
Pääsiäistarjoiluihin sopii mainiosti karitsanjauhelihasta valmistettu piirakka.Karitsanjauhelihaa ei joka lihatiskiltä välttämättä löydy, mutta onneksi on olemassa pakasteet. Pariin kertaan olen löytynyt Meri Lapin Karitsa Jauhelihaa ja nimenomaan pakasteena, Etelä-Suomessa kun asun.
Karitsanjauheliha on voimakkaamman makuista kuin sika-nautajauheliha, mutta lampaan jauhelihaan nähden mietoa ja mureaa. Kokeilemani jauheliha oli paistettuna makuuni melko rasvaista. Tämä ominaisuus on kuitenkin hyvä, kun halutaan piirakalle mehevyyttä ja täyteläisyyttä.
Tässä ohjeessa on pohjataikina leivottu itse, mutta toki voit käyttää valmista piirakkataikinaa. Tällä ohjeella voit leipoa pieniin muffinssivuokiin pikkupiiraita tai voit käyttää muffinssipeltiä.
1 iso piirakkavuoallinen (n. Ø 30 cm)
Pohjataikina:
4 dl vehnä- tai hiivaleipävehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
125 g margariinia tai voita
1 muna
1 dl kevytkermaa tai vettä
Leivitykseen:
voita tai margariinia
korppujauhoja
Täyte:
400 g karitsanjauhelihaa
2 punasipulia
n. 4 valkosipulinkynttä
1 tl rosépippuria
½ tl jauhettua valkopippuria
1 tl suolaa
10 g hienonnettua tuoretta paksulehtistä minttua
150 g fetajuustoa
2 munaa
2½ dl kermaa
Piirakkapohja: Sekoita kulhossa jauhot ja leivinjauhe, nypi pehmeä rasva joukkoon. Sekoita joukkoon nopeasti muna ja kerma. Taputtele taikina voidellun ja korppujauhotetun laakean piirakkavuoan pohjalle ja reunoille kostutetuin käsin.
Täyte: Paista jauheliha kuumalla pannulla, hienonna sipulit ja valkosipulit ja lisää ne pannulle paistumaan. Mausta seos ohjeen mukaan. Käytä karitsan kanssa runsaasti tuoretta minttua.
Mintun tulee olla paksulehtistä minttua, joka toimii parhaiten karitsanlihan kanssa. Ota pannu seos pois liedeltä ja sekoita siihen vielä fetajuusto pieninä kuutioina.
Levitä täyte piirakkapohjalle. Sekoita munien rakenne rikki pikkukipossa ja sekoita kerma joukkoon. Kaada tämä seos piirakan täytteen päälle, sekoita hieman haarukalla niin, että täyte on tasainen. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla 35-45 min kauniin väriseksi.
Nauti piirakka kuumana, jolloin aromit ovat parhaimmillaan. Ystävieni mukaan tulos oli herkullinen: karitsa-feta-minttu-yhdistelmä ei pettänyt. Valitsin piirakalle lampaan kanssa sopivan punaviinin. Tällä kertaa se oli keskitäyteläisen, kevyesti yrttinen ja mausteinen italialainen Sartori Regolo - toimi mainiosti.
Resepti: Arja Elina Laine tehnyt reseptin ET-lehden blogiin keväällä 2107