–Painu helvettiin, tänään en jaksa, sanoo Salome miehelleen Tuomo Rytkölälle.

Tuomo, 82, ei reagoi vaimonsa kiukkuun. Hän on oppinut lukemaan tämän mielialoja. Viimeiset kahdeksan vuotta Tuomo on hoitanut Alzheimerin tautia sairastavaa vaimoaan kotona. Pari on ollut yhdessä 57 vuotta. Sellaisesta liitosta ei kävellä ulos pikkujutun, kuten sairastumisen takia.

Tarina Tuomon ja Salomen arjesta (s. 52) pistää omat murheet oikeaan mittakaavaan. Tammikuun alussa näet parin myös televisiossa osana Yleisradion Elossa 24 h –ohjelmaa. Sarjan tarkoitus on kuvata, millaisin voimin Suomen terveydenhuoltoa hoidetaan.

Joka vuosi Suomessa sairastuu dementiaan noin 13 000 ihmistä, ja määrä kaksinkertaistuu vuoteen 2050 mennessä. Se pistää sote-uudistuksen vielä koville.

Terveys jakaa kansaa, kertoi alkusyksystä tehty tutkimus. Heikoksi koettu terveys näkyy puoluevalinnoissa ja luottamuksessa päättäjiin. Ne, joilla on hyvä terveys, äänestävät oikeistoa. Terveysvaikeuksien kanssa kamppailevat puolestaan luottavat enemmän vasemmistoon ja perussuomalaisiin.

Entä maakunnalliset erot? Niitä riittää kaikilla elämänaloilla.

Tässä numerossa aloitamme Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi uuden sarjan Minun heimoni. Miten heimohenki elää maakunnissamme?

Sakari Topeliuksen Maammekirjan mukaan karjalaiset ovat Suomen valopilkku: avoimia, ystävällisiä, toimeliaita, uteliaita kansalaisia – vaiko laiskanpulskeita tyhjännaurajia? Joko joku karjalainen suuttui? Eikä syyttä. Olemme ylpeitä juuristamme ja heimoistamme. Stereotypiat toistemme luonteenpiirteistä ovat yhteistä hupia, kansanperinnettä.

Ensimmäisenä sarjassa ovat vuorossa karjalaiset. Lue toimittajamme Ilja Ojalan reportaasi siitä, millaista on meno nykypäivän Karjalassa, Saimaan sydämessä. Juttu alkaa sivulta 23.

Onnellista uutta vuotta !

Päätoimittaja, riitta.korhonen@sanoma.com

Teksti on pääkirjoitus ET-lehden numerosta 1/2017, joka ilmestyi 28.12.2016

Kommentit (1)

Kerttu
2/1 | 

Up tämä oikea juttu etusivulle "vierailijatrollin" vastenmielisten saasta-aloituksien joukkoon. Kiitos päättoimittajalle!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

"Elämässä on ihanaa sen yllätyksellisyys ja keskeneräisyys. Valmista ei tule tekemälläkään.

Raivon partaalle minut saa epäreiluus ja ulkokultaisuus. Suoraan ja rehellisesti, siinä on sanomisen voima!”

Riitta Korhonen

Teemat

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla