
Leivoimme chilisiä suklaacookies-keksejä latinoruoan kurssilla Hyvinkään opistolla. Tulisia makuja oli paljon ja niitä riitti aina jälkiruokiin asti. Tämä oli yksi tehdyistä resepteistä: Chiliset Suklaacookiet.
Cookies-taikina on helppo valmistaa itse tai voit käyttää valmista pakastetaikinaa, esimerkiksi kauramurotaikina sopii hyvin cookieisiin. Sukaiseen taikinaan chilin maku taipuu mainiosti. Chilin voi laittaa helpoiten joukkoon chilijauheena.
Mieti, minkä vahvuista chilijauhetta haluat käyttää – mietoa vai vahvaa. Mikäli pidät tulisemmasta, hienonna tuoretta chiliä suklaataikinaan. Chilipaprikoissa on eroja, älä valitse liian vahvaa chiliä, mikäli et ole tottunut käyttämään chiliä makeissa leivonnaisissa.
Paista cookiet uunin toiseksi ylimmällä tasolla, sillä suklaakeksit palavat helposti ja ole tarkkana, kun paista pikkuleipiä, sillä suklaakeksien ei tarvitse tulla kovin tummiksi uunissa.
Tarjoile chilitahnalla maustettu mousse keksien päälle pursotettuna tai tarjoile se kiposta erikseen. Ripottele chiliä rouheena moussen päällä tai tarjoile chilirouhe erikseen pikku kiposta.
Voit leipoa pikkuleivät ajoissa, mutta mousse kannattaa tehdä samana päivän tarjoilun kanssa jääkaappiin.
Chiliset Suklaacookiet
n. 20 kpl
Suklaacookies, itse tehty taikina:
150 g tummaa suklaata
200 g voita
1 dl sokeria
2½ dl fariinisokeria
1 muna
4½ dl erikoisvehnäjauhoja
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
½ tl suolaa
½ tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl chilijauhetta tai pala tuoretta chiliä hienonnettuna
Tai helpommin taikina:
1 pkt kauramurotaikinaa (pakaste)
150 g rouhittua tummaa suklaata
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl chilijauhetta tai pala tuoretta chiliä hienonnettuna
Chilimousse päälle:
200 g sitruunatuorejuustoa
n. 2 rkl chilitahnaa
2 dl vispikermaa
1 rkl chiliflakesia
Ota voi huoneenlämpöön ajoissa. Rouhi suklaa karkeaksi rouheeksi.
Vaahdota voi ja sokerit kulhossa, lisää loppuvaiheessa muna vatkaten joukkoon. Yhdistä kaikki kuivat aineet erikseen ja sekoita ne vaahtoon. Lisää lopuksi suklaarouhe joukkoon ja sekoita vielä taikina.
Tai käytä valmista pakastetaikinaa. Ota taikina sulamaan. Sekoita sulaneen taikinan joukkoon rouhittu suklaa, kaakaojauhe ja chili tai pala tuoretta chiliä hienonnettuna. Tämä onnistuu helpoiten käsin puristelemalla.
Ota taikinasta lusikalla isoja nokareita leivinpaperille uunipellille. Paina lusikan pesällä mataliksi, n. 5 cm:n pyörylöiksi. Jätä leviämisvaraa. Annoksesta tulee 2 uunipellillistä, joissa molemmissa on 10 kpl cookieita.
Paista 175-asteisen uunin toiseksi ylimmällä tasolla n. 8 min kauniin värisiksi. Cookiet saavat jäädä pehmeiksi.
Sekoita chilitahnaa tuorejuustoon niin, että saat siitä mieleistä, itsellesi tai vieraillesi sopivan voimakasta. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita chilijuustoseos joukkoon. Pursota jäähtyneiden pipareiden päälle tai tarjoa mousse erikseen niin, että jokainen voi levittää sitä pipareille haluamansa määrän. Ripottele pinnalle chilihiutaleita.
Reseptit: Arja Elina Laine
Tykkää: www.facebook.com/makujenpaivakirja ja näet ruokajuttujeni päivityksiä tai hae Instagram #makujenpäiväkirja