Kirjoitukset avainsanalla #herkkuleivonnainen

Runebergin tortut juhlistavat helmikuussa Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin syntymäpäivää (s. 5.2.1804). Runebergintortut leivotaan korkeisiin rengasmuotteihin. Harva kuitenkaan omistaa niitä.

Niinpä voit leipoa annoksen Runebergintorttutaikinaa ja kaataa sen leivinpaperilla vuorattuun korkeareunaiseen pieneen uunivuokaan. Vuokaan taikinaan tehdään ruudukko ja niihin laitetaan hillosilmät.

Runebergin levykakulle tuo makua tuo runsas kostutus: laimenna rommia tai punssia vedellä ja kostuta kakku meheväksi.

Ennen tarjoilua levystä vain leikataan neliöt irti tarjottavaksi ja koristellaan vielä vadelmahillolla ja sokerivesikuorrutuksella.

 

Runebergintorttu

8–9 palaa (1 pieni korkeareunainen uunivuoka n. 13 x 24 cm tai 18 x 18 cm)

Taikina:

150                  g                      voita tai margariinia

1½                   dl                     tummaa sokeria

2                                               munaa

1½                   dl                     vehnäjauhoja

1                       tl                      jauhettua kardemummaa

2                       dl                    keksimuruja, mantelirouhetta ja / tai korppujauhoja

1,2                   dl                     smetanaa tai kermaviiliä

1                       tl                      soodaa

2                       rkl                   mantelilikööriä, punssia tai rommia

 

Kostutus:

1–2                  dl                     vedellä laimennettua mantelilikööriä, punssia tai rommia

 

Koloihin:

1½                   dl                     paistonkestävää vadelmamarmeladia

 

Pinnalle:                               vadelmahilloa

                                                sokerivesikuorrutusta (1 dl tomusokeria + n. 3 tl sitruunamehua)

 

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Vuoraa korkeareunainen uunivuoka leivinpaperilla, jonka voitelet rasvalla

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita smetanaan sooda. Lisää seos kuivien aineiden joukkoon sekoittaen tasaiseksi taikinaksi. Mausta mieleiseksi halutessasi alkoholilla. Alkoholin voi korvata joko esanssilla tai sitruunamehulla. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.

 

Laita pikkulusikalla vadelmamarmeladia nokareina (8–9 kpl) taikinaan painaen 2–3 x 3–4 muodostelmaan aina n. 3 cm:n päähän toisistaan. Laita vuoka uuniin, toiseksi alimmalle tasolle, kypsymään noin 30 minuutiksi vuoan halkaisijasta riippuen.

Kostuta vähän jäähtynyt torttulevy vuoassaan. Lisää jokaisen hillokolon päälle vähän uutta hilloa. Anna jäähtyä kunnolla viileässä.

Irrota torttulevy leivinpaperin avulla vuoasta ja sen jälkeen leivinpaperista varovaisesti. Leikkaa kakku jäähtyneenä terävällä veitsellä hillojen mukaan korkeiksi ruuduiksi. Sekoita 1 dl tomusokeria ja tilkka sitruunamehua tasaiseksi vähän valuvaksi kuorrutukseksi. Valuta kuorrutusta pikkulusikalla vadelmahillonokareiden ympärille.

 

Mukavia talvisia kelejä kera herkullisten torttujen!

Reseptin suunnitteli ja teki Arja Elina Laine, katso ja seuraa (pääset seuraamaan tykkäämällä sivuista) ruokajuttujani  Makujen Päiväkirja

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Makujen Päiväkirja on ruokaan ja leivontaan keskittynyt blogi, joka auttaa löytämään uusia raaka-aineita ja opastaa käyttämään niitä ruoka- ja leivontaresepteissä. Tulen esittelemään ja testaamaan tuotteiden ja raaka-aineiden lisäksi bongaamiani keittiövälineitä, -laitteita ja muita ideoita, esim. keittokirjoja, ruokasivustoja, ruokaa matkoilta, ravintoloita ja kahviloita.

Olen uusi Et-bloggaaja, mutta konkari reseptien tekemisessä uusille tuotteille, taustalla on kotitalousopettajan koulutus, yli 2000 uuden reseptin luonti, paljon ruokakuvia ja esiintymisiä. Olet nähnyt minut ehkä televisiossa tai messuilla. Muutama vuosi sitten olen ollut tekemässä ET-lehden lukijoille ruokaseinäkalenteria. 

Paina blogini seuraa-nappia, niin olet mukana uusimmissa ruokailmiöissä! Linkit uusiin ET-blogin juttuihini saat myös seuraamalla Makujen Päiväkirja Facebookissa.

 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat