Kirjoitukset avainsanalla Sauna italialainen kylmä löylyt Sörtsö

Kesälomalla kotimaassani esittelin Sörtsölleni Pohjolan kauneuksia,  järvimaisemasta mustikkametsään ja yöttömään yöhön.
Ei arvannut herra Piccioni, että paras ja pahin oli vielä näkemättä ja kokematta.
Sauna.

Niinpä eräänä suomalaisena kauniina kesäiltana, kahdeksan plussa-asteen kuumuudessa, hyttysten syöminä, polkaisimme pyörillä kohti järvenrantaa, yleiseen saunaan.

Astuimme ovesta sisään, saunaan, joka oli tupatentäynnä eri ikäisiä ja kokoisia ihmisiä. Nuorimmat hymyilivät ilman etuhampaita.
Siinä me seisoimme ovella vierekkäin ja ajattelin naureskellen: "Nyt on ukkoni leijonien luolassa"
Sörtsö jakeli "buongiornohymyä" joka suuntaan, suloisen tietämättömänä suomalaisten lempiurheilulajista "kuka kestää kovimmat löylyt".

Meitä ei oltu huomaavinaan. 
Suurin osa saunojista tuijotteli saunapuhtaita punaisia varpaitaan.Yksi rohkea vilkaisi vieruskaveria viekkaasti hymyillen.
Tiesin mitä hymy tarkoitti:  Nyt näytetään italialaiselle miten suomalaiset saunoo!

Juuri kun olimme saaneet kinkkumme lauteille, ensimmäinen herra nytnäytetään innostui löylyn heitosta.
Sörtsöni katsoi minua huolestuneena ja sanoi: "Mun kasvoja polttaa. Onkohan tämä vaarallista?"
Johon minä: "Ei hätää, se on normaalia."
Ajattelin: Ketä nyt ei kuumota kasvoja saunassa, voi hellanlettas sentään.

"Löylyä lissää, löylyä lissää", lauleskeli sinisilmä, vähän yli metrin pituinen, suloinen tyttö.
Ja heitti löylyä kuin rekkakuski, joka oli parin viikon reissun jälkeen päässyt saunaan.
Löylyvesi lensi kaaressa nopeaan tahtiin kiukaalle.
Sörtsö huokaisi korvaani: "En saa kunnolla henkeä."
Johon minä: "No voi." 
Ajattelin: Kohta tarvii hakee happilaitteita hölmölle.

Kymmenisen minuuttia jaksoi italialainen  suomalaisen saunan suloja, ennenkuin ehdotti kasvot hiestä märkänä: "Voitasko mennä välillä uimaan?"
Juoksimme laiturille ja hyppäsimme järveen.
Olisin halunnut nähdä Sörtsön ilmeen veden alla, kun hän huomaisi, että veden lämpötila ei ollut ihan kesäisen Riminin rantaveden lämpötiloissa.
Sellaiset mukavat +16°.

Kotona Italiassa Sörtsö miettii saunan rakentamista.
Oli kuulemma niin mukavaa.
Ettei vain olisi pistänyt saunakärpänen.
Pääsevät sitten italialaisetkin suomalaisen saunaurheilun makuun, kokemaan kuka kestää kovimmat löylyt.

Kommentit (9)

Millamaija / Avaruusponi
1/9 | 

"Kasvoja polttaa" :D Apua hahahaa. 
Mun valkovenäläinen mieheke oli saunassa pidempään kuin minä :D Heitteli olutta kiukaalle ja hikosi.

anna milano
3/9 | 

Avomieheni Federico on myös innokas saunoja. Ensimmäiseen saunakertaan ei liity dramatiikkaa, mies taisi vaan rentoutua niin täydellisesti, että nukahti jo ennen illallista. Mutta muistan ensimmäisen kerran, kun suomalainen ystäväni vei Feden saunaan kotonaan. Istuin ystävättäreni kanssa heidän terassilla ja aikaa ehti kulua noin lonkerotölkin verran, kun suomalaismies tuli terassille vilvoittelemaan ja hymyillen huokaisi: "On tää nyt kumma. Mä oon aina ollut kova saunomaan, mutta sitten Italiasta tulee joku noviisi, joka voittaa mut löylyttelyssä. Mä en enää kestänyt, mutta sinne jäi vielä nököttämään lauteelle."
Jälkeenpäin Fede tunnusti, että suomalaiset ovat ihan hulluja saunomaan.  -"Sanoin kaverille monta kertaa, että löyly riittää ja silti se vaan heitti vettä kiukaalle", Fede nauroi. No, loppujen lopuksi juttu selvisi kummallekin kielimuurin kautta niin, että kun Fede oli hokenut 'basta, basta' mikä siis italiaksi tarkoittaa, että 'riittää, riittää', niin suomalainen ystävämme oli ajatellut, että ´bastua, bastua´ tarkoittaa lisää löylyä :)

Hanna @ Arctic Cloudberry
5/9 | 

Heeh - hyva kirjoitus! Kiitos!

Oma ulkkismieheni pelkasi ensimmaisella kerralla, etta kiuas rajahtaa kun heitin loylya, ja myos syytti, etta oli ihanaa ennen kuin aloin riehua sen kuupan kanssa ja pilasin kaiken. Hyppasi reippaan pommin laiturilta jarveen joka ei ollutkaan Jumeirah beach lampotilossa vaan semmoinen ihana 15 asteinen Juhannus-Paijanne, ihmetteli minne sukukalleudet katosivat. Mutta on senkin jalkeen ollut innostunut saunoja. Joskus kyselee veden lampotilaa ennen hyppya.

Leila
Liittynyt7.10.2015
6/9 | 

Kiitos Hanna!Hauska oli kommenttisikin! Nauroin täällä ääneen kun kuvittelin tilannetta!

Leila

maria magdaleena
7/9 | 

Kun menimme ensimmäisen kerran yhdessä saunaan, varmistin, että onhan herra saunonut aikaisemminkin. Juu, kyllä on, tuli varma vastaus. Enempää kyselemättä riisuin itseni ja painelin suihkuun kautta saunaan. Heittelin jo ensimmäisiä kipollisia vettä kiukaalle, kun ovesta tuli sisään mies valkoisissa tennissukissa! Siinä mies katseli saunan ovelta hölmistyneenä, kun vaimo nauroi kippurassa lauteilla. Tämän jälkeen ollaan saunottu monet kerrat ja parhaimmat löylyt tullet mökilla Suomessa. Nyt tammikuun kylmyydessä mies sanoi, etta seuraava projekti on tehdä sauna myos tänne Espanjaan. Ihana mies!

Vierailija
9/9 | 

Onpa hauskoja nämä saunakokemukset.Ranskalainen mieheni ihastui saunaan jo melkein 30 vuotta sitten,kun oli ekaa kertaa Suomessa,mutta nyt 2 Suomessa asutun vuoden jälkeen hän tutustui uimahallin saunaan ja sanoi,että siellä kun näkevät että ulkomaanelävä astuu saunaan niin sehän on suomalaisille haaste heti.Ekalla kerralla hän antoi periksi,mutta ilmeisesti sulatteli vähän huonosti asian niin seuraavalla kerralla ei lähtenytkään pois vaan otti vuorostaan löylykiulun ja alkoi heitellä...Sisua löytyy muualtakin...minä vaan ihmettelin jälkeenpäin,että mitäs sää nyt noin kauheasti hikoilet,oli vähän jälkihikoilua😅

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Leila Kiiskinen on paljasjalkainen tamperelainen, joka vietti lapsuutensa runoja ja tarinoita kirjoitellen ja makaroonivelliä syöden. Kohtalo vihjaili jo silloin tulevasta muutosta Italiaan. Blogissaan Leila kertoo "reaalifantasiahuumorilla" elämästään Isä Matteon pikkukaupungissa Spoletossa.

Kategoriat