Juustokakkujen alkuperän kuvittelisi olevan USA:ssa, josta se olisi levinnyt hyvin suosittuna Eurooppaan, mutta tarkemmin asiaa tutkiessa löytyy yllättävää tietoa.

Ensimmäinen juustokakku, josta on havaintoja, löytyykin 4000 vuoden takaa Antiikin Kreikasta, Samoksen saarelta. Juustokakku on ollut hyvää ravintoa antiikin Kreikan olympialaisissa.

Nykypäivänä kukaan tuskin mainostaisi treeniruoakseen juustokakkua. Antiikin Kreikasta juustokakku levisi sotien myötä roomalaisille, jotka lisäsivät tuorejuustomassa-reseptiin kanamunat. Tästä juustokakku levisi roomalaisten valloitusten myötä laajalle Eurooppaan. Vuonna 1545 on julkaistu ensimmäinen painettu keittokirja ja siinä on ollut painettuna jo makeana herkkuna juustokakun resepti.

Jos juustokakkujen historia kiinnostaa, käy katsomassa lisää täältä Juustokakun historiaa

Nyt 2017 juustokakku on levinnyt Suomeen ollen yksi suosituimpia kahvipöytätarjottavia. Juustokakkujen makuaineet seuraavat trendejä. Tällä hetkellä raaka-aineista suosituimpia ovat suklaa ja lakritsi. Niinpä tämä uusin loihtimani juustokakku-blogiresepti sisältää nämä molemmat herkut. 

Lakritsi-suklaajuustokakku

valmista irtopohjavuokaan, jossa on 22–25 cm halkaisija ja n. 5 cm korkea reuna

Pohja:

250 g itse tehtyä vaaleaa murotaikinaa tai makeaa piirakkapohjataikinaa (pakaste)

Täyte:

6                    liivatelehteä

150     g        tummaa suklaata

4         dl       kuohukermaa (2 tlk)

2         rkl      sokeria

1         rkl      tummaa kaakaojauhetta

400     g        tuorejuustoa

1         dl       lakritsikastiketta

Koristelu:

    lakritsikastiketta, suklaa- tai lakritsikoristeita

  

Valmista itse vaalea murotaikina tai käytä valmista pakastealtaasta ostettavaa makeaa piirakkapohjataikinaa.

Itse tehty vaalea murotaikinapohja:

100     g      voita tai margariinia

3/4      dl     sokeria

1                  muna

1          dl     vehnäjauhoja

½         tl      leivinjauhetta

 

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri, vatkaa muna sekaan. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita tasaiseksi nopeasti.

Painele tai kauli pohjatakinase irtoreunaisen torttuvuoan pohjalle, jossa on leivinpaperipala pohjan päällä. Reunoille ei tule taikinaa. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 7–8 min, varo paistamasta liikaa.

Liota liivatteita kylmässä vedessä 5 minuuttia. Sulata suklaa vesihauteessa tai hyvin varovaisesti mikroaaltouunissa. Puristele liivatteista liotusvesi pois ja sulata liivatelehdet kuumaan suklaaseen.

Vatkaa kerma, sokeri ja kaakaojauhe vaahdoksi, lisää tuorejuusto hyvin vatkaten joukkoon. Sekoita lakritsikastike suklaaseen ja valuta hieman seos ohuena nauhana vispaten vaahdon joukkoon.

Kaada hyytelö heti vuoassa olevalle jäähtyneelle torttupohjalle. Hyydytä jääkaapissa.

Irrota hyytynyt juustokakku tarjoilualustalle. Purosta päälle lakritsikastikkeella nauhoja kakun yli edestakaisin ja lisää halutessasi vielä päälle suklaa tai lakritsimakeisia

Kakun voi tehdä ajoissa pakastimeen ja sulattaa hitaasti jääkaapissa ennen tarjoilua. Koristele tällöin vasta ennen tarjoilua.

Resepti: Arja Elina Laine, Arjan Ruokaviestintä tehnyt ET-lehden blogiin

Ihanaa ja Maistuvaa Äitienpäivää Makujen Päiväkirjan Lukijoille, Äideille ja Isoäidille!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Makujen Päiväkirja on ruokaan ja leivontaan keskittynyt blogi, joka auttaa löytämään uusia raaka-aineita ja opastaa käyttämään niitä ruoka- ja leivontaresepteissä. Tulen esittelemään ja testaamaan tuotteiden ja raaka-aineiden lisäksi bongaamiani keittiövälineitä, -laitteita ja muita ideoita, esim. keittokirjoja, ruokasivustoja, ruokaa matkoilta, ravintoloita ja kahviloita.

Olen uusi Et-bloggaaja, mutta konkari reseptien tekemisessä uusille tuotteille, taustalla on kotitalousopettajan koulutus, yli 2000 uuden reseptin luonti, paljon ruokakuvia ja esiintymisiä. Olet nähnyt minut ehkä televisiossa tai messuilla. Muutama vuosi sitten olen ollut tekemässä ET-lehden lukijoille ruokaseinäkalenteria. 

Paina blogini seuraa-nappia, niin olet mukana uusimmissa ruokailmiöissä! Linkit uusiin ET-blogin juttuihini saat myös seuraamalla Makujen Päiväkirja Facebookissa.

 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat