Source
Kuva iStock

Niinä kesinä en edes yrittänyt saada sormiani tai kynnenaluksiani puhtaaksi. Olkoot siniset, ajattelin. Keräsimme ystävättäreni kanssa mustikoita litra ja tauko -periaatteella. Päivä oli pulkassa vasta kun ämpäri oli täynnä. Myimme marjat eteenpäin. Viikon poiminnasta kertynyt tili oli meille teineille iso raha.

Noista ajoista on mustikanpoiminta jäänyt veriini. Alkukesästä pelkään, että halla vie kukat. Sitten mietin, onko liian kuivaa tai liian märkää. Lopulta jännitän, ehtiikö joku muu marja-apajilleni ennen minua. Kesä ilman mustikanpoimintaa ei ole minulle oikea kesä, ja ymmärrän hyvin ihmisiä, jotka käyttävät lomansa marjastamiseen. Vuosien ajan pidin itsekin lomani mustikka-aikaan.

Mikä siinä voi olla niin ihanaa, kyselevät tutut, jotka eivät vapaaehtoisesti marjaan mene.

Kesäinen mustikkaretki sulattaa talven huolet.

Ihanaa on se, että olen yksin omien ajatuksieni kanssa. Ja vaikka olisin metsässä jonkun toisen kanssa, näen hänestä vain kaukana häämöttävän selän. Istun mättäällä ja mietin, kannattaisiko käydä suolla tai suunnata syvemmälle metsään – ehkä siellä olisi paremmat apajat. Aika kuluu, ja moni talvisaikana mieltäni painanut asia suorenee ja sulaa pois.

Tässä numerossa kerromme mustikan terveyttä edistävistä vaikutuksista. Jo 1,5 desiä tätä supermarjaa päivässä tekee kropallemme ihmeitä. Eikö ole upeaa, että meillä on metsissämme tällainen aarre. Ja ihan ilmaiseksi kaikille.

Minun sininen hetkeni on mustikkaretki. Jollekin toiselle se on ongenkohon tuijottelu, kasvimaan kitkeminen tai metsänraivaus. Luontokokemus lisää elämän tasapainoa. Metsän, kasvien ja veden viestejä on helpompi lukea kuin kivitalojen ja liikenteen, sanovat tutkijat. Uskon joka sanan.

Hyvää elokuuta kaikille!

Riitta

Päätoimittaja

riitta.korhonen@sanoma.com

Teksti on pääkirjoitus ET-lehdestä 15/2017

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

"Elämässä on ihanaa sen yllätyksellisyys ja keskeneräisyys. Valmista ei tule tekemälläkään.

Raivon partaalle minut saa epäreiluus ja ulkokultaisuus. Suoraan ja rehellisesti, siinä on sanomisen voima!”

Riitta Korhonen

Teemat

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla