Quorn-parsakaalipannu

Tänä keväänä aloitan esittelemään tässä Et-lehden Makujen Päiväkirja -blogissani uusia tai monille vähemmän tunnettuja tuotteita.

Tätä blogikirjoitusta ei ole tehty kaupallisena yhteistyönä, vaan valitsin tähän quornin, koska arvelen sen olevan monille tuntematon tuote. Itsekin tutustuin quorniin vasta viime syksynä paremmin, kun opetin sen käyttöä Hyvinkään Opiston lihattomalla kokkauskurssilla.

 

Quorn on sarja erilaisia sieniproteiinivalmisteita, jotka ovat lihattomia, soijattomia, kolesterolittomia ja vähärasvaisia. Quorn-palat ovat sydänmerkkituotteita.

 

Quorn on valmistettu Fusarium venenatum -sienestä valmistetusta sieni -eli mykoproteiinista käymismenetelmällä, kuten jogurtti tai olut. Quornin valmistusprosessissa sienen ravintona on tärkkelys. Kilosta tärkkelystä saadaan 136 g valkuaista. Toisaalta quornin aminohappokoostumus on lihaa heikompi. Mutta silti mykoproteiini on ravintoarvoltaan ravintorikas ja korkealaatuinen ei-eläinperäinen proteiini, missä on vähän rasvaa ja runsaasti kuitua

 

Ouornia myydään pakasteena ja sitä on saatavina rouheena, kuutioina tai fileinä sekä valmiina pihveinä ja nugetteina.

Quorn on vaaleaa, sen maku on mieto eikä siinä ole kuitenkaan sienien makua eikä niissä ole ominaismakua kuten soijassa.

Quornkuutiot ja -fileet muistuttavat rakenteeltaan broilerinlihaa. Niinpä quornit sopii hyvin broilerin ja kanan korvikkeeksi ruoissa.

 

Quornia voi käyttää sellaisenaan eli se on käyttövalmista kuumennettaviin ruokiin eli paistaa, maustaa, hauduttaa tai paahtaa uunissa. Kypsennysaika pannulla on 12-15 minuuttia.

Quornissa on proteiinia n. 15 g /100 g

 

Quorn-tuotteista ainakin nugetit ovat vegaanisia, mutta joissakin quorn-tuotteissa on munanvalkuaista sideaineena.

 

Quorn-parsakaalipannu

2-3:lle sellaisenaan ja n. 4:lle lisukkeen kanssa

1            rkl      rypsiöljyä

1          pss      (300 g) quorn-sieniproteiinikuutioita

1                      parsakaali

1-2        rkl      massaman-currytahnaa

2½         dl      kaurakermaa

2-3        dl       tuoretta rosmariinia hienonnettuna

1-2        rkl      limenmehua

1             dl      suolapähkinöitä

 

Kuumenna öljy pannulla. Ruskista quorn-kuutioihin hiukan pintaa, noin 5 minuuttia.

Kuutioi parsakaalin varsiosat pieniksi paloiksi ja irrota nuput erilleen. Lisää pannulle ensin kuutioituja varsipaloja ja paahda niitä pannulla quornin kanssa n. 5 minuuttia. Lisää kukinnot ja jatka paistamista välillä sekoitellen noin 5 minuuttia.

Lisää pannulle kaurakerma ja currytahna, sekoita hyvin ja anna kiehua muutama minuutti, lisää limenmehua ja hienonnettua rosmariinia. Maista hyvä maku, lisää tarvittaessa currytahnaa, rosmariinia tai limenmehua.

 

Tarjoa quorn-parsakaalipannu sellaisenaan hyvän leivän kera. Voit keittää lisäksi halutessasi perunoita tai riisiä.

 

Lämmin lehtikaalisalaatti quornilla
 

4:lle
Quorn:
300       g         quorn-paloja

 

Marinadi:
1          dl         makeaa soijakastiketta
3         rkl         riisiviinietikkaa
3         rkl         seesam-öljyä
2         rkl         ruokosokeria
2           tl         sriracha-kastiketta

1           tl         suolaa
½          dl        limenmehua

 

Lehtikaali-sipuliseos:
2                      punasipulia

200       g         lehtikaalia

2         rkl         rypsiöljyä

 

Annosten päälle:
4         rkl         kurpitsansiemeniä

4         rkl         pihlajanmarjoja, karpaloita tms.

                        mustapippuria

                        tuoretta persiljaa

 

Sekoita marinadin ainekset keskenään, tarkista maku ja laita quorn- tai mifu palat marinoitumaan 15 minuutiksi.
 

Suikaloi punasipuli ja lehtikaali. Kuullota suikaleita öljyssä paistinpannulla muutama minuutti. Siivilöi suikaleet marinadista, mutta säästä liemi. Paista suikaleita sipuli-lehtikaaliseoksessa muutamia minuutteja. Kaada marinadi pannuun ja anna muhia hetken aikaa. Jaa lämmin salaatti annoslautasille. Kaada marinadia vähän päälle.

 

Paahda kuivalla pannulla nopeasti kurpitsansiemenet ja marjat. Ripottele ne annosten päälle. Rouhi lopuksi annosten pinnalle mustapippuria, koristele persiljalla.

 

Avokadoveneet quornilla

4:lle

Veneet:

2                       avokadoa

1                       lime

 

Maustettu quorn kastikkeessa:

1            rkl        hoi sin -kastiketta

1            rkl        makeaa soijakastiketta

1            rkl        kuivaa sherryä

1           cm        chilipalkoa

150          g        quorn-suikaleita tai -rouhetta (½ pss pakaste)

 

Lisäksi täytteeseen:

1            rkl        oliiviöljyä

3                        kevätsipulia

75            g        sokeriherneen palkoja

2             dl        koverrettua avokadon sisusta

50            g        ituja

                          tuoretta basilikaa

 

Sekoita hoi sin -kastike, soija, sherry ja hienonnettu chili kulhossa. Lisää quorn-suikaleet tai -rouhe ja anna seoksen maustua.

Halkaise avokadot ja koverra sisusta talteen, mausta heti limellä. Se estää myös tummumisen.

Viipaloi sipulit ja sokeriherneet. Kuumenna öljy paistinpannussa. Kuullota sipuliviipaleet ja sokeriherneet öljyssä. Lisää hetken maustunut quornit ja paista 5 minuuttia. Lisää koverrettua avokadon sisusta paloina, idut, kuumenna nopeasti.

Kokoa annokset jakamalla seos koverretuille avokadon puolikkaille. Koristele basilikalla.

 

Seuraava World Meat Free Day on maanantaina 12. kesäkuuta 2018
Lue lisää ja liity joukkoomme: www.worldmeatfreeday.com

 

Arja Elina Laine tehnyt ET-lehden blogiin, tykkää Makujen Päiväkirjasta linkin takaa, niin voit seurata ilmoituksia uusista blogikirjoituksista -> https://www.facebook.com/makujenpaivakirja/

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Makujen Päiväkirja on ruokaan ja leivontaan keskittynyt blogi, joka auttaa löytämään uusia raaka-aineita ja opastaa käyttämään niitä ruoka- ja leivontaresepteissä. Tulen esittelemään ja testaamaan tuotteiden ja raaka-aineiden lisäksi bongaamiani keittiövälineitä, -laitteita ja muita ideoita, esim. keittokirjoja, ruokasivustoja, ruokaa matkoilta, ravintoloita ja kahviloita.

Olen uusi Et-bloggaaja, mutta konkari reseptien tekemisessä uusille tuotteille, taustalla on kotitalousopettajan koulutus, yli 2000 uuden reseptin luonti, paljon ruokakuvia ja esiintymisiä. Olet nähnyt minut ehkä televisiossa tai messuilla. Muutama vuosi sitten olen ollut tekemässä ET-lehden lukijoille ruokaseinäkalenteria. 

Paina blogini seuraa-nappia, niin olet mukana uusimmissa ruokailmiöissä! Linkit uusiin ET-blogin juttuihini saat myös seuraamalla Makujen Päiväkirja Facebookissa.

 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat