Mooseksen laki hallitsi juutalaisten elämää ja sitä he noudattivat. Lain ulkonaisia sääntöjä tähdennettiin mutta lain henkeen eivät kiinnittäneet huomiota sen enempää papit kuin kansakaan. Mooseksen laki oli annettu keinoksi valmistautua johonkin korkeampaan. Tästä Paavali kirjoittaa myöhemmin kirjeessään Galatian pyhille:

”Näin laki oli meidän valvojamme Kristuksen tuloon asti, jotta me sitten tulisimme vanhurskaiksi uskosta.” (Gal.3:24).

Korkeampi laki oli tuleva alemman lain tilalle. Tämä käy ilmi monissa Vapahtajan opetuksissa:

”Teille on opetettu tämä isille annettu käsky: ’Älä tapa.’ Se, joka tappaa on ansainnut oikeuden tuomion. Mutta minä sanon teille: jokainen joka on vihoissaan veljelleen on ansainnut oikeuden tuomion... Teille on opetettu tämä käsky: ’ Älä tee aviorikosta.’ Mutta minä sanon teille: jokainen, joka katsoo naista niin, että alkaa himoita häntä on sydämessään tehnyt aviorikoksen... Vielä teille on opetettu nämä isille annetut käskyt: ’Älä tee väärää valaa’ ja ’Pidä, mitä olet Herralle valalla vannonut’. Mutta minä sanon teille: ’Älkää vannoko lainkaan... Teille on opetettu: ’Silmä silmästä, hammas hampaasta’. Mutta minä sanon teille: älkää tehkö pahalle vastarintaa... Teille on opetettu: ’Rakasta lähimmäistäsi ja vihaa vihamiestäsi.’ Mutta minä sanon teille: rakastakaa vihamiehiänne ja rukoilkaa vainoojienne puolesta...” (Matt.5:21-44 ym.).

Nämä opetukset, jotka perustuivat rakkauteen, olivat jotain erilaista kuin mihin ihmiset olivat tottuneet lakia sokeasti noudattaessaan. Ne herättivät suurta hämmästystä. Mestari kuitenkin sanoi:

”Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan. En minä ole tullut kumoamaan, vaan toteuttamaan. Totisesti: laista ei häviä pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat, ennen kuin kaikki on tapahtunut.” (Matt.5:17,18).

On varsin selvää, että Vapahtaja toi korkeamman opin ja lain kuin minkä juutalaiset olivat tunteneet ja että alkuperäisen lain opetukset eivät riittäneet:

”Minä sanon teille: ellette te noudata Jumalan tahtoa paljon paremmin kuin lainopettajat ja fariseukset, te ette pääse taivasten valtakuntaan.” (Matt.5:20).

Jeesus itse noudatti kaikkia lakiin perustuvia vaatimuksia mutta inhosi pelkän kirjaimen tunnustamista. Kristuksen painottamat moraalia koskevat opetukset ja käskyt valmistivat niitä, jotka uskoivat Hänen sanoihinsa ja täyden evankeliumin vastaanottamiseen ja Kristuksen kirkon perustamiseen.

 

Hyvää Uutta Vuotta 2016. Seuraavaksi: Jeesuksen Kristuksen Kirkko

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Laadin kirjan ”Ihmisen kysymyksiä –kirkot vastaavat” ja esittelen sitä tässä blokissa.

Ihmisen kysymykset ovat niitä, joita jokainen joskus elämänsä varrella kysyy, varsinkin myöhemmällä iällä kun on jo kertynyt näkemystä maailmasta ja alkaa iltakin sarastaa.

Sain päähäni ajatuksen, että olisi hyvä kun voisi vertailla eri kirkkojen opetuksia näistä asioista. Koska ajatus ei jättänyt rauhaan, se piti toteuttaa. Esitin kaikkien suomessa toimivien kristillisten kirkkojen virallisille edustajille vastattavaksi 10 aihetta yhteensä 35 kysymystä, kaikille samalla tavalla ja odotin vastauksia.

Pyrin saamaan kirkon vastauksen. Siksi vaivasin kirkkojen virallisia tahoja. Olen Kari B Lilja, totuuden etsijä, pieni ihminen, maallikko, ei teologi, joka kysyy.

Kirjassa ja tässä blokissa kerrotaan mistä kristillisyydessä on kysymys. Myös uskonnottomuutta käsitellään. Mielestäni on kohtuullinen odotus ja myös vaatimus, että kirkot vastaavat avoimesti keskeisiin ja oleellisiin ihmisen kysymyksiin. Mikä on heidän oppinsa ja ajattelunsa? Kirkkojen vastaukset avaavat mielenkiintoisen näkymän kristillisyyteen tänään.

Kirkoille esitettyihin kysymyksiin voi tutustua osoitteessa www.kristillinensuomi.com

Hae blogista