300 euron eläkkeitä. Koteja puistonpenkillä. Leipäjonoja. Palkittu valokuvaaja Milka Alanen raottaa tavallisten kreikkalaisten arkea talouden syöksykierteessä.

Kalomira

Kalomira, 60, on koditon. Hän asuu Ateenan Akropoliin lähellä, Plakan turistikaupunginosan penkeillä. Ovat asuneet vuoden verran. Myös hänen poikansa on koditon ja nukkuu viereisellä penkillä. Täällä he ovat asuneet vuoden. Kalomiraa kutsutaan Plakan Maria Callakseksi, koska hän on kuuluisan oopperalaulajan näköinen.

Kalomira ja Nikos-poika olivat aikaisemmin töissä hedelmätiloilla pikkukylissä. Työpestiin kuului asunto. Kun talous tiukentui, hän jäi työttömäksi ja menetti myös asuntonsa. Kalomira on katkera. Hänellä ei ole sukulaisia joten asunnon ja työn myötä meni kaikki. He jättivät pikkukylän ja tulivat Ateenaan, jossa voi edes kerjätä turisteilta. Nikos on tanssija ja breikkaa välillä saadakseen muutaman rovon.  

Markos Velalopoulos

Kalastaja ja yksinkertaisen kalatavernan pitäjä Markos Velalopoulos, 55, nukkui tässä asennossa päiväunia joka päivä kymmenen vuoden ajan pyörittäessään tavernaa. Ruokalista oli yksinkertainen ja pöytiäkin vain muutama.
Markos myös kalasti rapuja ja myi niitä. Viime talvena hän kuoli sydänkohtaukseen eikä kukaan jatka tavernan pitoa Tinoksella rannalla kirkon kupeessa.

Argiro Dimitriou Hatzisotiraki

Argiro Dimitriou Hatzisotiraki asuu äidiltään perityssä asunnossa, joka on suvun vanha. Mutta hänen eläkkeensä on niin pieni, että se ei riitä edes ruokaan. Argirolla on minimieläke, 350–400 euroa kuussa. Se on viime vuosina talouskurimuksessa pienentynyt 30–35 prosenttia.

Hän hakee joka päivä ruokansa leipäjonosta. Tänään tarjolla oli herneitä tomaattikastikkeessa. Ateenanassa on kymmeniä pisteitä, joissa hyväntekeväisyysjärjestöt jakavat ruokaa. Ympäri Kreikkaa niitä on satoja. Myös kirkot jakavat paljon, sillä heillä rahaa riittää. Muuten sosiaaliturva on olematon.

Dimitrios Paparidis

Dimitrios Paparidis on tehnyt elämäntyönsä katukiveyksien rakentajana. Hänellä on pieni koti Ateenassa, jossa hän pärjäilee. Kuvaushetkellä hän oli Tinoksen saarella tuttujen luona.

Hän on hyvin vihainen ja pettynyt Kreikan hallitukseen. Suurvatrkaita! hän huusi. Dimitrios oli järkyttynyt siitä, kun paljastui miten paljon Ateenan olympialaisten 2004 aikana katosi rahosi poliitioiden taskuun. Miljoonia euroa. Samaan aikaan eläkkeet ovat huonontuneet.

Giannis Kavouras

Giannis Kavouras, 58, on tehnyt ikänsä työmiehenä Tinoksen maatiloilla töitä, kalastanut ja ollut tavernassa tarjoilijana.Hän on eronnut englantilaisesta vaimostaan ja elelee nyt omissa oloissaan, viljelee vihanneksia ja myy niitä henkensä pitimiksi.

Luottamus yhteiskuntaan on murentunut

Valokuvaaja Milka Alanen on asunut 15 vuotta osan vuodesta Kreikassa pienellä Tinoksen saarella keskellä Aigeian merta. Hänen kreikkalaisella miehellään on kesäkausina auki oleva taverna. Talvisin Tinos on hiljainen saari. Kesällä on vilkasta; pyhiinvaeltajat tulevat suutelemaan parantavaa ikonia ja turistit lomailemaan. 

– Olen nähnyt yhteiskunnan kurjistuvan. Työttömyys on huippulukemissa ja sosiaaliturva minimaalinen. Moni aikuinen on palannut lapsuudenkotiinsa – tai joutunut kadulle. Koulutetut nuoret pakenevat ulkomaille jos pystyvät, eivätkä jää rakentamaan uutta Kreikkaa.

Ateenassa on paljon kerjäläisiä ja moni alue on muuttunut rauhattomaksi.  Alanen on kuvannut kreikkalaisia keskellä talouden syöksykierrettä. Kuvista on koostettu helsinkiläiseen Laterna Magicaan  avautuva valokuvanäyttely Epikrisi.

– Se esittelee laman keskellä sinnitteleviä ihmisiä, joiden luottamus yhteiskuntaan on murentunut. Moni vihaa valtaeliittiä, joka on johdattanut maan tähän pisteseen. Silti ihmiset elävät arkista elämäänsä parhansa mukaan ja yrittävät pitää kiinni unelmistaan, Alanen toteaa.

Kreikaksi Epikrisi tarkoittaa kritisointia ja tuomitsemista. Suuri osa kreikkalaisista tuntee olevansa muun Euroopan tuomitsemina. Kreikkalaiset myös kritisoivat itse itseään; veronkierto, lahjonta ja tosiasioiden vääristely on ollut yleistä – ja suhteellisen yleisesti tiedossa. Kaikki kaatuu tavallisten kansalaisten päälle, jotka eivät koe olleensa mukana päätösten teossa.
 
Milka Alasen näyttely Helsingissä Laterna Magicassa 5.2.-28.2, www.laterna.net.
Sieltä näyttely jatkaa Rajalan näyttelytilaan Postitaloon ja sitten Kreikkaan Ateenaan ja Tinokselle.

Kommentit (10)

Mökin muori
Liittynyt8.5.2014
11/10 | 

Minun sydämeni särkyy katsellessani näitä kuvia. Tavallista kansalaista pidetään sylkykuppina ja syypäänä Kreikan ja jopa koko Euroopan lamaan.

12/10 | 

Niinhän tilanne on suomessakin.  Ruokajonot pitenee, kansa syyllinen,  kuitenkin  virheet on hallituksen.  Kokoomus + Sdp  on hukannut  40 miljardia  ties mihin. 

13/10 | 
Mökin muori

Minun sydämeni särkyy katsellessani näitä kuvia. Tavallista kansalaista pidetään sylkykuppina ja syypäänä Kreikan ja jopa koko Euroopan lamaan.

Maailmaa matkanneena sorrut näkemään Kreikasta vain tuon totuuden. Upporikas kansakunta, jonka onassikset eivät osallistu yleisen hyvinvoinnin ylläpitöön.

Jos sydämesi särkyy, toivomasi hautajaiset ovat lähellä.

14/10 | 

Miksei ole yhtään kuvaa luxusautoista ja uima-altailla viihtyvistä rikkaista joiden veroja ei viitsitä kerätä.

15/10 | 

Ei täällä suomessakaan tuon kummemmin mene. Kreikassa sentään tarkenee nukkua puistonpenkillä. Toista täällä-30 pakkasessa.

16/10 | 

[quote author="Vierailija" time="06.02.2015 klo 14:53"]

Ei täällä suomessakaan tuon kummemmin mene. Kreikassa sentään tarkenee nukkua puistonpenkillä. Toista täällä-30 pakkasessa.

Ylläoleva on niin totta! Täällä ei ihminen pärjää ulkona, ehkä kesällä jonkun päivän.

 

Muuten mitä mieltä olette siitä, että meillä Suomessa taitaa olla vankilassa olevilla paremmat olot kuin vanhuksilla?

Miten voi olla näin?

Vankeja joudetaan/ehditään ulkoiluttaa, mutta ei vanhuksia! Vankien oloja aina parannetaan, milloin vanhusten?

Pitäisikö meidän mummojen tehdä rikoksia, niin päästäisiin mukaviin oloihin?

17/10 | 
Vierailija
Mökin muori

Minun sydämeni särkyy katsellessani näitä kuvia. Tavallista kansalaista pidetään sylkykuppina ja syypäänä Kreikan ja jopa koko Euroopan lamaan.

Maailmaa matkanneena sorrut näkemään Kreikasta vain tuon totuuden. Upporikas kansakunta, jonka onassikset eivät osallistu yleisen hyvinvoinnin ylläpitöön.

Jos sydämesi särkyy, toivomasi hautajaiset ovat lähellä.

Kuka toivoo  hautajaisia.  Kreikan ja suomen tilanteet on liki tasoissa.  Täälläkin kähmitään verorahoja kaiken hitonlaisilla  kikkailulla.  Eräille maksetaan  miljoonaeläkkeitä ja täysin sairaita palkkoja.   Matti lautakasa  sai liki 20 000  e / kk  Nyt pyrkii kepun kautta kansaa kurittamaan

18/10 | 

Maailma on epäoikeudenmukainen, on ollut aina. Silti tuntuu pahalta ajatella, että esim Kreikassakin on rikkaita jotka rikastuvat koko ajan lisää. Samalla kun köyhät kärsivät ja köyhtyvät. Pystyykö uusi hallitus nostamaan Kreikan? Entä meillä Suomessa? Vaalit ovat edessä ja kuulemme toinen toistaan hienompia puheita ja lupauksia. Muistavatko uudet edustajat puheensa. Tuskinpa. Ja entä puoluekuri. Latistaako se yksittäisen edustajan? Entä me äänestäjät. Muistammeko mitä kukin edustaja tai puolue on tehnyt. Onko pitänyt lupauksensa. Vai onko vain kärkkynyt hyvää virkaa. pikkupata

19/10 | 

Argirolla on ainakin vatsa erimieltä kirjoituksen kanssa. Suomessa muuten vasta kurjaa onkin 2030, ihmisiä jäätyy talvella kuoliaaksi kun ei ole rahaa lämmitykseen. Autoilijoilla ei ole varaa enää talvirenkaisiin, luistellaan kesärenkailla jne. Kreikassa on kaikilla muuten uudet hienot autot ja veneet  ( katsokaa kuvia sieltä )   , ei tarvi lämmittää, ei tarvi lämpöeristää , ei aurauskuluja, nastat ei syö asfalttia, ei kulu rahaa talvivaatteisiin jne. Porukka tosin on ketkua .

20/10 | 

Olipa valtio mikä tahansa, on erittäin ikävää kohdata kurjuutta. Ja yleensähän se kohdistuu heihin ,joilla ei ole ikinä ollut muuta mahdollisuutta kuin elää omassa maassaan ja tulla toimeen ns.perinteisillä aloilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kurkistajassa ET:n toimittajat supisevat kulttuurimaailman kuulumisista (vain sinulle), kurkkaavat kulissien taakse ja vinkkaavat parhaista elämyksistä, ilmiöitä, kirjoista ja kuulumisista.

Onko sinulla sipisipi-juttu taidemaailmasta? Kerro meille!

Toimituksen yhteystiedot löytä täältä

Hae blogista

Blogiarkisto

2015
2014

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla