Tove Janssonin sisarentytär Sophia Jansson on elänyt koko elämänsä muumien ympäröimänä. Nyt hän saa niistä elantonsa – mutta kaikkeen hänkään ei suostu.

Sophia Jansson pyörittää melkoista muumibisnestä. Jansson on Moomin Characters Ltd:n pääosakas ja taiteellinen johtaja. Hänen tätinsä Tove Janssonin syntymän 100-vuotisjuhlavuosi on pitänyt päivät kiireisinä.

Jansson vastaa päivittäin erilaisiin pyyntöihin, lupa-asioihin sekä kyselyihin. Samalla hän neuvottelee sopimuksista ja uusista tuotteista. Se ei ole aina helppoa.

Muumit ovat liiketoimintaa, jolle on asetettu eettisiä ehtoja. Se tarkoittaa sitä, että toiminta ei saa olla Toven luoman maailman vastaista.

Esimerkiksi pullotettu muumivesi on kiellettyjen asioiden listalla.

– Viimeisenä tulee mieleen, että eväsimme muumien käytön pullotetuissa vesissä, Jansson mainitsee.

– Olisi hassu ajatus kuskata muumivettä ympäri maailmaa.

”Meitä lähestyy säännöllisesti joukko israelilaisia”

Muumivesi ei ole ainoa tapaus. Muumien sanomaa on yritetty vuosien varrella yhdistää mitä erilaisimpiin maailmankatsomuksiin ja luoda jonkinlaista muumifilosofiaa, käsitettä, jota Tove itse vihasi.

Jansson on vuosien varrella huomannut itsekin, että muumikirjojen piiloviisaat ajatukset ovat omiaan erilaisille tulkinnoille.

– Meitä lähestyy säännöllisesti joukko israelilaisia, jotka haluaisivat, että me myöntäisimme muumien kertovan holokaustista. Mitä siihen voi vastata, muuta kuin pahoitella, myöntää holokaustin kauheus ja silti varovasti epäillä, ettei tämä ehkä ole yleisselitys muumeille, Sophia toteaa.

– Itsekin hämmennyn usein, kun etsin jotain sitaattia, kuinka syvällistä ja monimerkityksistä tekstiä ne ovat.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kurkistajassa ET:n toimittajat supisevat kulttuurimaailman kuulumisista (vain sinulle), kurkkaavat kulissien taakse ja vinkkaavat parhaista elämyksistä, ilmiöitä, kirjoista ja kuulumisista.

Onko sinulla sipisipi-juttu taidemaailmasta? Kerro meille!

Toimituksen yhteystiedot löytä täältä

Hae blogista

Blogiarkisto

2015
2014

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla