Pihlajanmarjaherkkuja

Pihlajanmarjoja on tänä syksynä 2017 runsaasti. Ilmaista lähiruokaa on tarjolla. Moni kuitenkin miettii, että pihlajanmarjat ovat liian karvaita syötäväksi. Mutta onko asia näin?

Maistelemalla eri pihlajien marjoja, huomaa, että ne ovat erilaisia. Karvaus vaihtelee, omassa pihassani oranssimmat marjat ovat makeampia kuin syvän punaiset. Väri ei kuitenkaan kerro kaikkea, sillä saman sävyisissä pihlajanmarjoissa on makueroja. Makuun vaikutta parkkiaineiden ja sorbiinihapon määrä. Ensimmäinen pakkasyö tai marjojen pakastaminen miedontaa makua.

Pihlajanmarjan kanssa makupariksi sopivat makeammat tai vähintään vähähappoiset marjat ja hedelmät. Tässä tein Pihlajanmarjapaistoksen ja Pihlajanmarja-taikinamarja Mamman Marjapiirakan. Taikinamarjaa on poimittavissa yhtä aikaa Pihlajanmarjojen kanssa metsistä ja täten ne ovat oiva makupari. Mikäli et ole varma, tunnistatko punaherukan näköisen villinä kasvavan taikinamarjan, joka on hapoton, ja suuhun laitettaessa taikinainen maku syntyy suussa, käytä resepteissä taikinamarjan tilalla omenaa.

Taikinamarja
Taikinamarja

Pihlajanmarjoissa on runsaasti C-vitamiinia, puolet enemmän kuin appelsiinissa, jota yleensä pidetään hyvänä c-vitamiinin lähteenä. Marjoissa on myös runsaasti kuitua ja punaisen värinsä ansiosta on runsaasti myös betakaroteenia eli samaa kuin porkkanassa (A-vitamiinin esiasteita).

 

Pihlajanmarjapaistos

4:lle, pikku vuoka

3         dl     pihlajanmarjoja

3                 kotimaista omenaa tai 2-3 dl taikinamarjoja

75       g      vegaanista margariinia tai voita

3/4      dl     sokeria

1         tl       vaniljasokeria

2½      dl     kaurahiutaleita

2       rkl     kaura- tai vehnäjauhoja

Perkaa ja puhdista marjat ja lohko omenat voideltuun pieneen uunivuokaan. Sulata rasva, sekoita siihen ohjeen loput aineet. Levitä seos marjojen ja omenalohkojen päälle. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla n. 30 minuuttia.

Tarjoile vaniljakiisselin tai jäätelön kanssa.

Kokeilin vegaanisen paistosversioni kanssa Oatlyn kauravaniljakastiketta, joka on ihana paksua ja täyteläistä, mielestäni verrattavissa kiitettävästi markkinoiden parhaaseen maitopohjaiseen vaniljakastikkeeseen eli Vanilla-vaniljakastikkeeseen.

 

Pihlajanmarja-taikinamarja Mamman Marjapiirakka

1 pyöreä iso piirakka (halkaisija n. 30 cm)

Pohja:

75        g        voita tai margariinia

1           dl      sokeria

1                     muna

3           dl      vehnäjauhoja

1½         tl       leivinjauhetta

1           tl       vaniljasokeria

2            tl     kardemummaa

1½        dl      maitoa, manteli- tai kookosmaitojuomaa

Voiteluun:

voita tai margariinia

 

Täyte:

1           tlk     kermaviiliä (1 tlk)

1           dl      maitorahkaa

1                     muna

3           rkl     sokeria

1           tl       vaniljasokeria

n. 3       dl     pihlajanmarjoja

n. 3       dl     taikinamarjoja

 

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi, vatkaa sekaan muna. Sekoita leivinjauhe, vaniljasokeri ja kardemumma vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos vaahtoon vuorotellen maidon kanssa.

Levitä taikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Ripottele päälle puhdistetut ja peratut marjat.

Sekoita kermaviiliin rahka, muna ja sokerit. Levitä seos taikinapohjalle. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla 25–30 min. Älä paista liikaa, jotta piirakkapohja pysyy mehevänä.

Olemme leiponeet Pihlajanmarjoista ET:n päätoimittaja Riitta Korhosen kanssa muutama vuosi sitten suklaakakun pihlajanmarjoilla. Katso resepti tästä: Pihlajanmarja-suklaakakku

Avatessasi reseptin, sen alla on video, jossa ET-lehden päätoimittaja Riitta Korhonen, ruokatoimittaja Christina Aaltio ja Arja Elina Laine leipoivat tämän suklaatäytekakun I love me -messuilla lokakuussa 2013. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Makujen Päiväkirja on ruokaan ja leivontaan keskittynyt blogi, joka auttaa löytämään uusia raaka-aineita ja opastaa käyttämään niitä ruoka- ja leivontaresepteissä. Tulen esittelemään ja testaamaan tuotteiden ja raaka-aineiden lisäksi bongaamiani keittiövälineitä, -laitteita ja muita ideoita, esim. keittokirjoja, ruokasivustoja, ruokaa matkoilta, ravintoloita ja kahviloita.

Olen uusi Et-bloggaaja, mutta konkari reseptien tekemisessä uusille tuotteille, taustalla on kotitalousopettajan koulutus, yli 2000 uuden reseptin luonti, paljon ruokakuvia ja esiintymisiä. Olet nähnyt minut ehkä televisiossa tai messuilla. Muutama vuosi sitten olen ollut tekemässä ET-lehden lukijoille ruokaseinäkalenteria. 

Paina blogini seuraa-nappia, niin olet mukana uusimmissa ruokailmiöissä! Linkit uusiin ET-blogin juttuihini saat myös seuraamalla Makujen Päiväkirja Facebookissa.

 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat