Makaan Villa Kiven saunan lauteella. Löyly on sopivan hellä. Heitän välillä lisää. Kun rentoutuminen antaa myötä, piipahdan terassilla. Töölönlahti on jäätynyt uimattomaksi. Korvaan dippaamisen hengittämällä keuhkoihin kylmää ilmaa. Annan räntäroiskaleiden kostuttaa niskaa. Ihailen valaistua oopperataloa lätäkön toisella puolen. Kun palaan löylyhuoneeseen, on vaikea päättää millä lauteella makaisin. Saunaan mahtuisi parikymmentä saunojaa. Olen ainoa.

Helsingin kirjailijat täyttää tänään viisikymmentä vuotta. Ennen illallista seura tarjoaa mahdollisuuden saunoa yhdessä Helsingin ihanimmista rantasaunoista. Ensin on naisten vuoro ja sitten miesten. Tartun mahdollisuuteen kuin hauki koukkuun. En ole yllättynyt, ettei muita naisia näy. Tämä ei todellakaan ole ensimmäinen kerta, kun saunon naisten vuorolla yksin. Voisin jopa väittää, että tämä on se yleisempi käytäntö. Silti pieni toiveikkuus sielussani jaksaa yrittää. Saunassa kun olisi niin mukava vaihtaa ajatuksia.

Suomalainen mies saunoo enemmän kuin suomalainen nainen. Poikien saunaillat on the Käsite. Jo Kekkonen tapasi saunottaa neuvostoliiton kermaa poliittisten päätösten pehmittämiseksi. Suomalaiset yritykset ovat saunottaneet johtoryhmiään aina kun on ollut tiukka paikka. Mikäli johtoryhmään on sattunut kuulumaan nainen, tämä on istunut illan itsekseen takkahuoneen puolella.

Suomalainen nainen saunoo kyllä perheen kesken ja mökillä porukassa. Vanhahko nainen on saattanut käydä yleisissä saunoissa pitkään ja trendikäs tyttöhipsteri on alkanut hiljattain visiteerata Altaalla tai Löylyssä. Mutta tästä pienestä positiivisesta kehityksestä huolimatta naisten saunominen käy koko ajan harvinaisemmaksi. Saunarakastajana olen tottunut kuulemaan monia selityksiä. ”Kun ei kerkiä meikkaamaan.” ”On huono aika kuukaudesta.” ”En saanut vaihtovaatteita mukaan.” Suurin osa porukasta ei kuitenkaan selitä asiaa mitenkään. Tänäänkään Helsingin kirjailijoiden gaalan osallistujista, joista suurin osa on naisia, ei tule yksikään ottamaan asiaa esille.

Tuore Potilaan lääkärilehti kertoo, että saunomisen on lopulta tutkitusti todettu alentavan yli 50-vuotiaiden sydän- ja verisuonisairauksia. Minä en ole yllättynyt. Päinvastoin. Silti haluaisin nostaa saunomisen henkisen merkityksen sen ruumiillisen edun edelle.

Me sanomme isoon ääneen, että sauna on osa suomalaisten sielua. Kun riisumme vaatteet, kuorimme samalla päältämme niin estot kuin ongelmatkin. Saunan lauteella suomalainen voi sanoa asioita, jotka muuten eivät ikinä näkisi päivänvaloa. Tai siis voisi, mikäli lauteilla istuisi joku muu kuin minä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen vanheneva korkeita kouluja käynyt nainen. Tunnen herkästi. Analysoin syvältä. Kirjoitan kirjoja. Teen biologista johtotyötä. Asun Suomea miehen ja koiran mukana. Lapset ovat kasvaneet aikuisiksi. Kunnioitan itsenäisyyttä, pelkään yksinäisyyttä. Kysyn degeneroidunko väistämättä tyhmäksi.

Teemat

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla