
Nyt vietetään hävikkiviikkoa, jolloin jokainen voi miettiä, paljonko ruokaa heittää pois, mitä se useimmiten on ja miksi. Monilla useimmiten pois heitetty tuote on leipä. Helpoiten ongelmaa syntyy pienissä talouksissa, koska kuluttajapakkaukset ovat melko isoja, näin on varsinkin pakatun leivän kohdalla. Helpointa olisi yrittää muistaa pakastaa liian isot määrät leipävalmisteita ja muitakin ruokia seuraavaan kertaan. Aina tätä ei tule tehtyä. Ongelma on myös kaupoissa, jonne päiväysvanhaa leipää kertyy.
Ruokahävikin määrää on mitattu Lukessa ja siellä on tuloksena 23 kg Hävikkiruokaa / kotitalous / vuosi. Sen arvoksi on laskettu 125 euroa. Hävikki ei jakaudu tasan kotitalouksien kesken. Löydät lisää tietoa ”saa syödä"-sivuilta SAA SYÖDÄ
Halusin ottaa hävikkiviikon aiheeksi miettiä, miten leipää ei tarvitsisi heittää pois. Tämä viikko 37 on tänä vuonna yhtä aikaa myös Leipäviikko. http://www.leipatiedotus.fi/leipaviikko.html
Leimopovalmisteet valmisteet ovat olleet vuosia työtäni ja sikäli alue on itselleni tuttu. Vanhan ajan tyypillisin tapa on ollut kuivat leivästä korppuja, se oli ainakin maalla tavallista vielä 1970-luvulla. Vaaleat leivät tai pullat viipaloitiin, pinta kastettiin veteen ja sen jälkeen sokeriin ja lopuksi kaneliin. Viipaleet kuivattiin korpuiksi korpuiksi noin 100-asteisessa leivinuunissa. Osasta korppuja jauhettiin käsikäytteisellä korppujauhomyllyllä korppujauhoja. Enää en juuri tiedä ystävää, joka kuivaisi itse leivän tai pullan lopuista korppuja.
Korppuja muistuttavaa on leivän kuivaaminen ohuina lastuina, jolloin siitä saa öljyä sivelemällä ja maustamalla leipäsipsejä. Varsinkin ruisleivästä saa näin maukkaita ruisleipäsipsejä.
Rapsakoita ruisleipäsipsejä on helppo valmistaa itse. Tässä ohje lyhyesti:
Ruisleipäsipsit:
ruisleipää
Sipsien pintaan:
rypsiöljyä
mustapippuria, chilijauhetta tai inkivääriä
(suolaa)
/etlehti.fi/s3fs-public/blog_images/img_3399.jpg?itok=BJkyPBtc)
Leikkaa kuivahko ruisleipä hyvin ohuiksi viipaleiksi. Levitä lastut öljytylle leivinpaperille uunipellille, sivele leipien päälle myös öljyä. Mausta osa rouhimalla päälle mustapippuria myllystä, ripottele osalle chilijauhetta ja halutessasi osalle jauhettua inkivääriä. Mausta halutessasi kaikki vielä suolalla. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla n. 10-15 minuuttia kauniin ruskeiksi.
Tarjoile sipsit sellaisenaan naposteltavana tai haluamasi dipin kanssa. Dipin voi hyvin sekoittaa tähteeksi jääneistä maustekastikkeista, joita monille kertyy avattuihin tölkkeihin jääkaappiin. Voit käyttää ruissipsit myös pizzapohjaksi.
Ruisleipäsipsipizza 2-3:lle (½ uunipellillistä, #hävikkipizza)
Pohja:
n. ½ l ruisleipäsipsejä
Päälle:
½ dl punaista salsa- tai pestokastiketta
n. ½ dl ketsuppia tai tomaattikastiketta
n. 100 g tähteeksi jäänyttä leikkelettä tai kinkkua ja / tai sieniä
n. 100 g tähteeksi jäänyttä emmental-, cheddar- tai mozzarellajuustoa
2 tl pizzamaustetta, basilikaa tai oreganoa
/etlehti.fi/s3fs-public/blog_images/img_3405_muokattu.jpg?itok=PAEqwT6l)
Levitä valmistamasi kuivatut ruisleipäsipsit leivinpaperille uunipellille. Sekoita mausteinen punainen kastike ketsuppiin. Levitä seos kauttaaltaan sipsien päälle.
Leikkaa leikkele tai kinkku kuutioiksi ja levitä kuutiot tasaisesti kastikkeen päälle. Voit lisätä myös syötäviä metsäsieniä pizzaan. Raasta päälle juustoraastetta ja mausta sillä mausteella, jota kaapista löytyy: pizzamauste, basilika tai oregano. Mikäli edellä mainittuja löytyy tuoreena, ne sopivat vallan hyvin pizzaan. Paista 225-asteisen uunin toiseksi ylimmällä tasolla nopeasti, n. 5-10 minuuttia niin, että pinta saa kauniin värin.
/etlehti.fi/s3fs-public/blog_images/img_3410.jpg?itok=4e4ZAD-m)
Yksin ruisleipä ei ole se mitä jää, myös pullaa jää. Tulee ostettua vierasvaraksi korvapuustia tai pitkoa. Tai tulee leivottua annos pullataikinaa. Kaikki ei kulukaan. Tässä pientä vaihtelua kuivuneille korvapuusteille.
/etlehti.fi/s3fs-public/blog_images/img_3422.jpg?itok=THYdIUdD)
Korvapuustismoothie #hävikkismoothie
2 kpl n. 3 dl annosta
2 korvapuustia (n. 100 g)
2 dl maitoa tai maitojuomaa
2 dl marjoja tai hedelmäpaloja
2 dl maustettua rahkaa (esim. vanilja)
/etlehti.fi/s3fs-public/blog_images/img_3432.jpg?itok=iKvIpwJu)
Pilko kuivahkot korvapuustit muutamaan osaan. Laita ne ja maito tai maitojuoma syvään sekoituskannuun. Anna pullien pehmentyä hetki maidossa. Lisää marjat tai hedelmäpalat ja rahka. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi ja kuohkeaksi smoothieksi.Lisää tarvittaessa maitoa, jos haluat löysem
män smoothien. Tai tee smoothie sama mikserissä.
Kaada smoothie lasipurkkeihin tai korkeisiin laseihin ja mukeihin - nauti!
/etlehti.fi/s3fs-public/blog_images/img_3438.jpg?itok=n1R_bzM4)
Hävikkiviikko huipentuu kohdallani tänä vuonna Hävikkiruokafestareihin -> Hävikkifestivaali(linkki), jotka järjestetään 16.9. Helsingin Teurastamolla. Itse kokkaan siellä Flavour studioilla.
Ilmoittaudu mukaan katsomaan meidän bloggareiden näytöskeittiökokkailuja hävikistä:https://www.lyyti.fi/reg/Bloggareiden_Naytoskeittiot_Havikkifestareilla_9019
• Makujen Päiväkirja: ”Leivän uusi elämä”
• Tiskivuoren Emäntä: "Happamasta makeaksi!”
• Haarukkavatkain: ” Väsähtänyt salaatti ja muita kasviskohtaloita”
• Siskot kokkaa: "Hyvät jämät!"
Saat lisää kivoja vinkkejä hävikkiruoalle!
Resepti: Arja Elina Laine, Arjan Ruokaviestintä Oy, www.facebook.com/makujenpaivakirja