Tapa tai tule tapetuksi, niin se viime kädessä menee, vaikka variaatioita onkin. En jaksa ymmärtää, että jotkut eivät tätä tajua. Ottavat turpiinsa kerta toisensa jälkeen mitään oppimatta. Sinne jäivät nytkin valittamaan ja huutamaan, että miten tämä nyt näin meni. Tämä on moraalitonta ja epädemokraattista.

Paras panna puhelin kiinni. Kohta alkavat toimittajat tivata samaa. Nekään eivät ymmärrä, että demokratia on sama kuin enemmistö. Enemmistö on enemmistö, ja keinot ovat keinoja enemmistön saavuttamiseksi.

Miten ne saisi ymmärtämään, että ei ole mitään yhteistä venettä, jota soudetaan yhdessä eteenpäin. Soutajat ovat selkä menosuuntaan. Vain peränpitäjä näkee eteenpäin, valitsee linjat ja strategian. Tyhmä haluaa soutajaksi.

Kenneth Burkella oli hyvä oivallus, että tapa nähdä asia, on myös tapa jättää näkemättä. Aina jotain jää varjoon. Se pitää tiedostaa eikä kuvitella puhuvansa absoluuttista totuutta.

Kävelen yleensä kotiin tai hotellihuoneeseen kokousten jälkeen. Kävellessä voi rauhassa analysoida tapahtumat olipa tullut voitto tai tappio. Tasapeliä ei ole kuin itsensä pettäjillä.

Hyvä tässä nytkin raittiissa ilmassa on rakentaa mieleen muistiinpanot. Kirjaan ne kotona. Kun kirjoittaa tapahtumat tuoreeltaan, pysyy kartalla. Niskan päällä on se, jolla on paremmat muistiinpanot.

Mitä tämän illan tapahtumiin tulee, niin kansantalouden meno on toisen tulo. Ei se siitä huutamalla  miksikään muutu. Minä tarjosin ihmisille asuntoja, jotka säilyttävät arvonsa. Vastapuoli kertoi grynderien rikastumisesta. Minä tarjosin edullista rahoitusta, vastapuoli näki asian yhden rahalaitoksen suosimisena. 

Evoluution saatossa ihmisen aivot ovat rakentuneet siten, että keppi on parempi lääke kuin porkkana. Pysyäkseen hengissä ihminen on oppinut enemmän välttämään kuin lähestymään. Olet joko nopea tai kuollut. Puhutaan mitä puhutaan, mutta tiukan paikan tullen kielteinen kaataa myönteisen.

Turvallisuuden hakeminen on välttämistä. Siksi mielikuvasin sanomani niin, että ihminen saa turvallisen, arvonsa säilyttävän asunnon ja sen hankkimiseen edullisen rahoituksen. 

Pelkällä kepillä ei aina pärjää. Tarvitaan myös porkkanaa. Ihmisen aivoissa porkkana on dopamiini ja muut mielihyvähormonit  kuten endorfiini. Niitä ei erity, jos ihminen kokee olonsa turvattomaksi tai pelkää.

Yhdistin tänään kepin ja porkkanan. Kuvasin puheessani oman asunnon tuoman turvallisuuden sekä kepin että porkkanan näkökulmasta. Saman tein edullisen rahoituksen ja asuntojen hyvän sijainnin tuoman sijoituksen arvon säilymisen osalta.

Enemmistö valitsi turvallisuusmielikuvan. Vähemmistö paljasti alitajuisen turvattomuuden tunteensa grynderien ja pankkien vastustamisella sekä moraalista puhumalla. Pitää muuten pyytää heti huomenna äänestysluettelo kokouksen sihteeriltä ja katsoa, kuka mitenkin äänesti. Se tieto on arvokas ja sitä voi käyttää jatkossa hyväksi.

Mitä on moraali. Ja kenen moraali. Martti Lindqvist kerran luennolla kuvasi venäläisen upseerin ja herrasmiehen moraalia venäläisten klassikoiden perusteella jotenkin tähän tapaan: pettää ei saa ketään, paitsi aviopuolisoa, se on jopa suotavaa. Valehdella ei saa, paitsi rakkaudessa. Velkoja ei tarvitse maksaa, paitsi pelivelat, ne on aina maksettava. Rakastaa ei pidä ketään, paitsi isänmaata ja ratsua.

Moraalia on ymmärtää, että jossakin on raja, jota ei voi ylittää ilman seurauksia. Moraalia on tuntea ihmisen käyttäytymisen perusasiat, ja ottaa ne, ja omat rajansa sekä olosuhteet huomioon. Berthold Brecht kirjoitti nappiin Kerjäläisoopperassa: “hyvä minäkin olisin, jalo jos voisin. Vaan olosuhteet, ne käskevät toisin”

Kenellä faktat eivät riitä, hän nostaa esiin moraalin päätöksiä tehtäessä. Silloin on syytä kysyä,  että kenen moraalista puhutaan. Asian puolustajien vaiko vastustajien moraalista. Sanotaan, että oikeus seuraa voittajan miekkaa. Niin se menee. Se voittaa, joka laatii säännöt.

Kun ihmisistä on kyse, moraalikaan ei etene lineaarisesti. Se on kuin käärme, jota olet ottanut hännästä kiinni. Jos et osaa varoa, se lopulta pistää. 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ajankohtaisia asioita elämästä, politiikasta, kulttuurista, liikunnasta, digitaidoista sun muusta, mitä eteen tulee.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla