Source
Kuva: Taisto Tuomi. Emil Zatopek juoksi Helsingin olympialaisissa kolme kultaa.

Eikö olisi mahtavaa, jos saisimme Suomeen olympialaiset? Äläkä nyt sano, että turhaa haihattelua. Tulee kalliiksi, pitää rakentaa sitä sun tätä ja olisivatko ne talvella, kun etelässä ei ole lunta, vai kesällä, kun kuitenkin koko ajan sataisi.

Ei mitään ekskyyseja. Olympialaiset meille ja heti kun se on mahdollista. Sillä olemmehan me urheilukansaa ja valtiovallankin edustajat sanovat, että suomalaiset tarvitsevat yhteisen projektin, jotta tämä matalapaineinen valittaminen saataisiin loppumaan.

Olympialaisten puolesta on myös – no totta kai – Suomen olympiakomitean ja Valtakunnallisen liikunta- ja urheiluorganisaation puheenjohtaja Risto Nieminen, joka tämän lehden sivulla 32 pohtii asiaa.

– Aikaisintaan 2030-luvulla, Nieminen sanoo.

No, eihän siihen nyt niin pitkä aika ole.

Kotiolympialaisia odotellessa ja Rio de Janeiron olympialaisia katsellessa voimme keskittyä oman henkisen ja fyysisen kuntomme kasvattamiseen.

Alun perinhän urheilunkin tarkoitus oli hengen ja mielen kasvattaminen, vaikka sitä on välillä vaikea uskoa. Niin totista touhua urheilu ja liikkuminen välillä on.

Ensin kannattaa kysyä itseltään mitä tavoittelee. Etsitkö liikkumisen iloa vai suoritusta? Sama pätee kulttuurin kuluttamiseen. Osallistutko erilaisiin tapahtumiin siksi, että niin kuuluu tehdä, vai menetkö paikalle siksi, että haluat kokea uusia elämyksiä?

Oikean vastauksen tiedämme kaikki. Kannattaa tavoitella omannäköisiä asioita. Mitä järkeä on liikkua, jos se tuo verenmaun suuhun. Mitä mieltä on näyttäytyä kulttuuritapahtumassa, jos muistoksi jää vain viileä poskisuudelma.

Urheilu on parhaimmillaan kykyä heittäytyä ja leikkiä. Voittaminenkin on leikkiä, sanoo haastattelussaan Risto Nieminen. Sama pätee kulttuuriin. Elämyksiä ei synny suorittamalla. Tämän kun muistaisi. Fanittaminen puolestaan on ihailua, funnya, siis iloista hauskanpitoa, ei fanaattista uhoamista.

Iloista elokuuta!

Päätoimittaja, riitta.korhonen@sanoma.com

Kirjoitus on 3.8.2016 ilmestyneen ET-lehden pääkirjoitus.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

"Elämässä on ihanaa sen yllätyksellisyys ja keskeneräisyys. Valmista ei tule tekemälläkään.

Raivon partaalle minut saa epäreiluus ja ulkokultaisuus. Suoraan ja rehellisesti, siinä on sanomisen voima!”

Riitta Korhonen

Teemat

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla