Tuoreessa tutkimuksessa vertailtiin 25 maan eläkejärjestelmää. Suomi tuli neljänneksi. Voitimme Ruotsin ja hävisimme Tanskalle.

Suomi osallistui ensimmäistä kertaa kansainväliseen eläkejärjestelmien vertailuun, jossa eläkejärjestelmät pisteytetään eläkkeiden riittävyyden, järjestelmän kestävyyden ja hallinnon luotettavuuden osalta.

Pohjoismaita kärkikuusikkoon mahtui kolme: Tanska (1.), Suomi (4.) ja Ruotsi (6.)

Kokonaispisteissä Suomen edelle ylsivät myös Australia ja Hollanti.

Suomalaisen eläkejärjestelmän ehdoton vahvuus on hallinnon luotettavuus ja läpinäkyvyys, jossa Suomi sijoittui ykköseksi.

Sen sijaan eläkkeiden taso ja järjestelmän kestävyys jättivät parantamisen varaa. Näissä kummassakin Suomi sijoittui kahdeksanneksi.

Eläkkeiden tasossa ykkönen oli Australia ja järjestelmän kestävyydessä Tanska, jossa on korkea kansaneläke ja sen päälle tuleva työeläke, joka on täysin rahastoitu eli etukäteen säästetty.

Neljä parannusehdotusta

Tutkimus on tehty ennen Suomen tuoreinta eläkepäätöstä, joten sen mahdolliset vaikutukset näkyvät vasta ensi vuoden tutkimuksessa.

Tutkimusraportissa maille annetaan suosituksia, miten eläkejärjestelmää voisi kehittää ja parantaa sijoitustaan tulevina vuosina.

Suositukset Suomelle ovat:

  • Takuueläke voisi olla korkeampi.
  • Rahastointia kannattaisi lisätä nykyisestä.
  • Ikääntyneiden työllisyysastetta tulisi korottaa.
  • Eläkeoikeuden voisi jakaa, mikä takaisi avioerotilanteissa paremman turvan alhaisempaa eläkettä nauttivalle puolisolle. Suomessa eläkeoikeus on henkilökohtainen eli avioerossa kumpikin pitää oman eläketurvansa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kurkistajassa ET:n toimittajat supisevat kulttuurimaailman kuulumisista (vain sinulle), kurkkaavat kulissien taakse ja vinkkaavat parhaista elämyksistä, ilmiöitä, kirjoista ja kuulumisista.

Onko sinulla sipisipi-juttu taidemaailmasta? Kerro meille!

Toimituksen yhteystiedot löytä täältä

Hae blogista

Blogiarkisto

2015
2014

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla