Olen leiponut ja paistanut munkkeja lähes vuosittain aina vapun aikaan.

Näistä ovat saaneet nauttia perheeni, ennen kaikkea lapseni. Vappuaiheisia juttuja olen työelämässäni tehnyt erinäisiä, juuri katsoin tekemiäni ohjeita liittyen vappuun, on munkkia, rosettia, tippaleipää, churroa jne..

Eli löytyyhän noita, esimerkiksi Jethro Rosetdin kanssa leivottiin vappuherkkujavuonna 2011, katso video tästä Vappusuolaisia, kokkaamassa Jethro ja Arja Elina

Esko Eerikäisen kanssa taas leivottiin juurikin munkkeja Suomi Popille 2012.  Youtube-tallenteeseen löytyy linkki tästä: Munkkien leivontavideo

Myös moni bloggari näyttä löytäneen ohjeeni: esimerkiksi löytyy täältä: munkkirinkelit

Välillä on vappuna paistanut aurinko ja lämpö hellinyt vapun viettäjiä, ja välillä satanut lunta, sää ei ole ollut este munkkien leivonnalle. Viime vuonnakin munkit maistuvat, vaikka maa oli lumessa (2017).

Kotitalousopettajana sanoisin kokemuksella, että parhaat munkit syntyvät itse tehden. Silloin munkit saa suuhun niin tuoreena ja mehevinä, että ostotuote ei vain voi vetää vertoja.

Muista nämä 10 asiaa, kun teet munkkeja:

  1. Leivo ensin vähärasvainen pehmeä pullataikina. Rasvaa ei tarvita kovinkaan paljoa, koska munkit paistetaan upporasvassa.
  2. Käytä aina huoneenlämpöisiä aineita: kylmät aineet hidastavat hiivan toimintaa.
  3. Hyvä kohotuspaikka pullalle on keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai pullapelti altaan päälle ja kohotus nopeutuu.
  4. Helpoimmat munkit kotioloissa valmistamiseen ovat munkkirinkelit, jotka muotoillaan kohotetuista pikkupullista.
  5. Paras rasva munkkien paistamiseen on rypsiöljy.
  6. Kuumenna kasviöljy valurautapadassa, joka kestää varmasti kuumuutta. Älä pidä kantta padassa, jotta vesihöyryä ei pääse tippumaan kuumaan öljyyn.
  7. Kokeile öljyn kuumuutta vaalealla leipäpalalla: sen tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista eli sopivaa munkkien paistoon.
  8. Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua kuumaan öljyyn roisku yhtään!
  9. Rinkeli muodostuu helpoiten, kun kohonneen pikkupullaan painetaan jauhotettu sormi keskeltä läpi. Reikä suurenee pyörittämällä rinkeliä etusormilla ympäri.
  10. Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi, ja pyöritä sen jälkeen sokerilautasella. Tee tämän pian, jotta sokeri vielä tarttuu munkin pintaan.

 

Vappumunkit

n. 25 kpl

Munkkitaikina:

5          dl      kauramaitoa, maitojuomaa tai maitoa

50        g        hiivaa

1½       tl       suolaa

1½       dl      sokeria

1          rkl     kardemummaa

1                    pieni muna

n. 15   dl      puolikarkea vehnäjauhoja (n. 1 kg)

75        g        voita tai margariinia

 

Paistamiseen:

                        rypsiöljyä

 

Pinnalle:

                        sokeria

 

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi leivinliinan alla.

Kuumenna öljy laakeassa isossa valurautapadassa, öljyä saa olla pata puolillaan.

Testaa rasvan kuumuus vaalean leipäpalan avulla. Leipäpalan tulee saada väriä noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista eli sopivaa munkkien paistoon. Varo, ettei rasva kuumene liikaa ja ole varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa.

Leivo pullista munkkirinkeleitä: Sitä mukaan, kun laita munkit paistumaan, paina 1-2 sormella pikkupullaan reikä keskelle ja pyörit pullaa sormilla niin, että siihen venyy isohko reikä.

Paista munkit laittaen ne kuumaan öljyyn kypsymään vieri viereen. Munkit jäävät öljyn pintaan kypsymään. Käännä 1-2 minuutin kuluttua teräspihtien tai haarukoiden avulla ja paista munkit myös toiselta puolelta.

Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois.  Nosta munkit leivinpaperin päältä heti lautaselle, jossa on sokeria ja pyörittele munkit siinä. Laita uudet munkit kypsymään pataan.

Nauti munkit siman kanssa!

Mukavaa ja maistuvaa vappua kaikille!

Resepti:

kotitalousopettaja Arja Elina Laine on tehnyt reseptit ja ottanut kuvat ET-lehden blogiin

Makujen Päiväkirja -FB-blogissani voit seurata kätevästi ruokajuttuja, esimerkiksi tapahtumista ja matkoilta. Se onnistuu tykkäämällä Makujen Päiväkirja Facebook-sivuista Klikkaa tästä

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Makujen Päiväkirja on ruokaan ja leivontaan keskittynyt blogi, joka auttaa löytämään uusia raaka-aineita ja opastaa käyttämään niitä ruoka- ja leivontaresepteissä. Tulen esittelemään ja testaamaan tuotteiden ja raaka-aineiden lisäksi bongaamiani keittiövälineitä, -laitteita ja muita ideoita, esim. keittokirjoja, ruokasivustoja, ruokaa matkoilta, ravintoloita ja kahviloita.

Olen uusi Et-bloggaaja, mutta konkari reseptien tekemisessä uusille tuotteille, taustalla on kotitalousopettajan koulutus, yli 2000 uuden reseptin luonti, paljon ruokakuvia ja esiintymisiä. Olet nähnyt minut ehkä televisiossa tai messuilla. Muutama vuosi sitten olen ollut tekemässä ET-lehden lukijoille ruokaseinäkalenteria. 

Paina blogini seuraa-nappia, niin olet mukana uusimmissa ruokailmiöissä! Linkit uusiin ET-blogin juttuihini saat myös seuraamalla Makujen Päiväkirja Facebookissa.

 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat