Touko-kesäkuun vaihde on parasta aikaan kerätä syötäväksi sopivia kuusenkerkkiä. Ne ovat C-vitamiinipitoisia, raikkaita ja hieman kirpeitä naposteltavia sellaisenaan, mutta antavat makua mitä erilaisimpiin ruokiin. Kokeile kuusenkerkkiä smoothien joukkoon, salaattiin, keitä kuusenkerkistä sokerivedessä siirappia tai hauduta teetä. Kuusenkerkkiä voi pakastaa sellaisenaan ja näin kerkkien käyttö voi jatkua ympärivuoden.

Ketunleivän eli käenkaalin meistä moni on oppinut tunnistamaan jo lapsena, siksipä niitä on turvallista kerätä. Juuri nyt ketunleivät kukkivat kauniisti hennoin valkoisin kukin. Ketunleivän lehdistä ja kukista saa niin salaatteihin kuin leivonnaisiin ja jälkiruokiin hurmaavat C-vitamiinipitoiset syötävät koristeet. Ketunleivän vihreät lehdet ovat poimittavissa varhaisesta kesästä myöhäiseen syksyyn asti.

Tällä kertaa kokeilin kuusenkerkkiä tsatsikiin ketunleipien kanssa, kylläpä nämä maut toimivat todella mainiosti yhdessä.

Ketunleivän sitruunainen maku antaa potkua tälle uudelle tsatsikireseptilleni. Mikäli myöhemmin kesällä ei ole enää kusenkerkkiä, käytä ohjeeseen 2 dl ketunleipiä.

Kuusenkerkkien "akanat" nousevat helpolla muovikipon reunoihin, koska "akanat" ovat niin kevyitä, ravistele vain kippoa ja puhdistus sujuu kuin itsestään.

Kuusekerkkä-ketunleipätsatsiki

3 dl kreikkalaista jogurttia

150 g ranskankermaa

1 kurkku

1 tl karkeaa (sitruuna)suolaa

1 dl kuusenkerkkiä

1 dl ketunleipiä

2 valkosipulinkynttä

1 tl sitruunapippuria

Lusikoi jogurtti ja ranskankerma reilun kokoisessa kahvinsuodattimessa olevaan suodatinpussiin. Valuta heraa pois tunnin verran. 

 Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi, sekoita suola raasteen joukkoon ja laita raaste valumaan siivilään, joka on kipon päällä. Myös tämä saa valua tunnin.

Raaka-aineiden valuessa kerää kuusenkerkkiä ja ketunleipiä luonnosta. Muista kerätä nämä puhtaasta paikasta. Kuusenkerkkien keräämiseen tarvitset oman tontin tai maanomistajan luvan. Ketunleipiä saa poimia jokamiehenoikeudella metsästä.

Hienonna tuoreet kuusenkerkät, ketunleivät ja valkosipulinkynnet.

Nosta valunut jogurttimassa ja kurkkuraaste kulhoon. Valuneen heran ja kurkkumehun voit juoda raikkaina janojuomina.

Sekoita jogurttimassa, kurkkuraaste, silputut luonnonyritit ja valkosipuli, mausta sitruunapippurilla.

Anna makujen tekeytyä viileässä muutaman tunnin. Tarjoa grillatun tai savustetun kalan, kanamunien tai viiriäistenmunien tai grillattujen kasvisten kanssa.

Resepti:

Arja Elina Laine, Arjan Ruokaviestintä tehnyt ET-lehden blogiin

Lisää Arjan ruokajuttuja, klikkaa tästä!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Makujen Päiväkirja on ruokaan ja leivontaan keskittynyt blogi, joka auttaa löytämään uusia raaka-aineita ja opastaa käyttämään niitä ruoka- ja leivontaresepteissä. Tulen esittelemään ja testaamaan tuotteiden ja raaka-aineiden lisäksi bongaamiani keittiövälineitä, -laitteita ja muita ideoita, esim. keittokirjoja, ruokasivustoja, ruokaa matkoilta, ravintoloita ja kahviloita.

Olen uusi Et-bloggaaja, mutta konkari reseptien tekemisessä uusille tuotteille, taustalla on kotitalousopettajan koulutus, yli 2000 uuden reseptin luonti, paljon ruokakuvia ja esiintymisiä. Olet nähnyt minut ehkä televisiossa tai messuilla. Muutama vuosi sitten olen ollut tekemässä ET-lehden lukijoille ruokaseinäkalenteria. 

Paina blogini seuraa-nappia, niin olet mukana uusimmissa ruokailmiöissä! Linkit uusiin ET-blogin juttuihini saat myös seuraamalla Makujen Päiväkirja Facebookissa.

 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat