
Pidän kokkailukursseja, viimeksi kurssillani Hyvinkään opistolla oli aiheena raakaruokaherkut.
Terveellisempää raakaruokaherkutteluun syyt ovat usein terveydellisiä.
Moni herkku muuntautuu ravintorikkaaksi raakaversioksi.
Jutun lopussa kerron täyteläisen raakasuklaan teko-ohjeen.
Raakaravinnon periaatteita
1.
Raakaruokailijan ruokavalio koostuu vihanneksista, juureksista, palkokasveista, marjoista, hedelmistä, siemenistä, pähkinöistä, iduista, merilevästä ja kylmäpuristetuista öljyistä.
2.
Raaka-ruokaa ei kuumenneta yli 40-47 asteiseksi.
3.
Raakaruokien valmistukseen ei käytetä hellaa tai uunia.
4.
Ruoat valmistuvat tehosekoittimella, monitoimikoneella, kasviskuivurilla ja raastinraudalla.
5.
Raaka-ruoat ovat entsyymipitoisia eli kuumuus ei ole tuhonnut entsyymejä.
6.
Vesiliukoiset vitamiinit säilyvät paremmin raaka-ruoissa kuin kuumennetuissa ruoissa.
7.
Raaka-ruokien tyydyttymättömät eli terveelliset öljymuotoiset rasvat pysyvät parhaassa muodossaan.
8.
Raakaruokavalion noudattaminen vaatii jonkin verran aikaa ja kekseliäisyyttä. Periaatteessa kuitenkin lähes kaiken voi valmistaa myös raakana.
Korvaa näin:
sokeri -> hunajalla tai agave-siirapilla
viljatuotteet -> idätetyillä viljanjyvillä, pähkinöillä tai kuivahedelmillä
tuorejuusto ja kerma -> cashew-, kookos- tai macadamiatahnalla
kananmunat -> kylmäpuristettua kookosöljyä tai chiansiemenillä
suklaa -> raakakaakaojauheella
kinuski -> sen makua sekä väriä muistuttavilla mulperipuun marjoilla
liivate -> psylliumjauheella, chiansiemenillä
voi, margariini -> kylmäpuristetuilla öljyillä, mm. kookosöljyllä, kaakaovoilla
hillot -> tuoresoseilla
RAAKASUKLAA
-
Raakasuklaan valmistamiseen käytetään kylmäpuristettuja, laadukkaita luomukasvirasvoja eli kaakaovoita ja kookosöljyä.
- Rasvojen sulattamiseen tarvitaan malttia, koska pysyäkseen raakana, suklaan tulee valmistua alle 42 asteessa.
- Käytä raakasuklaaseen makurouheita, esim. kuivattuja marjoja tai hedelmäpaloja, karpaloita, rusinoita, goji-marjoja, rouhittuja manteleita tai pähkinöitä sekä mausteita maun mukaan, esimerkiksi vaniljaa, kanelia tai chiliä.
- Voit lisätä halutessasi suklaamassaan myös luontaisterveellisiä ainesosia, ”superfoodeja”, kuten Macaa tai Lucumaa.
- Maca on juures, joka kasvaa Perussa vuorilla. Se on kuulunut pitkään perulaiseen ruokavalioon. Maca-jauheella on hieman mallasmainen maku, joka sekoittuu hyvin kaakaon kanssa. Jos Maca-jauheen maku on liian maltainen, käytä sitä kinuskinmakuisen Lucuman kanssa - Lucuma peittää melko hyvin Macan maun.
- Lucuma on munahedelmiin kuuluva kermaisen makea trooppinen hedelmä, joka kasvaa Perun vuorilla. Lucuma sisältää rautaa, kaliumia, sinkkiä ja ravintokuitua. Lucuma-jauheessa on hedelmäisen kinuskikermainen maku, joka tekee jauheesta oivallisen kaverin kaikille herkkusuille. Makunsa puolesta se sopii mainiosti kaakaon kanssa.
NÄIN VALMISTAT ITSE RAAKASUKLAATA
n. 30 palaa
Raakasuklaamassa:
1½ dl kylmäpuristettua kookosöljyä
1½ dl kaakaovoita raasteena
2 rkl pehmeää hunajaa (kuumentamatonta)
1½ dl raakakaakaojauhetta
1/3 tl ruususuolaa
Mausteet valinnan mukaan:
½–1 tl aitoa vaniljajauhetta tai vaniljauutetta, jauhettua kanelia tai chiliä
Superfoodit halutessa:
1–2 rkl Maca-jauhetta ja / tai Lucuma-jauhetta
Lisukkeet valinnan mukaan:
1–2 dl kuivattuja marjoja, karpaloita, rusinoita, goji-marjoja, rouhittuja manteleita tai pähkinöitä
Sulata kookosöljy ja kaakaovoi kulhossa nestemäiseksi asettamalla kulho lämpimään vesihauteeseen. Lisää nestemäisen rasvan joukkoon hunaja ja kaakaojauhe, mausta ruususuolalla ja haluamallasi mausteella esim. vaniljalla sekä lisää halutessa superfoodeja, kuten Macalla ja/ tai Lucumalla. Sekoita tasaiseksi.
Kaada nestemäinen suklaamassa haluamiisi muotteihin tai esimerkiksi suorakaiteen muotoiseen laakeaan isoon astiaan leivinpaperin päälle (esim. iso matalareunainen uunivuoka tai tarjotin n. 25 x 30 cm), jolloin saat valmistettua suklaalevyn. Tai kaada seokset pieniin karkkimuotteihin tai vanhaan konvehtirasiaan tai silikonisiin suklaamuotteihin.
Ripottele pinnalle valitsemaasi lisuketta. Nosta suklaa pakastimeen ja anna jähmettyä noin 20 minuuttia. Mikäli pakastit suklaan levyksi, leikkaa tai murra suklaa paloiksi. Säilyttää suklaata pakastimessa tai jääkaapissa.
Resepti ja juttu: Arja Elina Laine
Tykkää: www.facebook.com/makujenpaivakirja ja pääset seuraamaan täällä julkaistavia juttuja ja muitakin ruokapostauksiani