Pidän kokkailukursseja, viimeksi kurssillani Hyvinkään opistolla oli aiheena raakaruokaherkut. 

Terveellisempää raakaruokaherkutteluun syyt ovat usein terveydellisiä.

Moni herkku muuntautuu ravintorikkaaksi raakaversioksi.

Jutun lopussa kerron täyteläisen raakasuklaan teko-ohjeen.

 

Raakaravinnon periaatteita

1.     

Raakaruokailijan ruokavalio koostuu vihanneksista, juureksista, palkokasveista, marjoista, hedelmistä, siemenistä, pähkinöistä, iduista, merilevästä ja kylmäpuristetuista öljyistä.

2.     

Raaka-ruokaa ei kuumenneta yli 40-47 asteiseksi.

3.     

Raakaruokien valmistukseen ei käytetä hellaa tai uunia.

4.     

Ruoat valmistuvat tehosekoittimella, monitoimikoneella, kasviskuivurilla ja raastinraudalla.

5.     

Raaka-ruoat ovat entsyymipitoisia eli kuumuus ei ole tuhonnut entsyymejä.

6.     

Vesiliukoiset vitamiinit säilyvät paremmin raaka-ruoissa kuin kuumennetuissa ruoissa.

7.     

Raaka-ruokien tyydyttymättömät eli terveelliset öljymuotoiset rasvat pysyvät parhaassa muodossaan.

8.     

Raakaruokavalion noudattaminen vaatii jonkin verran aikaa ja kekseliäisyyttä. Periaatteessa kuitenkin lähes kaiken voi valmistaa myös raakana.

 

Korvaa näin:

sokeri                            ->       hunajalla tai agave-siirapilla

viljatuotteet                 ->         idätetyillä viljanjyvillä, pähkinöillä tai kuivahedelmillä

tuorejuusto ja kerma ->          cashew-, kookos- tai macadamiatahnalla

kananmunat                ->        kylmäpuristettua kookosöljyä tai chiansiemenillä

suklaa                            ->      raakakaakaojauheella

kinuski                           ->      sen makua sekä väriä muistuttavilla mulperipuun marjoilla

liivate                            ->      psylliumjauheella, chiansiemenillä

voi, margariini             ->       kylmäpuristetuilla öljyillä, mm. kookosöljyllä, kaakaovoilla

hillot                              ->      tuoresoseilla

 

RAAKASUKLAA      

  • Raakasuklaan valmistamiseen käytetään kylmäpuristettuja, laadukkaita luomukasvirasvoja eli kaakaovoita ja kookosöljyä.

 

  • Rasvojen sulattamiseen tarvitaan malttia, koska pysyäkseen raakana, suklaan tulee valmistua alle 42 asteessa.

 

  • Käytä raakasuklaaseen makurouheita, esim. kuivattuja marjoja tai hedelmäpaloja, karpaloita, rusinoita, goji-marjoja, rouhittuja manteleita tai pähkinöitä sekä mausteita maun mukaan, esimerkiksi vaniljaa, kanelia tai chiliä.

 

  • Voit lisätä halutessasi suklaamassaan myös luontaisterveellisiä ainesosia, ”superfoodeja”, kuten Macaa tai Lucumaa.

 

  • Maca on juures, joka kasvaa Perussa vuorilla. Se on kuulunut pitkään perulaiseen ruokavalioon. Maca-jauheella on hieman mallasmainen maku, joka sekoittuu hyvin kaakaon kanssa. Jos Maca-jauheen maku on liian maltainen, käytä sitä kinuskinmakuisen Lucuman kanssa - Lucuma peittää melko hyvin Macan maun.

 

  • Lucuma on munahedelmiin kuuluva kermaisen makea trooppinen hedelmä, joka kasvaa Perun vuorilla. Lucuma sisältää rautaa, kaliumia, sinkkiä ja ravintokuitua. Lucuma-jauheessa on hedelmäisen kinuskikermainen maku, joka tekee jauheesta oivallisen kaverin kaikille herkkusuille. Makunsa puolesta se sopii mainiosti kaakaon kanssa.

 

NÄIN VALMISTAT ITSE RAAKASUKLAATA

n. 30 palaa

Raakasuklaamassa:

1½       dl           kylmäpuristettua kookosöljyä

1½       dl           kaakaovoita raasteena

2         rkl           pehmeää hunajaa (kuumentamatonta)

1½       dl           raakakaakaojauhetta

1/3       tl           ruususuolaa

 

Mausteet valinnan mukaan:

½–1      tl           aitoa vaniljajauhetta tai vaniljauutetta, jauhettua kanelia tai chiliä

 

Superfoodit halutessa:

1–2    rkl           Maca-jauhetta ja / tai Lucuma-jauhetta

 

Lisukkeet valinnan mukaan:

1–2      dl           kuivattuja marjoja, karpaloita, rusinoita, goji-marjoja, rouhittuja manteleita tai pähkinöitä

 

 

Sulata kookosöljy ja kaakaovoi kulhossa nestemäiseksi asettamalla kulho lämpimään vesihauteeseen. Lisää nestemäisen rasvan joukkoon hunaja ja kaakaojauhe, mausta ruususuolalla ja haluamallasi mausteella esim. vaniljalla sekä lisää halutessa superfoodeja, kuten Macalla ja/ tai Lucumalla. Sekoita tasaiseksi.

Kaada nestemäinen suklaamassa haluamiisi muotteihin tai esimerkiksi suorakaiteen muotoiseen laakeaan isoon astiaan leivinpaperin päälle (esim. iso matalareunainen uunivuoka tai tarjotin n. 25 x 30 cm), jolloin saat valmistettua suklaalevyn. Tai kaada seokset pieniin karkkimuotteihin tai vanhaan konvehtirasiaan tai silikonisiin suklaamuotteihin.

Ripottele pinnalle valitsemaasi lisuketta. Nosta suklaa pakastimeen ja anna jähmettyä noin 20 minuuttia. Mikäli pakastit suklaan levyksi, leikkaa tai murra suklaa paloiksi. Säilyttää suklaata pakastimessa tai jääkaapissa. 

Resepti ja juttu: Arja Elina Laine

Tykkää: www.facebook.com/makujenpaivakirja ja pääset seuraamaan täällä julkaistavia juttuja ja muitakin ruokapostauksiani

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Makujen Päiväkirja on ruokaan ja leivontaan keskittynyt blogi, joka auttaa löytämään uusia raaka-aineita ja opastaa käyttämään niitä ruoka- ja leivontaresepteissä. Tulen esittelemään ja testaamaan tuotteiden ja raaka-aineiden lisäksi bongaamiani keittiövälineitä, -laitteita ja muita ideoita, esim. keittokirjoja, ruokasivustoja, ruokaa matkoilta, ravintoloita ja kahviloita.

Olen uusi Et-bloggaaja, mutta konkari reseptien tekemisessä uusille tuotteille, taustalla on kotitalousopettajan koulutus, yli 2000 uuden reseptin luonti, paljon ruokakuvia ja esiintymisiä. Olet nähnyt minut ehkä televisiossa tai messuilla. Muutama vuosi sitten olen ollut tekemässä ET-lehden lukijoille ruokaseinäkalenteria. 

Paina blogini seuraa-nappia, niin olet mukana uusimmissa ruokailmiöissä! Linkit uusiin ET-blogin juttuihini saat myös seuraamalla Makujen Päiväkirja Facebookissa.

 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat