Siinä villasukatkin tutisivat (monet ystäväni nukkuvat villasukat jaloissa Espanjassa), kun seismisesti herkässä Torremolinosissa koettiin 160 km:n päässä Välimerellä sattunut maanjäristys maanantaina aamuyöllä. Järistyksen voimakkuus oli 6,3 Richterin asteikolla. Minä nukuin turvallisesti kotona Keikyän kirkon vieressä ja kuulin aamun valjettua kokemuksia tilanteesta.

Soitin ystävilleni Fuengirolaan. He eivät olleet heränneet eivätkä tunteneet mitään. Soitin myös Torremolinosin ystäville ja luin heidän kuvauksiaan facebookista. Torremolinosissa tärisi, ja ihmiset olivat peloissaan juosseet joukolla joistakin kerrostaloista ulos. Ystävättäreni oli havahtunut ihmettelemään, mitä ukko puuhaa, kun sänky tärisee, astiat kilisevät ja lamppu kitisee katossa. Ei sitten ollutkaan ukko syypää.

Etelä-Espanja on seismisesti herkkää aluetta. Afrikan mannerlaatta ja Euraasian mannerlaatta kohtaavat Iberian niemimaan eteläosassa Espanjan ja Afrikan rajalla. Espanjassa havaitaan n. 2500 järistystä vuodessa, mutta ne ovat yleensä pieniä, alle 2,5 magnitudia. Ne ovat jopa hyödyllisiä, koska pienet vavahtelut vapauttavat vähitellen paineita, ettei tule suuria kertarysäyksiä.

Itselläni on kokemusta maanjäristyksestä tammikuulta 2004 Torremolinosissa. Silloin rytisi oikein kunnolla Algeriassa. Voimakkuus oli tosin vähemmän kuin nyt Välimerellä. Se oli Richterin asteikolla 5,7. Algeriassa kuoli n. 2300 ihmistä. Tällöin heräsimme Torremolinosissa yöllä, mieheni ja minä, ja kumpikin ihmetteli, mitä toinen mellastaa. Tärinä oli voimakas, mutta Pohjolasta muuttaneena ei ensimmäiseksi tullut mieleen maanjäristys. Muistona järistyksestä on koko seinän korkuinen halkeama makuuhuoneen seinässä. Se ei onneksi näy, kun se on ikkunan vieressä, ja verho peittää sen.

N. 30 vuotta sitten vein ystävättäreni lasta kouluun Kaliforniassa, Palo Altossa ja jouduin keskelle maanjäristysharjoitusta. Siellä lapset vietiin luokkaan asti kidnappauksen pelossa. Kun pääsimme luokkaan, tuli hälytys ja meidän piti nopeasti siirtyä ulos avoimelle paikalle. Jokainen lapsi tiesi, mitä hänen tuli ottaa mukaansa luokasta. Torremolinosissa en ole tällaisista harjoituksista kuullut, mutta Kaliforniassa onkin  jo pitkään pelätty suurta järistystä. Espanjassa ei asiantuntijoiden mukaan ole syytä huoleen tuhansiin vuosiin, joten eiköhän nukuta yömme rauhassa. 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

"Elämä on joko uskalias seikkailu tai se ei ole mistään kotoisin". (Helen Keller)  Olen Pirkko-Sipilä-Lähdekorpi ja seikkaillut maailmassa vuodesta 1949 lähtien. Tällä hetkellä seikkailen Andaluciassa ja intohimoni on neuloa eriparisukkia espanjalaisille. Marmorilattiat ovat kylmiä. Syntyperältäni olen Lammin likka ja eläkkeelle jäin Tampereen yliopiston sosiaalityön lehtorin toimesta väiteltyäni yhteiskuntatieteiden tohtoriksi kypsissä kymmenissä. Blogissani tulen tarkastelemaan Aurinkorannikon ilmiöitä, kulttuurien kohtaamisia ja sukupolvien törmäämisiä. Blogin valokuvaaja on oma armastukseni Rauno Lähdekorpi.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla