Edamjuusto on monille yksi tutuimmista juustoista, sillä "edamia on ollut aina". Miedon pehmeän makunsa takia tämä kypsytetty juusto maistuu parhaiten pienille lapsille ja on edelleen yksi myydyimpiä voileivän päälle käytettävistä juustoistamme.

Edamjuusto on saanut nimensä Edamin kaupungista, joka sijaitsee Hollannin pohjoisosissa. Siellä edamia on valmistettu 1700-luvulta asti. Jos innostut matkustamaan Edamiin, saat lisätietoa kaupungista sivuilta http://www.edam.com ja http://wikitravel.org/en/Edam.

Äidiltäni saamani Kodin Keittiötaito -kirja vuodelta 1959 kertoo hollantilaista "edaminjuustoa eli pallojuustoa" valmistettavan Suomessa teollisesti. Kirjassa on paljon ohjeita kotitekoisille juustoille, mutta teollisesti valmistettu juusto oli vielä melko uutta ja ilmeisemmin kallista tuolloin. Kirjassa kerrotaan, että meijerijuustoja käytetään ruuanvalmistuksessa raastettuna mausteen tapaan.

Edamjuusto valmistetaan lehmänmaidosta hapatteen avulla ja siihen lisätään vain suolaa. Tavallisen edamjuuston rasvapitoisuus on noin 40 prosenttia, mutta vähärasvaisia edameja valmistetaan nykyisin paljon. Edamjuustokilon valmistamiseen kuluu noin 10 kg lehmänmaitoa.

Perinteisesti edamjuusto valmistetaan siten, että se pakataan 5-6 viikon kypsytyksen ajaksi parafiinikuoriin, jotta juusto säilyy kypsyessään mehevänä. Alkuperäisen edamjuuston muoto on ollut pallo, jonka ympärillä on punainen parafiinikuori. Kuorta poistetaan sitä mukaa, kun juustoa syödään. Suomessa pallojuustoa on valmistettu useampi vuosikymmen. Valio lopetti Punaposki-nimisen palloedamin tuotannon Haapavedellä kuitenkin vuonna 2003.

Netin sosiaalisen median kirjoituksia katsellessani vanhempi väki näyttä kaipaavan vanhanajan pallojuustoa.

"Lapsuuden riemukkaina aikoina pallojuustoa tilattiin meijeristä, maitolavalle toimitettuna, tyhjien palautusmaitotonkkien mukana."

"Palloedamia en enää muistanutkaan... hyvältä maistui... mummollani oli aina sitä."

Punaista parafiinikuorista pallojuustoa saattaa löytää esimerkiksi Stockmannilta ja Tokmannillta. Onneksi nykypäivänä matkustellaan paljon ja juusto on mainio tuliainen. Alkuperäistä pallojuustoa on saatavilla esimerkiksi Baltiassa, Tanskassa, Hollannissa ja Saksassa.

Nykyisin edamjuuston kuori on korvattu tehdastuotannossa kääremuovilla, joka perusedamilla on yleensä perinteisen pallojuuston kuoren väriä mukailevasti punainen. Suomessa edamjuustoja tuotetaan mm. Valion ja Arlan merkkien alta. Myös kaikkien kauppojen omilla merkeillä on edamjuustonsa. Paljon on myös viipaloituja edamjuustoja ja jonkun verran edamintyyppisiä pikkujuustoloiden juustoja.

Tässä on ohje edamjuustosta leivottaville muffineille. Resepti sopii hyvin perinteiseen makuun ja niille, jotka eivät kaipaa voimakkaita makuja.

Edamjuusto-muffinssit

150 g edamjuustoa
150 g kinkku- tai kalkkunaleikkelettä
1 tlk aurinkokuivattuja tomaatteja öljyineen (n. 145 g /265 g)
½ dl hienonnettua ruohosipulia
4 dl erikoisvehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 tl sokeria
1 tl suolaa
2 munaa
2 dl maitoa

Raasta edamjuusto karkeaksi raasteeksi. Leikkaa kinkkuleikkele pieniksi kuutioiksi. Valuta 1 dl öljyä mittaan aurinkokuivatuista tomaateista tölkistä. Kuutioi 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja. Hienonna ruohosipuli.

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää joukkoon juustoraaste, kinkkukuutiot, tomaattikuutiot ja öljy, ruohosipuli, munat ja maito. 

Lusikoi taikina muffinssivuokiin tai muffinssipellille, ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla n. 20 min.

***
Juttu, kuvat ja resepti:
Arja Elina Laine, juttu ja resepti on tehty Juustopöydälle, täydenkuun aikaan heinäkuussa 2017,  Arja Elina on Juustopöytä ry:n hallituksen jäsen

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Makujen Päiväkirja on ruokaan ja leivontaan keskittynyt blogi, joka auttaa löytämään uusia raaka-aineita ja opastaa käyttämään niitä ruoka- ja leivontaresepteissä. Tulen esittelemään ja testaamaan tuotteiden ja raaka-aineiden lisäksi bongaamiani keittiövälineitä, -laitteita ja muita ideoita, esim. keittokirjoja, ruokasivustoja, ruokaa matkoilta, ravintoloita ja kahviloita.

Olen uusi Et-bloggaaja, mutta konkari reseptien tekemisessä uusille tuotteille, taustalla on kotitalousopettajan koulutus, yli 2000 uuden reseptin luonti, paljon ruokakuvia ja esiintymisiä. Olet nähnyt minut ehkä televisiossa tai messuilla. Muutama vuosi sitten olen ollut tekemässä ET-lehden lukijoille ruokaseinäkalenteria. 

Paina blogini seuraa-nappia, niin olet mukana uusimmissa ruokailmiöissä! Linkit uusiin ET-blogin juttuihini saat myös seuraamalla Makujen Päiväkirja Facebookissa.

 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat