Kirjoitukset avainsanalla #MakujenPäiväkirja

Loppuviikosta pidin Juustopöydän naisille kokkauskurssia, jossa kokattiin juustoisia ruokapiirakoita. Tässä yksi kurssin suosituimmista ohjeista kaikille blogini seuraajille.

Reseptiä suunnitelmassa valitsin piirakkaan punajuuren ja Aura-sinihomejuuston, jotka ovat lyömätön makuyhdistelmä. Reseptissä käytettävän kerman ja mustapippurin voi korvata kätevästi mustapippurikermalla.

Tämä suolainen piirakka on ihanaa tarjottavaa pikkujouluaikaan.

 

 

Aurapiiras hunajaisella juurestäytteellä

1 pyöreä piirakkavuoka, halkaisija n. 25 cm

 

Pohja:

1             pkt      Pyöreä Piirakkataikina, suolainen 380 g (Myllyn Paras)

 

Täyte:

2              kpl      punajuurta (kuorittuna 250 g)

pala                    juuriselleriä (kuorittuna 100 g)

1               rkl      rypsiöljyä

1               rkl      voita

1                 tl      mustapippuria

n. 3          rkl      hunajaa

2                dl      ruokakermaa

2                          munaa

170            g      Aura-sinihomejuustoa

 

 

Levitä taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti.

Kuori ja raasta punajuuret ja juuriselleri karkeaksi raasteeksi. Paista raasteet pannulla rypsiöljy-voiseoksessa, noin 10 minuuttia, rouhi joukkoon mustapippuria ja valuta sekaan hunajaa. Anna jäähtyä hetki.

Levitä piirakkapohjalle hunajapaahdettu juuresseos ja murenna sormin päälle sinihomejuusto. Sekoita kermaan munat ja kaada seos piirakan päälle. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla kauniin väriseksi n. 30–40 min.

Resepti: Arja Elina Laine, Arjan Ruokaviestintä Oy - Seuraa ja tykkää: https://www.facebook.com/makujenpaivakirja/

Juustosta löydät lisätietoia www.valio.fi/aura

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Touko-kesäkuun vaihde on parasta aikaan kerätä syötäväksi sopivia kuusenkerkkiä. Ne ovat C-vitamiinipitoisia, raikkaita ja hieman kirpeitä naposteltavia sellaisenaan, mutta antavat makua mitä erilaisimpiin ruokiin. Kokeile kuusenkerkkiä smoothien joukkoon, salaattiin, keitä kuusenkerkistä sokerivedessä siirappia tai hauduta teetä. Kuusenkerkkiä voi pakastaa sellaisenaan ja näin kerkkien käyttö voi jatkua ympärivuoden.

Ketunleivän eli käenkaalin meistä moni on oppinut tunnistamaan jo lapsena, siksipä niitä on turvallista kerätä. Juuri nyt ketunleivät kukkivat kauniisti hennoin valkoisin kukin. Ketunleivän lehdistä ja kukista saa niin salaatteihin kuin leivonnaisiin ja jälkiruokiin hurmaavat C-vitamiinipitoiset syötävät koristeet. Ketunleivän vihreät lehdet ovat poimittavissa varhaisesta kesästä myöhäiseen syksyyn asti.

Tällä kertaa kokeilin kuusenkerkkiä tsatsikiin ketunleipien kanssa, kylläpä nämä maut toimivat todella mainiosti yhdessä.

Ketunleivän sitruunainen maku antaa potkua tälle uudelle tsatsikireseptilleni. Mikäli myöhemmin kesällä ei ole enää kusenkerkkiä, käytä ohjeeseen 2 dl ketunleipiä.

Kuusenkerkkien "akanat" nousevat helpolla muovikipon reunoihin, koska "akanat" ovat niin kevyitä, ravistele vain kippoa ja puhdistus sujuu kuin itsestään.

Kuusekerkkä-ketunleipätsatsiki

3 dl kreikkalaista jogurttia

150 g ranskankermaa

1 kurkku

1 tl karkeaa (sitruuna)suolaa

1 dl kuusenkerkkiä

1 dl ketunleipiä

2 valkosipulinkynttä

1 tl sitruunapippuria

Lusikoi jogurtti ja ranskankerma reilun kokoisessa kahvinsuodattimessa olevaan suodatinpussiin. Valuta heraa pois tunnin verran. 

 Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi, sekoita suola raasteen joukkoon ja laita raaste valumaan siivilään, joka on kipon päällä. Myös tämä saa valua tunnin.

Raaka-aineiden valuessa kerää kuusenkerkkiä ja ketunleipiä luonnosta. Muista kerätä nämä puhtaasta paikasta. Kuusenkerkkien keräämiseen tarvitset oman tontin tai maanomistajan luvan. Ketunleipiä saa poimia jokamiehenoikeudella metsästä.

Hienonna tuoreet kuusenkerkät, ketunleivät ja valkosipulinkynnet.

Nosta valunut jogurttimassa ja kurkkuraaste kulhoon. Valuneen heran ja kurkkumehun voit juoda raikkaina janojuomina.

Sekoita jogurttimassa, kurkkuraaste, silputut luonnonyritit ja valkosipuli, mausta sitruunapippurilla.

Anna makujen tekeytyä viileässä muutaman tunnin. Tarjoa grillatun tai savustetun kalan, kanamunien tai viiriäistenmunien tai grillattujen kasvisten kanssa.

Resepti:

Arja Elina Laine, Arjan Ruokaviestintä tehnyt ET-lehden blogiin

Lisää Arjan ruokajuttuja, klikkaa tästä!

Juustokakkujen alkuperän kuvittelisi olevan USA:ssa, josta se olisi levinnyt hyvin suosittuna Eurooppaan, mutta tarkemmin asiaa tutkiessa löytyy yllättävää tietoa.

Ensimmäinen juustokakku, josta on havaintoja, löytyykin 4000 vuoden takaa Antiikin Kreikasta, Samoksen saarelta. Juustokakku on ollut hyvää ravintoa antiikin Kreikan olympialaisissa.

Nykypäivänä kukaan tuskin mainostaisi treeniruoakseen juustokakkua. Antiikin Kreikasta juustokakku levisi sotien myötä roomalaisille, jotka lisäsivät tuorejuustomassa-reseptiin kanamunat. Tästä juustokakku levisi roomalaisten valloitusten myötä laajalle Eurooppaan. Vuonna 1545 on julkaistu ensimmäinen painettu keittokirja ja siinä on ollut painettuna jo makeana herkkuna juustokakun resepti.

Jos juustokakkujen historia kiinnostaa, käy katsomassa lisää täältä Juustokakun historiaa

Nyt 2017 juustokakku on levinnyt Suomeen ollen yksi suosituimpia kahvipöytätarjottavia. Juustokakkujen makuaineet seuraavat trendejä. Tällä hetkellä raaka-aineista suosituimpia ovat suklaa ja lakritsi. Niinpä tämä uusin loihtimani juustokakku-blogiresepti sisältää nämä molemmat herkut. 

Lakritsi-suklaajuustokakku

valmista irtopohjavuokaan, jossa on 22–25 cm halkaisija ja n. 5 cm korkea reuna

Pohja:

250 g itse tehtyä vaaleaa murotaikinaa tai makeaa piirakkapohjataikinaa (pakaste)

Täyte:

6                    liivatelehteä

150     g        tummaa suklaata

4         dl       kuohukermaa (2 tlk)

2         rkl      sokeria

1         rkl      tummaa kaakaojauhetta

400     g        tuorejuustoa

1         dl       lakritsikastiketta

Koristelu:

    lakritsikastiketta, suklaa- tai lakritsikoristeita

  

Valmista itse vaalea murotaikina tai käytä valmista pakastealtaasta ostettavaa makeaa piirakkapohjataikinaa.

Itse tehty vaalea murotaikinapohja:

100     g      voita tai margariinia

3/4      dl     sokeria

1                  muna

1          dl     vehnäjauhoja

½         tl      leivinjauhetta

 

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri, vatkaa muna sekaan. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita tasaiseksi nopeasti.

Painele tai kauli pohjatakinase irtoreunaisen torttuvuoan pohjalle, jossa on leivinpaperipala pohjan päällä. Reunoille ei tule taikinaa. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 7–8 min, varo paistamasta liikaa.

Liota liivatteita kylmässä vedessä 5 minuuttia. Sulata suklaa vesihauteessa tai hyvin varovaisesti mikroaaltouunissa. Puristele liivatteista liotusvesi pois ja sulata liivatelehdet kuumaan suklaaseen.

Vatkaa kerma, sokeri ja kaakaojauhe vaahdoksi, lisää tuorejuusto hyvin vatkaten joukkoon. Sekoita lakritsikastike suklaaseen ja valuta hieman seos ohuena nauhana vispaten vaahdon joukkoon.

Kaada hyytelö heti vuoassa olevalle jäähtyneelle torttupohjalle. Hyydytä jääkaapissa.

Irrota hyytynyt juustokakku tarjoilualustalle. Purosta päälle lakritsikastikkeella nauhoja kakun yli edestakaisin ja lisää halutessasi vielä päälle suklaa tai lakritsimakeisia

Kakun voi tehdä ajoissa pakastimeen ja sulattaa hitaasti jääkaapissa ennen tarjoilua. Koristele tällöin vasta ennen tarjoilua.

Resepti: Arja Elina Laine, Arjan Ruokaviestintä tehnyt ET-lehden blogiin

Ihanaa ja Maistuvaa Äitienpäivää Makujen Päiväkirjan Lukijoille, Äideille ja Isoäidille!

Kevään tullen olen kehitellyt tarjolle uutta helposti valmistuvaa, mutta sitäkin näyttävämpää herkkua. Kevätjuhlien innoittamana olen kokeillut valmistaa posset-jälkiruokia: makoisia ja näyttäviä herkkuja, joiden valmistukseen tarvitaan vain 3 eri raaka-ainetta.

Sitruuna- tai lime- tai appelsiiniposset ovat tällä hetkellä suosittuja verkkoresepteissä, mutta alkuperäisiä eli englantilaisia viinipohjaisia posseja en löytänyt suomen kielellä tehdyn. Niinpä kokeilin valmistaa posset ensin valkoviiniin ja nyt uudelleen kuohuviiniin. Molemmat toimivat vallan mainiosti.

Kuoharia posseen
Kuoharia posseen

Kuohuviiniposse syntyy 3 raaka-aineesta: kermasta, sokerista ja kuohuviinistä /valkoviinistä, joka siis myös sopii hyvin posseen. Sitruksinen, raikas viini on paras.

Alkoholitonta kuohu- tai valkoviiniä voi käyttää mainiosti, mikäli et halua annoksiin alkoholia. Mikään ei estä kokeilemasta sitruspohjaisia raikkaita vähäsokerisia mehuja, uskon niidenkin toimivan vallan hyvin posseissa.

Kuohuviiniposset

4 annosta

4 dl kuohukermaa

1½ dl sokeria

1 dl kuohuviiniä

Lisäksi: mansikoita, valkosuklaata, pieniä koivun- tai pihlajanlehtiensilmuja tai sitruunamelissanlehtiä ranskankermaa

 

Valmista näin:

Mittaa paksupohjaiseen tai pinnoitettuun (teflon) kattilaan kerma ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi sekoittaen vispilällä seosta. Jatka kuumennusta miedolla lämmöllä sekoittaen 6–7 minuuttia niin, että kerman pinta poreilee hieman koko ajan.

Ota kattila pois liedeltä ja kaada kuohuviini nauhan seokseen koko ajan sekoittaen vispilällä.

Kaada seos heti kuumana tarjoilulaseihin. Peitä lasit kelmulla ja nosta posset varovaisesti viileään jäähtymään ja hyytymään ainakin 4 tunnuksi. Koeta pitää seos suorassa asennossa niin, että lasien reunat pysyvät siistin näköisinä.

Valmiin kuohuviinipossen rakenne on unelmaisen pehmeä, se sulaa suussa itsestään – tarvitsee vain nauttia!

possen pehmeä hienostunut rakenne
possen pehmeä hienostunut rakenne

Resepti: Arja Elina Laine, Arjan Ruokaviestintä tehnyt ET-lehden blogiin

Käy tykkäämässä ja seuraa tulevien uusien reseptien ja juttujen ilmetymistä Facebookin ilmoitusten kautta  www.facebook.com/makujenpaivakirja/

Herkullisia hetkiä kevääseen!

Seuraa 

Makujen Päiväkirja on ruokaan ja leivontaan keskittynyt blogi, joka auttaa löytämään uusia raaka-aineita ja opastaa käyttämään niitä ruoka- ja leivontaresepteissä. Tulen esittelemään ja testaamaan tuotteiden ja raaka-aineiden lisäksi bongaamiani keittiövälineitä, -laitteita ja muita ideoita, esim. keittokirjoja, ruokasivustoja, ruokaa matkoilta, ravintoloita ja kahviloita.

Olen uusi Et-bloggaaja, mutta konkari reseptien tekemisessä uusille tuotteille, taustalla on kotitalousopettajan koulutus, yli 2000 uuden reseptin luonti, paljon ruokakuvia ja esiintymisiä. Olet nähnyt minut ehkä televisiossa tai messuilla. Muutama vuosi sitten olen ollut tekemässä ET-lehden lukijoille ruokaseinäkalenteria. 

Paina blogini seuraa-nappia, niin olet mukana uusimmissa ruokailmiöissä! Linkit uusiin ET-blogin juttuihini saat myös seuraamalla Makujen Päiväkirja Facebookissa.

 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat