Minulla on parin metrin pala viljankeltaista pellavakangasta, isoäitini kangaspuilla kutomaa. Sain sen lahjaksi yli 40 vuotta sitten. Tähän päivään mennessä en ole raaskinut käyttää sitä. 

Naurettavaa, hävettää edes tunnustaa. Tavarat on luotu käytettäviksi, ei pyhäinjäännöksiksi. Aina välillä otan kankaan voipaperikääröstä ja ihailen sitä. Miten paljon lämpöä ja tunnetta siihen sisältyy! Mummon kädenjälki on tasaista ja kaunista. Ehkä sitten, kun mökkisaunan lauteet on uusittu, levitän sen laudeliinaksi juhannussaunaan.

Osallistu ET:n suureen sukkakisaan osoitteessa etlehti.fi

Suhde käsityöhön on suhde ihmisiin. Sisareni, käsityöekspertti, ompeli teinivuosinani lähes kaikki vaatteeni. Mielenpainuvin oli musta samettitakki, johon äiti taituroi kirjoneuleisen edustan. Aina kun näen vanhan valokuvan, jossa minulla on tuo takki päälläni, mieleni täyttää lämpö. Niin paljon vaivaa rakkaani näkivät vuokseni. 

Kun aloitan uudet sukat, mietin, kenelle ne tekisin. Tuttuja katselen jalkoihin: ovatko ne kokoa 38 vai 44? Ja mikä parasta, samalla neulon itselleni rauhallisuutta. Mieli lepää, kun ajatus on käsityössä. Samalla protestantti minussa on tyytyväinen. Ei ainakaan putoa kuuma kivi päähän, kun en istu toimettomana.

Tämä numero on omistettu käsitöille. Se on toimituksemme kunnianosoitus teille kädentaitajille. Jos et kuulu porukoihin, älä heitä lehteä menemään. Avaa ja selaile. Kauniiden töiden katseleminen tekee mielelle hyvää. Voimme yhdessä ihastella, miten taitavia ja kekseliäitä ihmiset ovat. Käsityö liittää meidät sukupolvien ketjuun. Se on tapa ilmaista itseään ja kiintymystä toisiin.

Lehden tuottamisesta on vastannut toimittajamme Reija Ypyä. Reijan ihmeelliseen käsityömaailmaan pääset sukeltamaan myös verkkosivuillamme osoitteessa etlehti.fi/reijanrasymatto.

Lämmintä syksyä! 

Riitta

Päätoimittaja

riitta.korhonen@sanoma.com

Teksti on pääkirjoitus ET-lehdestä 18/2017

Kuva iStockphoto
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

"Elämässä on ihanaa sen yllätyksellisyys ja keskeneräisyys. Valmista ei tule tekemälläkään.

Raivon partaalle minut saa epäreiluus ja ulkokultaisuus. Suoraan ja rehellisesti, siinä on sanomisen voima!”

Riitta Korhonen

Teemat

Hae blogista