Kirjoitukset avainsanalla terveys

Monella on tässä korona-aikana ollut vaikeuksia, kun ei ole voinut olla porukoissa, eikä tavata perheenjäseniään.  Toiset eivät pysty olemaan lainkaan yksinään.  Mielenterveysongelmat nostavat päätään.  On ahdistusta ja pelkoa tulevaisuuden suhteen.

Elämä ja aika on nykyään niin vauhdikasta, pelko putoamisesta kyydistä on lamauttanut kansan.  Kuolemanpelkokin huonokuntoisilla ja iäkkäillä on todellista.

Hoitokodeissa on nykyään paljon yksinäisiä ihmisiä.  En oikein ymmärrä, miksi ei siihen ole tartuttu aiemmin.  Omaisten käynnit olisi pitänyt sallia edes suojattuna.  Jokaisessa hoitolaitoksessa pitäisi olla tapaamishuone, joka puhdistettaisiin aina vierailun jälkeen. 

Suosituksena on yli 70 vuotiaiden karanteeni vain tärkeimmät asioinnit hoitaen.  Siitäkin olen vähän kahta mieltä.  Suurin osa ikäihmisistä tietää mitä tekee, eikä tarvitse holhoamista.  Kaiken pelottelun jälkeen he pelkäävät mennä mihinkään, voi olla, että pitkäänkin.  Palveluelinkeino tarvitsee ikäihmisiä, he käyttävät palveluja enemmän kuin nuoret tai ainakin yhtä paljon.  Jos he jäävät kotiin tämän ajan jälkeen, silloin moni kahvila, kampaamo, matkanjärjestäjät ja monet muut yrittäjät jäävät vaille tätäkin rahaa.

 

Toiselta kantilta katsottuna, on hyvä olla välillä jatkuvaa yhteydenpitoa.  Itselläni on ollut aina vaikeaa mennä suuriin ihmisjoukkoihin, olen yksin viihtyvää joukkoa.  Tosin on erilaista olla ihan yksin, kuin kumppanin kanssa.

Suomalaiset ovat tottuneet välimatkoihin.  Suomalaisena ihmetyttää amerikkalaisten jatkuva läheisyys toisten kanssa.  Amerikkalaisissa remontti – ja sisustusohjelmissa kylpyhuoneessakin pitää olla kaksi allasta.  Käyvätkö he porukalla suihkussa ja vessassa.  Samoin kaikki tilat tehdään vieraiden vastaanottamista varten.  Kaikilla ei siellä kyllä ole kotia, mitä sisustaa, joten siinä mielessä olemme paremmassa asemassa.

Kaikenlainen etätyöskentely jää melko varmaan jatkossakin käyttöön.  Monet tapaamiset voi ihan hyvin suorittaa etänä.  Koulut ovat eri asia.  Henkilökohtainen läsnäolo on tarpeellinen melkein kaikille koululaisille.  Lapsenlapseni saivat olla onneksi kotona isänsä kanssa, joka teki etätöitä.  Moni lapsi joutui selviytymään yksin kotona.  Jos lapsi on vähänkin epävarma, niin vaikeuksia tulee.

 

Toivottavasti nyt ollaan menossa parempaan suuntaan ja saadaan korona aisoihin.  Nyt aletaan jo pelotella toisella aallolla.  Kenties rokote saadaan siihen mennessä edes kokeilun asteelle, jotka sen haluavat ottaa.  Koitan itse välttää kaikkien rokotteiden ottamista, mutta tämän suhteen olen kallistumassa toiseen suuntaan

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten on mennyt tämä korona-aika? Kiitos kysymästä, ihan hyvin, ei ole vielä iskenyt.  Nyt pitäisi olla kiinnostunut läheisten voinnista, mutta ei voi olla lähellä.  Kysyä voi itseltäänkin, mikä on tärkeintä omalla kohdallaan.  Terveys tulee ensimmäisenä mieleen.  Ei voi huolehtia muista jos ei huolehdi omasta terveydestään.   Läheisiin voi pitää yhteyttä monin tavoin nykyään.  Puhelimella, sähköpostilla ja miksei kortillakin.  Mikään yhteydenpito ei ole vanhanaikaista.   Naapurillekin voi huudella kuulumiset aidan yli.

 

Tämän päivän lehdessä oli juttu henkilöstä, joka alkoi kirjoittelemaan kirjeitä vanhainkoteihin.  Nythän ovat vierailut kielletty ja siellä on monta yksinäistä, jotka kaipaavat jotain mukavaa ajankulua.  Sen ei tarvitse olla mitään erikoista tai ihmeellistä.

https://www.satakunnankansa.fi/a/89e99935-ceff-41eb-967d-482d6b2e2611?c=...

 

 Minulle nämä rajoitukset eivät ole tehneet sitä eikä tätä.  Olen voinut käydä ulkoilemassa, kaupassa ja vielä muutaman päivän olen töissäkin.  Ainoastaan harmittaa kun pääse kirjastoon tai uimaan.  Kestän sen kyllä kuin nainen.  Lainakirjoista on lukematta enää 1½ kirjaa.  Täytyisi ehkä ruveta lukemaan kirjoja omista varastoista, joita sinne on kertynyt ehkä tuhansia opuksia.  Se on toisaalta kumma juttu, kun hakee kirjoja kirjastosta, vaikka omassa kirjahyllyssä olisi luettavaa yllin kyllin.  Nämä ovat jo aittakirjastoon vietyjä kirjoja.  Niin kuin tarjonnasta näkyy, tietosanakirjoja ja kirjasarjoja joita löytyi joka kodista vielä muutama vuosikymmen sitten.  Meille ne vain jämähtivät.  En halua heittää kirjoja pois.

Suomessa on mielestäni hienosti hoidettu, tähän asti ainakin, taudin leviämisen estäminen.  Täällä Satakunnassa korona ei ole levinnyt holtittomasti.  Satasairaala valmistautuu koko ajan tulevaan ja kiireettömät leikkaukset on siirretty hamaan tulevaisuuteen.  Tietysti se on jokaiselle leikkausjonossa olevalle harmin paikka, kun leikkaus perutaan.  Parempi kuitenkin sinnitellä vaivojen kanssa vielä muutama kuukausi, kuin altistaa itsensä tälle taudille, josta ei kaikkea tiedetä.

www.satasairaala.fi

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Ikääntyminen, uudet mielenkiinnon kohteet, harrastukset ja kulttuuri kiinnostavat minua.  Kirjoitan niistä omalla tavallani.