Ihastuin peltokanankaalin ollessani horta-eli luonnonyrttikurssilla kolmisen vuotta sitten. Sitä ennen en ollut edes maistanut peltokanankaalia. Kurssin jälkeen olen joka vuosi kokeillut tätä mielenkiintoista luonnonyrttiä eri ruokiin, salaatteihin, hortapestoon, smoothieeseen ja pastakastikkeeseen. Hyvin on peltokanankaali toiminut kaikissa kokeiluissani. Tänä vuonna halusin taas kokeilla jotain ihan uutta syötävää ja tulin huomaamaan peltokanankaalin monipuolisuuden.

Peltokanankaali kukkii kesäkuun alkupuolella kauniisti keltaisin kukin ja sitä on näkynyt nyt tänä keväänä runsaasti. Peltokanankaali on 20-30 cm korkeaa ja muistuttaa ulkonäöltään rypsiä, joka on jalostettu viljelykasvi. Peltokanankaalin kaikki osat voi kerätä syötäväksi, mutta sopivimpia ovat nuoret versot, lehdet, kukkaversot ja kukat.

Peltokanankaalia näkee helpoiten tienvarsilla, mutta liikennöityjen teiden reunoilta syötäviä luonnonyrttejä ei kannata kerätä. Onneksi peltokanankaalia löytyy nimensä mukaisesti pelloilta, poluilta ja pihoista, joista sitä voi mainiosti poimia syötäväksi.

Peltokanankaali on maultaan sinappinen ja se muistuttaa hieman rucolaa, lehtikaalia tai parsaa, joiden tapaan peltokanankaalia voi käyttää.

Jos sekoitat peltokanankaalin harvinaisempaan rantakanankaaliin, rypsiin tai rapsiin, se ei haittaa sikäli, että kaikki edellä mainitut ovat syötäviä kasveja.

Tällä kertaa päätin tehdä ruokaa vähillä aineilla, joita kaapista löytyi: Mummon Mielihyvä -perunahiutaleita, kananmunia, kermaa ja luonnonyrteistä peltokanankaalia, jota löytyy kotini vierestä joutomaalta. Kastike voi olla kaapista löytyvä valmiskastike tai sen voi helposti valmistaa itse. Tällä kertaa tein kastikkeen kreikkalaiseen jogurttiin, joka happoisena ja makeutettuna istuu mainiosti kasvispihvien makuun.

 

Peltokanakaali-perunapihvit pannulla

1 iso nippu peltokanankaalia, josta 1½-2dl ryöpättyä peltokanankaalisilppua

1 pss Mummon Mielihyvä perunahiutaleita (80 g)

2 dl kermaa tai kermaviiliä

1 muna

1 tl suolaa

(½ sipuli)

 

Raikas kastike pihveille:

2 dl kreikkalaista jogurttia (tai kermaviiliä)

1 tl sitruunamehua tai ½ dl ketunleipiä

½ tl suolaa

1-2 tl hunajaa

½-1 dl peltokanankaalin keltaisia kukintoja

 

Poimi peltokanankaalit puhtaalta paikalta. Huuhtele kasvit juoksevan kylmän veden alla. Irrota kasveista lehdet, kukat ja kukkavarret käsin riipien ja katko varret veitsellä leikaten.

Peltokanankaalin varret ovat liian kovia käytettäväksi, heitä ne pois.

Leikkaa irrottamasi käytettävät kasvinosat hieman pienemmiksi. Laita 5 dl vettä kiehumaan, mausta suolalla. Ryöppää yrtit eli laita luonnonyrtit kiehumaan veteen n. 2 minuutiksi.

Valuta vesi pois siivilässä. Huuhdo kylmällä vedellä nopeasti.

Silppua yrtit hienoksi, pihveihin tarvitset 1½-2 dl ryöpättyä peltokanankaalisilppua.

Mittaa kulhoon kermavalmiste ja perunahiutaleet, muna ja suola. Sekoita, hiutaleet turpoavat todella nopeasti muodostaen paksun seoksen.

Lisää luonnonyrttsilppu. Muita mausteita ei välttämättä tarvita, mutta mikäli olet sipulin ystävä, voit kuullottaa hiukan sipulisilppua taikinaan.

Kuumenna voi paistinpannulla. Muotoile taikinasta kasvis-perunapihvejä käsin ja laita ne paistumaan pannulle. Annoksesta tulee n. 6 pihviä. Paista pihvejä 2-3 minuuttia kummaltakin puolelta.

Maistuva kastike luonnonyrttipihveille syntyy sekoittamalla kreikkalaiseen jogurttiin sitruunamehua tai ketunleipiä silputtuna sekä suolaa ja hunajaa. Silppua joukkoon lopuksi peltokanakaalinkukintoja, josta kastike saa sinappista makua ja kaunista ulkonäköä.

Tarjoile pihvit arkiruoaksi sellaisenaan raikkaan kastikkeen kanssa. Kun valmistat pihvit Pohjolan Peruna Mielihyvä hiutaleista, saat hortapihveistä gluteenittomia. Voit valmistaa pihvit osaksi isompaa ateriaa, esimerkiksi kasvisruokavaihtoehdoksi grillitarjoiluissa.

Resepti: Arja Elina Laine, Arjan Ruokaviestintä tehnyt ET-lehden blogiin

Kerron taas seuraavasta uudesta blogini reseptistä Facebook-sivuilla: käy tykkäämässä Makujen Päiväkirja-FBsivuista, niin saat tiedon jatkossa omalle FB-sivullesi -klikkaa tästä: Makujen Päiväkirja

Kommentit (2)

Vierailija
4/2 | 

Aika monta työvaihetta, ei aivan pikaruoalta vaikuta.  Herkullisen ja kauniin näköistä.  Peltokanankaalia ei valitettavasti lähiympäristöstäni löydy.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Makujen Päiväkirja on ruokaan ja leivontaan keskittynyt blogi, joka auttaa löytämään uusia raaka-aineita ja opastaa käyttämään niitä ruoka- ja leivontaresepteissä. Tulen esittelemään ja testaamaan tuotteiden ja raaka-aineiden lisäksi bongaamiani keittiövälineitä, -laitteita ja muita ideoita, esim. keittokirjoja, ruokasivustoja, ruokaa matkoilta, ravintoloita ja kahviloita.

Olen uusi Et-bloggaaja, mutta konkari reseptien tekemisessä uusille tuotteille, taustalla on kotitalousopettajan koulutus, yli 2000 uuden reseptin luonti, paljon ruokakuvia ja esiintymisiä. Olet nähnyt minut ehkä televisiossa tai messuilla. Muutama vuosi sitten olen ollut tekemässä ET-lehden lukijoille ruokaseinäkalenteria. 

Paina blogini seuraa-nappia, niin olet mukana uusimmissa ruokailmiöissä! Linkit uusiin ET-blogin juttuihini saat myös seuraamalla Makujen Päiväkirja Facebookissa.

 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla