Italialainen sosiologi Francesco Alberonin mukaan rakastunut ajattelee rakastettuaan lakkaamatta. Ystävät sen sijaan nauttivat leppoisasti yhteisistä hetkistä mutta unohtavat toisensa väliaikoina. Vaikka he tapaisivat toisensa uudelleen vasta vuosikymmenien päästä, juttu jatkuu siitä, mihin se viimeksi jäi. Ystävykset kulkevat pätkän elämänsä taivalta yhtä matkaa jakaen kuin ohimennen syvimmät ajatuksensa ja salaisuutensa - ja jatkavat sitten kumpikin taholleen.
Jos ystävykset alkavat vannoa uskollisuuttaan, ystävyys on kriisissä tai jopa katkolla. Toisin kuin rakkaussuhdetta, ystävyyttä ei analysoida eikä määritellä. Epämukavuus, pitkästyminen ja etenkin luottamuksen pettäminen tappaa ystävyyden. Kuoleva ystävyys ei järjestä suuria riitoja tai kohtauksia, vaan hivuttautuu takavasemmalle.
Ystävyydessä ei ole kyse hoivasuhteesta, jota esimerkiksi Juha Vainion sanoittama Vladimir Vysotskijin Ystävän laulu paljolti kuvaa: Jos ystävä ei haluakaan auttaa, häntä syyllistetään kiristämällä: Jos et nyt auta, olitkin turha tuttava. Kiristys kuristaa ystävyyden hengiltä.
Moni ystävyydeksi kutsuttu suhde on todellisuudessa hoivasuhde, joka jatkuu niin kauan kuin hoivaaja viitsii olla antava osapuoli. Joitakin ihmisiä antavana osapuolena pysyminen miellyttää, koska se antaa vahvuuden ja vallan tunnetta suhteessa kohteena olevaan.
Toveruus syntyy jaetusta elämäntilanteesta.Toverisuhteet väljähtyvät uuteen elämänvaiheeseen siirtymisen myötä. Koulutoverit vaihtuvat työtovereihin. Myös aate yhdistää, joten aatteen vaihtuessa vaihtuvat myös toverit. Vaikka toverista ei pitäisikään ihmisenä, hänen rinnallaan työskennellään tärkeän asian puolesta.
Yhteisen koettelemuksen läpikäyminen tuo kohtalotoveruuden, kuten aseveljeyden. Elämänkriisin pyörteisiin joutunut hakee tukea vertaisryhmästä. Selviytynyt toveri on opas, joka auttaa eteenpäin. Suhteeseen ei liity sääliä eikä hyväntekeväisyyttä. Opas jakaa omaa kokemustaan ja menneisyyttään.
Ystävyys on molemminpuolinen hiljainen valinta, joka löyhyydessään näyttää ulkoapäin katsottuna erehdyttävästi kaveruudelta. Ystävyyden näkee vain suhteen sisältä, joten vain ystävykset tietävät siteen lujuuden. Kuten ystäviä myös kaveria tavataan ilman sitoumuksia ja tulevaisuuden suunnitelmia. Tärkeintä ovat yhteiset kokemukset ja yhdessäolo.
Ystävän puute on monelle kipeä asia, joten sitä pyritään peittelemään edustavalla kaveripiirillä. Nykyään hyvä tapa peittelyyn lienee Facebook-kavereiden lukumäärä. Ystävyys kuitenkin sikiää vain, jos sille on edellytykset.
Ystävälle kerrotaan salaisimmat tunteet ja ajatukset, mutta ystävykset eivät koskaan puhu ystävyydestään. Tosi ystävä esitellään muille korkeintaan parhaana kaverina tai ohimennen jopa satunnaisena tuttavana.
Ystävyyteen liitetään monesti vastavuoroisuus, mutta vastavuoroisuus toteutuu tuttavuudessa ja kaveruudessa. Kumpikaan osapuoli ei halua jäädä kiitollisuudenvelkaan, koska se torpedoi tuttavuuden tai kaveruuden. Niinpä ystävänpäiväkorttiin vastataan orjallisesti ystävänpäiväkortilla, joulukorttiin joulukortilla ja kylässä käydään vuoron perään.
Ystävyys on lahja, ei pysyvää hyväntekeväisyyttä tai vastalahjan odottamista. Ystävyys voi olla sankarillista muttei koskaan uhrautuvaa.
Ystävänpäivä on kaupallista ystävyyttä. Katolisen kirkon piirissä sikisi jo 400- luvun lopussa Pyhän Valentinuksen päivä, josta muodostui 14.2. vietettävä nuorten rakastavaisten romanttisen rakkauden päivä ja parinmuodostusleikki. 1800- luvulla englanninkielisissä maissa yleistyivät Valentinin päivän kortit, erilaiset koristelut sekä romanttiset kertomukset. Ensimmäinen tunnettu Valentinin kortti on vuodelta 1477. (Margery Brew John Pastonille worshipful and well beloved valentine.)
Ruotsissa Valentin-päivää alettiin Nordiska Kompanietin aloitteesta viettää nimellä Alla hjärtans dag 1956 alkaen. Ruotsissa annetaan korttien asemasta ystäville ruusuja, herkullisia leivonnaisia, makeisia tai tarjotaan romattisia ravintolaillallisia.
Alla hjärtans dag sai Suomessa nimen ystävänpäivä, ja se merkittiin kalenteriin 1987. Ystävänpäivän vietto on Suomessa Ruotsiin verrattuna totista touhua. Kortteja lähetellään, suklaata tarjotaan, ruusuja puolet Ruotsin määrästä, ravintolaillalliset ovat poikkeuksia romantiikasta puhumattakaan.
Ystävyys on herkkä ja vaikea asia: Jos haluat itsellesi ystävän, hanki koira, kerrotaan Yhdysvaltain presidentin Harry S. Trumanin todenneen. Trumanin mukaan politiikassa ei saa eikä ole ystäviä. Suomalaisen kansanviisauden mukaan paras tapa päästä ystävästä eroon, on lainata hänelle rahaa.
Todella eri mieltä. Ystävyys on nimenomaan vastavuoroisuutta, koska muuten toinen ei toista arvosta.