
Olen tehnyt joulutorttureseptejä viimeiset 20 vuotta, koska joka joulu on kaivattu uusia ideoita torttujen täytteisiin, muotoihin ja kokoihin. Ideoin suolaiset joulutortut jo yli 5 vuotta sitten elintarvikemainokseen, mutta silloin ne eivät vielä nousseet suosituksi.
Nyt suolaiset joulutortut näyttävät olevan keskusliikkeiden kaupallinen hitti. Tänä jouluna näyttää olevan suuri trendi, jossa joulutorttuihin laitetaan täytteeksi mitä erilaisempia asioita. Itsekin olen jo tehnyt toimeksiantona karkkitorttutestin, kerron sen linkin tämän jutun lopussa.
Punaiset Joulutortut – suolainen hauvatorttu ja makea enkelitorttu idea
Nämä punaiset tortut olen ideoinut vain ja ainoastaan Makujen Päiväkirjan lukijoille, eikä niihin liity mitään kaupallisia kuvioita. Tässä on ohjeet kahteen 10 kpl satsiin, mutta voit toki valmistaa molempia vain puoli annosta, jolloin saat kätevästi 5 punajuuri-hauvatorttua ja 5 puolukka-karpalo-tuorejuusto-enkelitorttua.
Hauva-joulutortut punajuuritäytteellä
10 kpl
Torttupohjat:
1 pkt torttu- tai voitaikinalevyjä (500 g)
Sulata taikinalevyt, voit käyttää voitaikinaa, joka on voilla leivottua tai torttutaikinaa, joka on laktoositonta lehtevää taikinaa. Leikkaa taikinalevyt terävällä veitsellä kahtia neliöiksi. Tee jokaisen neliön kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa puoleen väliin eli n. 3 cm:n matkalle samoin kuin tähtitorttuja leipoessa.
Punajuuritäyte 10:lle tortulle:
n. 3 dl valmista punajuurisalaattia
rouhittua mustapippuria
Koiratortut: Laita torttujen keskelle punajuurisalaattia. Voit maustaa salaattia mustapippurilla, mikäli haluat täytteeseen enemmän makua. Käännä taikinaneliöt terävä kulma ylöspäin. Käännä sivuista sakarat keskelle ja nipistä ne yhteen. Käännä sen jälkeen ylimmät vierekkäiset kulmat alaspäin lurppakorviksi punajuuritäytteen ja sivutaitosten päälle niihin hieman korvia kiinni nipistäen.
Paista torttuja 225-asteisen uunin toiseksi alimmalla n. 15 minuuttia kauniin värisiksi.
Enkelitortut puolukka-karpalo-tuorejuustotäytteellä
10 kpl
Torttupohjat:
1 pkt torttu- tai voitaikinalevyjä (500 g)
Sulata taikinalevyt, voit käyttää voitaikinaa, joka on voilla leivottua tai torttutaikinaa, joka on laktoositonta lehtevää taikinaa. Leikkaa taikinalevyt terävällä veitsellä kahtia neliöiksi. Tee jokaisen neliön kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa puoleen väliin eli n. 3 cm:n matkalle samoin kuin tähtitorttuja leipoessa.
Puolukka-kirsikka-tuorejuustotäyte 10:lle tortulle:
100 g vanilja- tai maustamaton tuorejuustoa
150 g puolukka-kirsikkamarmeladia
Enkelitortut: Laita tortun keskelle hamekohtaan taitosten päälle reilu nokare tuorejuustoa. Laita pään kohtaan paistonkestävää marmeladia. Taita pään alla olevat yläkulmat alas tukaksi, paina hyvin ja kauniisti tukka paikoilleen.
Paista torttuja 225-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla n. 15 minuuttia.
VINKKI:
Voit toki valmistaa täytteillä myös perinteisen muotoisia tähtitorttuja.
Nipistä sakarat hyvin yhteen keskelle ja laita täyte sakaroiden päälle.
Paista kuten edellä.
Seuraa joulunajan ruokajuttuja Makujen Päiväkirjan Facebook-sivuilta https://www.facebook.com/makujenpaivakirja/, Sieltä löytyy myös linkki Karkkitorttutestiini -> Kokeile esim. Wienernougat-konvehtia joulutortun täytteeksi, suosittelen. :)
Maistuvaa joulun aikaa!