
Juhannusjuoma on suunnittelemani muunnelma perinteisestä Louhisaaren juomasta ja simasta. Mustaherukanlehtien lisäksi raaka-aineena on raparperia, viinisuolaheinää ja sitruunaa. Juomasta tulee maultaan raikasta ja väriltään hennon vaalean rosaa, raaka-aineiden värit vaikuttavat sävyyn.
8 litraa
5 dl raparperipaloja
5 l mustaherukan tuoreita nuorehkoja lehtiä
1 l viinisuolaheinää
8 l vettä
n 3 dl sokeria
pieni nokare tuorehiivaa
1 sitruunan mehu
Kuori ja paloittele raparperi noin 3 cm:n paloiksi. Laita ne n. 8 l kattilaan, lisää 5 litraa vettä ja sokeri. Kiehauta ja keitä sen jälkeen muutaman minuutin ajan.
Puhdista mustaherukanlehdet ja viinisuolaheinät. Kirpeän raikasta viinisuolaheinää on helppo kasvattaa pihassa, itselläni se on lähtenyt leviämään kukkapenkin reunaan yhdestä kaupan viinisuolaheinä-ruukkuyrtistä, jonka juurakon istutin kukkapenkkiin. Se on siementänyt ja levinnyt nyt kukkapenkissä vuodesta toiseen.
Lisää ne kattilaan ja sekoita nin, että kaikki ovat kiehuvan veden alla ja kuumentuvat. Ota sen jälkeen kattila heti pois liedeltä. Lisää 3 litraa kylmää vettä.
Jäähdytä seos kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva, herneenkokoinen pala riittää, pieneen tilkkaan vettä ja kaada se kattilaan juomaseoksen pinnalle. Peitä juoma kannella ja anna käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
Siivilöi juomasta pois lehdet ja raparperipalat. Lisää joukkoon sitruunamehu. Pullota juoma puhtaisiin pulloihin ja säilytä viileässä. Juoma on valmista, käynyttä n.1-2 vrk kuluttua riippuen lämmöistä.
Juoma on parhaimmillaan parin päivän kuluttua valmistamisesta. Tarjoa se tervetuliaisjuomana tai nauti aterialla.
Resepti:
Arja Elina Laine, Arjan Ruokaviestintä tehnyt ET-lehden blogiin
Tykkää ja katso lisää ruokajuttujani https://www.facebook.com/makujenpaivakirja/