Lapsuuteeni Länsi-Suomessa lähellä Someroa ja Saloa kuului joka kesä "piapon" ja "marjapöperön" syöminen. Molempien raaka-aineena oli "piapojauhot", muualla Suomessa suuri osa ihmisistä tuntee tuotteen paremmin talkkunajauhoina. 

Muistan kouluajoilta  äidinkielen tunnin ainekirjoituksen, jossa olin käyttänyt toistuvasti "piapo" sanaa, ne kaikki kerrat oli opettaja laittanut punakynällä virheeksi, murresanaa ei saanut käyttää edes perinneruoassa tuolloin 1970-luvulla. Muistan, kuinka olin pettynyt! Tarina oli omasta mielestäni todella hieno kertoen siitä, miten kissani seikkaili ja söi "piapoa", mutta opettajan antama numero oli huono, koska opettajarouva oli tarvinnut niin monta kertaa punakynä-merkintää.

Talkkunajauhoja valmistetaan paikkakunnan perinteistä riippuen eri viljaseoksista, jossa on mukana keitettyä, kypsäksi paahdettua kauraa, hernettä, ohraa tai ruista. Viljojen jyvät ja herneet jauhetaan paahdon jälkeen jauhoksi. Viljaseos, paahtoaste ja talkkunajauhon karkeus erottaa valmistajia toisistaan.

Hämeessä kauraan tai kauraan ja ohraan lisätään hernettä ja tällaista talkkunajauho oli lapsuudessani Hämeen rajamailla. Karjalassa ja Savossa talkkunaan käytetään ohraa raaka-aineena. Etelä-Pohjanmaalla talkkuna on valmistettu kaura-, ohra- ja ruisjauhoista. Nyt kaupoissa Etelä-Suomessa on hyvin esillä pelkkään kauraan valmistettuja talkkunajauhoja. Ainakin ne ovat edellä mainituista vatsaystävällisimpiä. 

Kaikki talkkunajauhot ovat runsaskuituisa. Esimerkiksi kaurapohjaisessa talkkunassa on paljon enmmän kuitua (n. 26 g/ 100g) kuin kauraleseessä (n. 17 g / 100 g) . Vielä kun laitetaan marjoja joukkoon, on  kuitupommi valmis. Vilajtuotteissa, myös talkkunassa on runsaasti kasvisproteiinia, n. 10 g / 100 g. Talkkuna peittoaa siis monet "lisäravinneseokset" ja on lisäksi lisäaineetonta.

Mansikkapiapo

2 dl paksua piimää tai viiliä

1–2 rkl piapojauhoi

1–2 dl mansikoita

1–2 tl sokeria

Sekoita kaikki ainekset keskenään, nauti kylmänä. Mansikkapiapo muuntuu marjojen mukaan mustikka-, vadelma- tai sekamarjapiapoksi, siis -talkkunaksi.

Lapsuuden Marjapöperö

2–3 dl mustikoita ja herukoita (vadelmia)

2–3 rkl talkkunajauhoja

1–2 rkl sokeria

Lisäksi:

1–2 dl maitoa

Survo marjat syvällä lautasella lusikan avulla talkkunan kanssa, mausta sokerilla. Käytä talkkunajauhoja pöperöön kohtuullisesti, seos saa olla paksua, mutta silti vielä marjaisaa.

 Nautiskele kylmänä maidon kanssa. 

Muista, että talkkuna on myös kätevää retkiruokaa, mökki- ja veneilykauden jälkeen talkkuna syksyille patikkaretkelle mukaan: talkkunaa pieneen rasiaan ja siitä vain pöperöt metsämarjojen kanssa. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Makujen Päiväkirja on ruokaan ja leivontaan keskittynyt blogi, joka auttaa löytämään uusia raaka-aineita ja opastaa käyttämään niitä ruoka- ja leivontaresepteissä. Tulen esittelemään ja testaamaan tuotteiden ja raaka-aineiden lisäksi bongaamiani keittiövälineitä, -laitteita ja muita ideoita, esim. keittokirjoja, ruokasivustoja, ruokaa matkoilta, ravintoloita ja kahviloita.

Olen uusi Et-bloggaaja, mutta konkari reseptien tekemisessä uusille tuotteille, taustalla on kotitalousopettajan koulutus, yli 2000 uuden reseptin luonti, paljon ruokakuvia ja esiintymisiä. Olet nähnyt minut ehkä televisiossa tai messuilla. Muutama vuosi sitten olen ollut tekemässä ET-lehden lukijoille ruokaseinäkalenteria. 

Paina blogini seuraa-nappia, niin olet mukana uusimmissa ruokailmiöissä! Linkit uusiin ET-blogin juttuihini saat myös seuraamalla Makujen Päiväkirja Facebookissa.

 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat