Meillä kotona on kaksi tyhjää huonetta. Vuosia sitten niissä asuivat lapsemme. Tässä yhtenä viikonloppuna tyhjensin tyttäreni huonetta ja löysin yhden laatikon, jonka sisältö oli erityisen koskettava.

Tyttärelläni oli tapana purkaa suuttumustaan pienille lapuille, joita hän sitten jätti keittiön pöydälle. –Hyvästi, muutin pois, luki yhdessä. Olin kirjannut lapun taakse vuosiluvun, joka kertoi, että viesti oli kirjoitettu kahdeksanvuotiaana. –Hyvä isä ja äiti, annan tämän lahjan jo nyt, koska en aio viettää joulua kanssanne, luki teini-iässä kirjoitetussa viestissä. Voi miten ikävä minulle tuli tuota pikku tuittupäätä.

Tyhjä pesä on luonnollinen osa elämän kiertokulkua. Tässä lehdessä haastateltujen kirjailija Juha Ruusuvuoren ja hänen vaimonsa, lastenpsykiatri Ulla Ylisirniön tarina on monen meidän tarinamme. Kun pesä tyhjenee ja viimeinenkin lapsista pakkaa kampsunsa, on uuden aika. Yhtäkkiä kotona asuukin vain kaksi ihmistä. Ruusuvuoret täyttivät tyhjyyden tekemällä yhteisen kirjan.

Vaikka kaikissa parisuhdeoppaissa, lauluissa ja runoissa hoetaan, että lapset ovat vain lainaa, on heitä silti ikävä. Mutta vähemmän ikävä on, jos on muistanut pitää huolta siitä, että on itse kiinnostava sekä omissa että kumppaninsa silmissä.

Entä jos pesässä onkin enää vain yksi? Suomessa on yli neljännesmiljoona eri-ikäistä leskeä. Ikävällä ei ole ikärajaa. Tässä numerossa kolme leskeä kertoo selviytymisestään. Kiireinen arki on useimmille parasta terapiaa, vimmainen siivoaminen ja tutuissa rutiineissa pysyminen auttavat. Ikävä ei katoa, ei koskaan, mutta sen kanssa oppii elämään, kun on pakko. Parasta terapiaa on, kun joku ottaa kaulasta kiinni ja vakuuttaa, että me pärjätään. Halauksen voima on ihmeellinen!

Valoisaa toukokuuta!

Riitta

Päätoimittaja

riitta.korhonen@sanoma.com

Teksti on pääkirjoitus ET-lehdessä 8/2017.

Kommentit (2)

Brina
3/2 | 

Halauksen voima on suuri!
Aina ei kykene puhumaan, kun ikävä kohdistuu esim. tyhjän huoneen kautta siihen ainoaan menehtyneeseen lapseen. 
Rohkaise mielesi ja halaa, se voi pelastaa jonkun päivän ;)

Vierailija
4/2 | 

Niin, halauksen voima on suuri. Mutta ei ole ketään kuka halaisi. Kai tähänkin tottuu aikaa myöten...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

"Elämässä on ihanaa sen yllätyksellisyys ja keskeneräisyys. Valmista ei tule tekemälläkään.

Raivon partaalle minut saa epäreiluus ja ulkokultaisuus. Suoraan ja rehellisesti, siinä on sanomisen voima!”

Riitta Korhonen

Teemat

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla