Kun menemme keväällä ensimmäisiä kertoja mökille, vetää mies pitkät kumisaappaat jalkaansa ja lähtee metsään. Tutkimaan talven vaurioita, kuuntelemaan kevättä, hän sanoo. Kun mies palaa, hänellä on kädessään muutama sinivuokko. Sama rituaali on toistunut kaikki yhteiset vuosikymmenemme. 

– Nämä ovat sinulle, sanoo mies. Laitan hentoiset vuokot pieneen lasiin. Siinä ne loistavat. Sillä hetkellä muistan, miksi aikanaan rakastuin mieheeni. Hänen rakkautensa ei ole suurieleistä, se ei tarvitse yleisöä eikä julistuksia. Tarkoitettu vain minulle, ajattelen. Tällainen vähäeleisyys saa sydämeni soimaan.

Me kaikki muistamme elämästämme merkityksellisiä hetkiä. Usein nämä liittyvät rituaaleihin. Meidän perheen juhlissa on aina anopin ihanaa taatelikakkua, ystävien kesken lauletaan aina jossain vaiheessa iltaa Kalliolle kukkulalle, lähes joka kesä luen mökillä uudestaan Henrik Tikkasen omaelämänkerralliset osoitekirjat. Rituaalit antavat elämälle rytmin, luovat turvaa ja hyvää oloa.

Jotkut hetket taas eivät unohdu niiden traagisuuden vuoksi.

–Se oli elämäni merkityksellisin hetki, sanoo tässä numerossa taitelija Kaarina Kaikkonen. Tällä hän tarkoittaa hetkeä, jolloin kymmenvuotias Kaarina katsoi isänsä kuolemista silmiensä edessä. Ensin Kaarina ompeli suruunsa isänsä vaatteista itselleen asuja.Vähitellen miesten pikkutakit muuttuivat asetelmiksi, taideteoksiksi.

Rituaalien rinnalle tarvitsemme uutta. Muuten elämästä tulee tylsää ja yllätyksetöntä. Mutta kykymme ottaa vastaan uusia asioita vaatii aikaa ja totuttelua. Jälleen kerran mieleen nousee oma äiti ja hänen neuvonsa. Lapsuudenkotiini tuli monia lehtiä.

– Lue ja katsele, niin löydät makusi, neuvoi äiti. Uusi avaa itsessäkin uutta.

Hyvää pääsiäistä!

Riitta

Päätoimittaja

riitta.korhonen@sanoma.com

Teksti on pääkirjoitus ET-lehdestä 7/2017.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

"Elämässä on ihanaa sen yllätyksellisyys ja keskeneräisyys. Valmista ei tule tekemälläkään.

Raivon partaalle minut saa epäreiluus ja ulkokultaisuus. Suoraan ja rehellisesti, siinä on sanomisen voima!”

Riitta Korhonen

Teemat

Hae blogista