Muna kuuluu luontevasti pääsiäisruokiin, mutta tänä keväänä muna on suorastaan trendikäs. Juuri ennen pääsiäistä on ilmestynyt uusi munakirja, Katajanokalle on avutumassa Ägg-ravintola ja uudessa muurikkapannussa on isot kolot paistetuille munille.

Pääsin tutustumaan ajankohtaiseen Sanna Mansikkamäen #munakirjaan aurinkoisissa tunnelmissa Löylyssä. Lähes 300-sivuinen uutuus teos sisältää tuhdin paketin asiaa munasta ja runsaasti reseptejä tyylikkäillä Pia Indbergin ottamilla ruokakuvilla.

Monista mielenkiintoisista resepteistä päätin kokeilla ensimmäiseksi savumarmoroituja munia, tarkemmin ne ovat kirjassa reseptinimellä Kiinalaiset teemunat. Testasin ohjeen seuraavasti Sanna Mansikkamäen ohjetta mukaillen:

1. Keitin mustaa vahvaa savuteetä kattilassa niin, että siihen mahtui 6 munaa. Teehen käytin Lapsang Souchong-savuteen lehtiä. Ehkä suolaa olisi voinut lisätä teelusikallisen, mutta sitä ei ollut mainittu ohjeessa, joten jätin sen pois tällä kertaa.

2. Kun tee oli valmista ja kiehuvan kuumaa, nostin kattilaan ruokalusikan avulla munat. Keitin niitä 4 minuuttia teen poreillessa.

3. Nostin lusikalla munat pois teestä leikkuulaudalle ja pyöritin munia kädellä painaen niin, että munankuoret menivät marmoriselle särölle. Painelussa sai olla tarkkana, että ei tullut liian isoja säröjä ja toisaalta, että sormet eivät palaneet - paperinpala apuna oli hyvä.

4. Tämän jälkeen nostin munat takaisin kiehumaan teehen ohjeen mukaan 4 minuutiksi. Tuo aika on siinä ja siinä, että se ei ollut liikaa. Jos munat nostaa heti viileään, tuo aika tuntui toimivan, sillä pieni jäähtyminen tapahtui munia välillä pyöritellessä. Muuten 8 minuuttia on melko pitkä aika keitetyille munille. Munien kiinteys on toki myös makuasia.

5. Munat jäähtyivät savuteessä ulkona 5 tuntia, se näytti riittävän marmorikuvioon. Kirjan ohje oli 6 tuntia. Savun makua olisi tullut muniin enemmän, jos olisi ollut muutama tunti vielä lisäaikaa maustumiseen.

Kun kaadoin keitinveden pois, mietitytti marmorikuvion värjäytymisen onnistuminen.

Munien varovainen kuoriminen paljasti onneksi kauniisti marmoroituneet munat.

Kevään kunniaksi tarjosin savumarmoroituneet munat keitetyn vihreän parsan ja hollandaisekastikkeen kanssa.

Vieraani pitivät hennosti savunmakuisista munista, joissa oli todella keltainen ja aromikas keltuainen sekä keväisestä rapeasta vihreästä parsasta ja kauniin keltaisesta maistuvasta hollandaisekastikkeesta – tässä huomasin hyvinkääläisen Mäntymäen luomutilan kananmunien luomun laadukkuuden.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Makujen Päiväkirja on ruokaan ja leivontaan keskittynyt blogi, joka auttaa löytämään uusia raaka-aineita ja opastaa käyttämään niitä ruoka- ja leivontaresepteissä. Tulen esittelemään ja testaamaan tuotteiden ja raaka-aineiden lisäksi bongaamiani keittiövälineitä, -laitteita ja muita ideoita, esim. keittokirjoja, ruokasivustoja, ruokaa matkoilta, ravintoloita ja kahviloita.

Olen uusi Et-bloggaaja, mutta konkari reseptien tekemisessä uusille tuotteille, taustalla on kotitalousopettajan koulutus, yli 2000 uuden reseptin luonti, paljon ruokakuvia ja esiintymisiä. Olet nähnyt minut ehkä televisiossa tai messuilla. Muutama vuosi sitten olen ollut tekemässä ET-lehden lukijoille ruokaseinäkalenteria. 

Paina blogini seuraa-nappia, niin olet mukana uusimmissa ruokailmiöissä! Linkit uusiin ET-blogin juttuihini saat myös seuraamalla Makujen Päiväkirja Facebookissa.

 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla