Kirjoitukset avainsanalla Kesä

Source
Kuva iStock

Niinä kesinä en edes yrittänyt saada sormiani tai kynnenaluksiani puhtaaksi. Olkoot siniset, ajattelin. Keräsimme ystävättäreni kanssa mustikoita litra ja tauko -periaatteella. Päivä oli pulkassa vasta kun ämpäri oli täynnä. Myimme marjat eteenpäin. Viikon poiminnasta kertynyt tili oli meille teineille iso raha.

Noista ajoista on mustikanpoiminta jäänyt veriini. Alkukesästä pelkään, että halla vie kukat. Sitten mietin, onko liian kuivaa tai liian märkää. Lopulta jännitän, ehtiikö joku muu marja-apajilleni ennen minua. Kesä ilman mustikanpoimintaa ei ole minulle oikea kesä, ja ymmärrän hyvin ihmisiä, jotka käyttävät lomansa marjastamiseen. Vuosien ajan pidin itsekin lomani mustikka-aikaan.

Mikä siinä voi olla niin ihanaa, kyselevät tutut, jotka eivät vapaaehtoisesti marjaan mene.

Kesäinen mustikkaretki sulattaa talven huolet.

Ihanaa on se, että olen yksin omien ajatuksieni kanssa. Ja vaikka olisin metsässä jonkun toisen kanssa, näen hänestä vain kaukana häämöttävän selän. Istun mättäällä ja mietin, kannattaisiko käydä suolla tai suunnata syvemmälle metsään – ehkä siellä olisi paremmat apajat. Aika kuluu, ja moni talvisaikana mieltäni painanut asia suorenee ja sulaa pois.

Tässä numerossa kerromme mustikan terveyttä edistävistä vaikutuksista. Jo 1,5 desiä tätä supermarjaa päivässä tekee kropallemme ihmeitä. Eikö ole upeaa, että meillä on metsissämme tällainen aarre. Ja ihan ilmaiseksi kaikille.

Minun sininen hetkeni on mustikkaretki. Jollekin toiselle se on ongenkohon tuijottelu, kasvimaan kitkeminen tai metsänraivaus. Luontokokemus lisää elämän tasapainoa. Metsän, kasvien ja veden viestejä on helpompi lukea kuin kivitalojen ja liikenteen, sanovat tutkijat. Uskon joka sanan.

Hyvää elokuuta kaikille!

Riitta

Päätoimittaja

riitta.korhonen@sanoma.com

Teksti on pääkirjoitus ET-lehdestä 15/2017

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osaatko tehdä kaarnaveneen, joka pysyy pinnalla? Entä miten sinulta sujuu vihdan teko?

Tämä ET:n erikoisnumero on omistettu käsin tekemiselle, kesäiselle puuhaamiselle ja vanhoille perinnetaidoille. Ja totta kai: ristikoille, sudokuille ja sanapeleille. Kesään kuuluvat myös luonnon havainnointi, helppo ruoka ja kiinnostavat kirjat. Kaikkia näitä löydät tästä lehdestä.

”Tänä vuonna rouva haluaa, että kivet siirretään toiselle puolelle polkua, ja ensi vuonna ne siirretään taas toiselle puolelle.” Näin kuvasi työkaverini kerran kesälomansa kulkua. Hänestä tällaisessa puuhastelussa ei ollut järjen hiventä, mutta kiltisti mies toteutti parin yhteistä kesäperinnettä.

On ihanaa tehdä kaikenlaista arkirutiineista poikkeavaa.

Puuhailu virkistää. On ihanaa tehdä kaikenlaista arkirutiineista poikkeavaa ja yhtä ihanaa myös välillä onnistua tekemisissään. Tulipas näistä nätit, kiitän itseäni, kun uusi sukkapari on valmis. Saman onnistumisen tunteen voi kokea keittiössä, puutarhassa tai metsälenkillä, kukin kiinnostuksensa mukaan.

Yksi omista jokakesäisistä puuhaprojekteistani on ollut tilkkupeitto. Minulla oli sitä varten tallessa iso kasa nuoruuteni marimekkoja. Aina kesän alkajaisiksi kaivoin tilkkuvarastoni esiin, sommittelin ja mietin. Tekisinkö tosi värikkään, vai pitäisikö olla yksi pääväri? Ison vai pienen? Vai tarvitsenko koko peittoa?

Näitä jahkasin kesästä toiseen. Vaan eipä tarvitse jahkata enää. Viime syksynä hiiret olivat tehneet pesän tilkkuvarastooni, ja jouduin heittämään valtaosan aarteistani pois. Luonto hoiti asian puolestani.

Nyt on siis tilaa aloittaa uusi projekti. Aloita sinäkin! Tämä ylimääräinen ET:n numero, kesälahjamme sinulle, tarjoaa siihen runsaasti vinkkejä.

Sopivan puuhakasta kesää!

Päätoimittaja

Riitta

riitta.korhonen@sanoma.com

Teksti on pääkirjoitus ET-lehdestä 12/2017

Kommentit (0)

Seuraa 

"Elämässä on ihanaa sen yllätyksellisyys ja keskeneräisyys. Valmista ei tule tekemälläkään.

Raivon partaalle minut saa epäreiluus ja ulkokultaisuus. Suoraan ja rehellisesti, siinä on sanomisen voima!”

Riitta Korhonen

Teemat