Kansallista Korvapuustipäivää vietetään 4.10.2017.

Vastaleivotun pullan tuoksu tuo monille muistoja mieleen. Lämpimät korvapuustit ja kylmä maito tai vastakeitetty kahvi luovat herkkuhetken arjen keskelle. Jo hiipunut leivontaperinne on nousemassa uuteen kukoistukseen, tänäkin syksynä tv:ssä kilpaillaan taas leivontataitoja mittelöiden. Varmasti pullan leivonta on yksi leivontataidon mittari.


Korvapuusti raakana
Korvapuusti raakana

Kiireiset ja pitkät työpäivät ovat vähentäneet perheenäitien innostusta leipomiseen. Lyhyttä iltaa ei ole haluttu viettää jauhopussien ääressä. Tässä kohtaa monien lapsienpullamuistot ovat isoäitien leipomia pullia ja puusteja.

Tosin viime aikoina nopeasti suuren suosion saavuttaneet paistovalmiit pakastekorvapuustit ovat lisänneet kotileipurien innostusta ja tehneet tottumattomastakin leipurista pullamestarin.

Korvapuusti on pitkään kuulunut suomalaisen suosituimpiin vierasherkkuihin ja se maistuu kaikenikäisille. Varmaa alkuperää ei tunneta, mutta yleisesti sen uskotaan tulleen lahden takaa. Ruotsalainen kanelipulla –kanelbulle tai kanelsnäcka– on ilmestynyt kahvipöytiin joskus 1920-luvulla, kun ainesten saatavuus helpottui. Kierrepullan nimi tuli kotiloa muistuttavasta muodosta, Suomessa käytetty nimi korvapuusti on alkuperältään hämärän peitossa.

Aina on tilaa yhdelle pienelle juhlahetkelle, jonka kruunaa herkullinen tuore, korvapuusti. Osa puustien viehätystä on se tuttu, kotoinen tuoksu, mikä uunista paistettaessa leviää. Kaikkineen leipominen voi olla koko isovanempien ja lastenlasten hyvää yhdessä tekemistä, joka huipentuu tuoreiden, pullien ääressä vietettyyn herkkuhetkeen.

Kypsät puustit
Kypsät puustit

Perinteiset Korvapuustit

Pullataikina:

½                      l                maitoa tai kauramaitoa

50                     g               hiivaa

2                       tl               suolaa

2                       dl              sokeria

1                       rkl             kardemummaa

(1                                       muna)

12-14               dl               puolikarkeita vehnäjauhoja

n. 100              g                voita tai margariinia

 

Väliin:

n. 75                 g                voi- tai margariinisulaa

n. 1                   dl               sokeria

n. 2                   rkl              kanelia

 

Voiteluun: munaa

Pinnalle: raesokeria

korvapuustit juuri leivottuna
korvapuustit juuri leivottuna

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon isossa kulhossa. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja halutessa muna. Lisää vehnäjauhot vähitellen, alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

 

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina kahdeksi palaksi ja kaaviloi kumpikin suorakaiteen muotoon (n. 30 x 50 cm).

 

Levitä taikinalevyille sulaa / notkeaa rasvaa ohueksi tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele päälle sokeria ja kanelia. Kierrä levyt tiukalle rullalle, jätä saumat alaspäin.

 

Leikkaa rullat 3-5 cm:n paloiksi vinoittain leikaten niin, että joka toinen leikkaus on vinoon toiseen suuntaan ja joka toinen on vinoon toiseen suuntaan.  / \ / \. Paina jokainen pala keskeltä alas peukalolla niin, että pullaan muodostuvat korvat.

kohotetut korvapuustit
kohotetut korvapuustit

Kohota pullat kaksinkertaisiksi lämpimässä paikassa. Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla n. 10 min kauniin värisiksi. Älä paista pullia liikaa. Nauti tuoreena, pakasta ylimäärä heti tuoreeltaan jäähtyneenä.

korvapuustipäivä
korvapuustipäivä

Resepti:

Arja Elina Laine, Arjan Ruokaviestintä tehnyt ETlehden blogiin

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Makujen Päiväkirja on ruokaan ja leivontaan keskittynyt blogi, joka auttaa löytämään uusia raaka-aineita ja opastaa käyttämään niitä ruoka- ja leivontaresepteissä. Tulen esittelemään ja testaamaan tuotteiden ja raaka-aineiden lisäksi bongaamiani keittiövälineitä, -laitteita ja muita ideoita, esim. keittokirjoja, ruokasivustoja, ruokaa matkoilta, ravintoloita ja kahviloita.

Olen uusi Et-bloggaaja, mutta konkari reseptien tekemisessä uusille tuotteille, taustalla on kotitalousopettajan koulutus, yli 2000 uuden reseptin luonti, paljon ruokakuvia ja esiintymisiä. Olet nähnyt minut ehkä televisiossa tai messuilla. Muutama vuosi sitten olen ollut tekemässä ET-lehden lukijoille ruokaseinäkalenteria. 

Paina blogini seuraa-nappia, niin olet mukana uusimmissa ruokailmiöissä! Linkit uusiin ET-blogin juttuihini saat myös seuraamalla Makujen Päiväkirja Facebookissa.

 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla