
Tänä keväänä aloitan esittelemään tässä Et-lehden Makujen Päiväkirja -blogissani uusia tai monille vähemmän tunnettuja tuotteita.
Tätä blogikirjoitusta ei ole tehty kaupallisena yhteistyönä, vaan valitsin tähän quornin, koska arvelen sen olevan monille tuntematon tuote. Itsekin tutustuin quorniin vasta viime syksynä paremmin, kun opetin sen käyttöä Hyvinkään Opiston lihattomalla kokkauskurssilla.
Quorn on sarja erilaisia sieniproteiinivalmisteita, jotka ovat lihattomia, soijattomia, kolesterolittomia ja vähärasvaisia. Quorn-palat ovat sydänmerkkituotteita.
Quorn on valmistettu Fusarium venenatum -sienestä valmistetusta sieni -eli mykoproteiinista käymismenetelmällä, kuten jogurtti tai olut. Quornin valmistusprosessissa sienen ravintona on tärkkelys. Kilosta tärkkelystä saadaan 136 g valkuaista. Toisaalta quornin aminohappokoostumus on lihaa heikompi. Mutta silti mykoproteiini on ravintoarvoltaan ravintorikas ja korkealaatuinen ei-eläinperäinen proteiini, missä on vähän rasvaa ja runsaasti kuitua
Ouornia myydään pakasteena ja sitä on saatavina rouheena, kuutioina tai fileinä sekä valmiina pihveinä ja nugetteina.
Quorn on vaaleaa, sen maku on mieto eikä siinä ole kuitenkaan sienien makua eikä niissä ole ominaismakua kuten soijassa.
Quornkuutiot ja -fileet muistuttavat rakenteeltaan broilerinlihaa. Niinpä quornit sopii hyvin broilerin ja kanan korvikkeeksi ruoissa.
Quornia voi käyttää sellaisenaan eli se on käyttövalmista kuumennettaviin ruokiin eli paistaa, maustaa, hauduttaa tai paahtaa uunissa. Kypsennysaika pannulla on 12-15 minuuttia.
Quornissa on proteiinia n. 15 g /100 g
Quorn-tuotteista ainakin nugetit ovat vegaanisia, mutta joissakin quorn-tuotteissa on munanvalkuaista sideaineena.
Quorn-parsakaalipannu
2-3:lle sellaisenaan ja n. 4:lle lisukkeen kanssa
1 rkl rypsiöljyä
1 pss (300 g) quorn-sieniproteiinikuutioita
1 parsakaali
1-2 rkl massaman-currytahnaa
2½ dl kaurakermaa
2-3 dl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
1-2 rkl limenmehua
1 dl suolapähkinöitä
Kuumenna öljy pannulla. Ruskista quorn-kuutioihin hiukan pintaa, noin 5 minuuttia.
Kuutioi parsakaalin varsiosat pieniksi paloiksi ja irrota nuput erilleen. Lisää pannulle ensin kuutioituja varsipaloja ja paahda niitä pannulla quornin kanssa n. 5 minuuttia. Lisää kukinnot ja jatka paistamista välillä sekoitellen noin 5 minuuttia.
Lisää pannulle kaurakerma ja currytahna, sekoita hyvin ja anna kiehua muutama minuutti, lisää limenmehua ja hienonnettua rosmariinia. Maista hyvä maku, lisää tarvittaessa currytahnaa, rosmariinia tai limenmehua.
Tarjoa quorn-parsakaalipannu sellaisenaan hyvän leivän kera. Voit keittää lisäksi halutessasi perunoita tai riisiä.
Lämmin lehtikaalisalaatti quornilla
4:lle
Quorn:
300 g quorn-paloja
Marinadi:
1 dl makeaa soijakastiketta
3 rkl riisiviinietikkaa
3 rkl seesam-öljyä
2 rkl ruokosokeria
2 tl sriracha-kastiketta
1 tl suolaa
½ dl limenmehua
Lehtikaali-sipuliseos:
2 punasipulia
200 g lehtikaalia
2 rkl rypsiöljyä
Annosten päälle:
4 rkl kurpitsansiemeniä
4 rkl pihlajanmarjoja, karpaloita tms.
mustapippuria
tuoretta persiljaa
Sekoita marinadin ainekset keskenään, tarkista maku ja laita quorn- tai mifu palat marinoitumaan 15 minuutiksi.
Suikaloi punasipuli ja lehtikaali. Kuullota suikaleita öljyssä paistinpannulla muutama minuutti. Siivilöi suikaleet marinadista, mutta säästä liemi. Paista suikaleita sipuli-lehtikaaliseoksessa muutamia minuutteja. Kaada marinadi pannuun ja anna muhia hetken aikaa. Jaa lämmin salaatti annoslautasille. Kaada marinadia vähän päälle.
Paahda kuivalla pannulla nopeasti kurpitsansiemenet ja marjat. Ripottele ne annosten päälle. Rouhi lopuksi annosten pinnalle mustapippuria, koristele persiljalla.
Avokadoveneet quornilla
4:lle
Veneet:
2 avokadoa
1 lime
Maustettu quorn kastikkeessa:
1 rkl hoi sin -kastiketta
1 rkl makeaa soijakastiketta
1 rkl kuivaa sherryä
1 cm chilipalkoa
150 g quorn-suikaleita tai -rouhetta (½ pss pakaste)
Lisäksi täytteeseen:
1 rkl oliiviöljyä
3 kevätsipulia
75 g sokeriherneen palkoja
2 dl koverrettua avokadon sisusta
50 g ituja
tuoretta basilikaa
Sekoita hoi sin -kastike, soija, sherry ja hienonnettu chili kulhossa. Lisää quorn-suikaleet tai -rouhe ja anna seoksen maustua.
Halkaise avokadot ja koverra sisusta talteen, mausta heti limellä. Se estää myös tummumisen.
Viipaloi sipulit ja sokeriherneet. Kuumenna öljy paistinpannussa. Kuullota sipuliviipaleet ja sokeriherneet öljyssä. Lisää hetken maustunut quornit ja paista 5 minuuttia. Lisää koverrettua avokadon sisusta paloina, idut, kuumenna nopeasti.
Kokoa annokset jakamalla seos koverretuille avokadon puolikkaille. Koristele basilikalla.
Lue lisää ja liity joukkoomme: www.worldmeatfreeday.com
Arja Elina Laine tehnyt ET-lehden blogiin, tykkää Makujen Päiväkirjasta linkin takaa, niin voit seurata ilmoituksia uusista blogikirjoituksista -> https://www.facebook.com/makujenpaivakirja/