Kirjoitukset avainsanalla #hävikkifestivaali

Nyt vietetään hävikkiviikkoa, jolloin jokainen voi miettiä, paljonko ruokaa heittää pois, mitä se useimmiten on ja miksi. Monilla useimmiten pois heitetty tuote on leipä. Helpoiten ongelmaa syntyy pienissä talouksissa, koska kuluttajapakkaukset ovat melko isoja, näin on varsinkin pakatun leivän kohdalla. Helpointa olisi yrittää muistaa pakastaa liian isot määrät leipävalmisteita ja muitakin ruokia seuraavaan kertaan. Aina tätä ei tule tehtyä. Ongelma on myös kaupoissa, jonne päiväysvanhaa leipää kertyy.

Ruokahävikin määrää on mitattu Lukessa ja siellä on tuloksena 23 kg Hävikkiruokaa / kotitalous / vuosi. Sen arvoksi on laskettu 125 euroa. Hävikki ei jakaudu tasan kotitalouksien kesken. Löydät lisää tietoa ”saa syödä"-sivuilta SAA SYÖDÄ 

Halusin ottaa hävikkiviikon aiheeksi miettiä, miten leipää ei tarvitsisi heittää pois. Tämä viikko 37 on tänä vuonna yhtä aikaa myös Leipäviikko.  http://www.leipatiedotus.fi/leipaviikko.html

Leimopovalmisteet valmisteet ovat olleet vuosia työtäni ja sikäli alue on itselleni tuttu. Vanhan ajan tyypillisin tapa on ollut kuivat leivästä korppuja, se oli ainakin maalla tavallista vielä 1970-luvulla. Vaaleat leivät tai pullat viipaloitiin, pinta kastettiin veteen ja sen jälkeen sokeriin ja lopuksi kaneliin. Viipaleet kuivattiin korpuiksi korpuiksi noin 100-asteisessa leivinuunissa. Osasta korppuja jauhettiin käsikäytteisellä korppujauhomyllyllä korppujauhoja. Enää en juuri tiedä ystävää, joka kuivaisi itse leivän tai pullan lopuista korppuja.

Korppuja muistuttavaa on leivän kuivaaminen ohuina lastuina, jolloin siitä saa öljyä sivelemällä ja maustamalla leipäsipsejä. Varsinkin ruisleivästä saa näin maukkaita ruisleipäsipsejä.

Rapsakoita ruisleipäsipsejä on helppo valmistaa itse. Tässä ohje lyhyesti:

 

Ruisleipäsipsit:

ruisleipää

Sipsien pintaan:

rypsiöljyä

mustapippuria, chilijauhetta tai inkivääriä

(suolaa)

Ruissipsit
Ruissipsit

Leikkaa kuivahko ruisleipä hyvin ohuiksi viipaleiksi. Levitä lastut öljytylle leivinpaperille uunipellille, sivele leipien päälle myös öljyä. Mausta osa rouhimalla päälle mustapippuria myllystä, ripottele osalle chilijauhetta ja halutessasi osalle jauhettua inkivääriä. Mausta halutessasi kaikki vielä suolalla. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla n. 10-15 minuuttia kauniin ruskeiksi.

Tarjoile sipsit sellaisenaan naposteltavana tai haluamasi dipin kanssa. Dipin voi hyvin sekoittaa tähteeksi jääneistä maustekastikkeista, joita monille kertyy avattuihin tölkkeihin jääkaappiin. Voit käyttää ruissipsit myös pizzapohjaksi.

 

Ruisleipäsipsipizza 2-3:lle (½ uunipellillistä, #hävikkipizza)

Pohja:

n. ½ l ruisleipäsipsejä

Päälle:

½ dl punaista salsa- tai pestokastiketta

n. ½ dl ketsuppia tai tomaattikastiketta

n. 100 g tähteeksi jäänyttä leikkelettä tai kinkkua ja / tai sieniä

n. 100 g tähteeksi jäänyttä emmental-, cheddar- tai mozzarellajuustoa

2 tl pizzamaustetta, basilikaa tai oreganoa

#hävikkipizza menossa uuniin
#hävikkipizza menossa uuniin

 

Levitä valmistamasi kuivatut ruisleipäsipsit leivinpaperille uunipellille. Sekoita mausteinen punainen kastike ketsuppiin. Levitä seos kauttaaltaan sipsien päälle.

Leikkaa leikkele tai kinkku kuutioiksi ja levitä kuutiot tasaisesti kastikkeen päälle. Voit lisätä myös syötäviä metsäsieniä pizzaan. Raasta päälle juustoraastetta ja mausta sillä mausteella, jota kaapista löytyy: pizzamauste, basilika tai oregano. Mikäli edellä mainittuja löytyy tuoreena, ne sopivat vallan hyvin pizzaan. Paista 225-asteisen uunin toiseksi ylimmällä tasolla nopeasti, n. 5-10 minuuttia niin, että pinta saa kauniin värin.

#ruisleipäsipsipizza
#ruisleipäsipsipizza

 

Yksin ruisleipä ei ole se mitä jää, myös pullaa jää. Tulee ostettua vierasvaraksi korvapuustia tai pitkoa. Tai tulee leivottua annos pullataikinaa. Kaikki ei kulukaan. Tässä pientä vaihtelua kuivuneille korvapuusteille.

#korvapuustismoothie ainekset
#korvapuustismoothie ainekset

Korvapuustismoothie #hävikkismoothie

2 kpl n. 3 dl annosta

2           korvapuustia (n. 100 g)

2    dl    maitoa tai maitojuomaa

2    dl    marjoja tai hedelmäpaloja

2    dl    maustettua rahkaa (esim. vanilja)

#korvapuustismoothie mikserissä
#korvapuustismoothie mikserissä

Pilko kuivahkot korvapuustit muutamaan osaan. Laita ne ja maito tai maitojuoma syvään sekoituskannuun. Anna pullien pehmentyä hetki maidossa. Lisää marjat tai hedelmäpalat ja rahka. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi ja kuohkeaksi smoothieksi.Lisää tarvittaessa maitoa, jos haluat löysem

män smoothien. Tai tee smoothie sama mikserissä.

Kaada smoothie lasipurkkeihin tai korkeisiin laseihin ja mukeihin - nauti!

#korvapuustismoothie
#korvapuustismoothie

Hävikkiviikko huipentuu kohdallani tänä vuonna Hävikkiruokafestareihin -> Hävikkifestivaali(linkki), jotka järjestetään 16.9. Helsingin Teurastamolla. Itse kokkaan siellä Flavour studioilla.

Ilmoittaudu mukaan katsomaan meidän bloggareiden näytöskeittiökokkailuja hävikistä:https://www.lyyti.fi/reg/Bloggareiden_Naytoskeittiot_Havikkifestareilla_9019

•                       Makujen Päiväkirja: ”Leivän uusi elämä”

•                       Tiskivuoren Emäntä: "Happamasta makeaksi!”

•                       Haarukkavatkain: ” Väsähtänyt salaatti ja muita kasviskohtaloita”

•                       Siskot kokkaa: "Hyvät jämät!"

 

Saat lisää kivoja vinkkejä hävikkiruoalle!

Resepti: Arja Elina Laine, Arjan Ruokaviestintä Oy, www.facebook.com/makujenpaivakirja

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Makujen Päiväkirja on ruokaan ja leivontaan keskittynyt blogi, joka auttaa löytämään uusia raaka-aineita ja opastaa käyttämään niitä ruoka- ja leivontaresepteissä. Tulen esittelemään ja testaamaan tuotteiden ja raaka-aineiden lisäksi bongaamiani keittiövälineitä, -laitteita ja muita ideoita, esim. keittokirjoja, ruokasivustoja, ruokaa matkoilta, ravintoloita ja kahviloita.

Olen uusi Et-bloggaaja, mutta konkari reseptien tekemisessä uusille tuotteille, taustalla on kotitalousopettajan koulutus, yli 2000 uuden reseptin luonti, paljon ruokakuvia ja esiintymisiä. Olet nähnyt minut ehkä televisiossa tai messuilla. Muutama vuosi sitten olen ollut tekemässä ET-lehden lukijoille ruokaseinäkalenteria. 

Paina blogini seuraa-nappia, niin olet mukana uusimmissa ruokailmiöissä! Linkit uusiin ET-blogin juttuihini saat myös seuraamalla Makujen Päiväkirja Facebookissa.

 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat