Mistä on mehevimmät mokat tehty? Unohtelusta, älyvapaista ideoista ja koppavuudesta. Naurettavuuteen asti.

Vesa Sisättö tiivistää ihmiskunnan historian erehdyksestä erehdykseen. Yllättävää kyllä, raskaasta aiheesta on syntynyt hyvin hauska – jopa lohdullinen kirja.

Joskus harvoin käy niinkin, että asiat ovat lopulta paremmin kuin ennen erehdystä. Esimerkiksi lääkkeiden testausta parannettiin Talidomidi-skandaalin jälkeen.

Berliinin muurin murtuminen puolestaan lähti liikkeelle yhdestä umpitylsästä tilaisuudesta, jossa asioihin perehtymätön tiedottaja lipsautteli mitä sattui.

Pesunkestävät ääliöt

Yleensä erehdysten seuraukset ovat vakavia. Onnettomuuksia, sotia tai tuhottua luontoa. Valtaosa erehdyksistä on myös sellaisia, joita tehdään yhä uudelleen, vuosisadasta toiseen. Jokaisella aikakaudella on omat pesunkestävät ääliönsä.
Jo kirjan nimi Unohtunut avain joka upotti Titanicin lupaa tavallista erikoisemman näkökulman.

Itseään erehtymisosaajaksi nimittävä mies kuvailee teoksessaan 55 suurta ja pientä tragediaa, ihmiskunnan alkuhämäristä tähän päivään.

Suuri osa kirjan charmia perustuu letkeään tyyliin. Sisätön käsittelyssä kaikki raivostuttavakin kuona muuttuu sivistäväksi viihteeksi.

Moka on usein ketjureaktio

– Erehtyminen luokitellaan usein yksilösuoritukseksi. Se ei ole vaikeaa, koska erehdyksen ytimessä on monesti yksittäisen ihmisen yksittäinen teko. Tämä ei ole kuitenkaan koko totuus. Vanhaa sanontaa vääristelläkseni erehtymiseen tarvitaan usein kokonainen kylä. Pahin katastrofi syntyy yleensä monen erehdyksen summasta.

Sisättö ottaa esimerkiksi Titanicin, jonka upotti paitsi unohtunut kiikarikaapin avain myös ylimielinen turvallisuusajattelu, liika luottamus tekniikkaan ja väärä ohjausliike.

Siunattu jälkiviisaus

Sisättö on kuitenkin armelias. Kirjan työnimikin oli kultainen jälkiviisauden kirja.

– Meidän on nyt helppo nähdä, missä kaikessa esi-isämme ovat menneet vipuun. Esimerkiksi Suomen koko 70-luvun poliittista järjestelmää voi syyttää siitä, että valtio lähti sijoittamaan veronmaksajien rahoja kuvaputkien valmistamiseen.

Parikymmentä vuotta myöhemmin Sonera osti miljardeilla ilmaa Saksasta. Kokoelmassa on myös koko joukko ”pikku” kömmähdyksiä, kuten hiihtojoukkueemme dopingkäry.

Minä, minä, minä

– Erehtymistä on kahta päätyyppiä. Yleisempi on ”se vain tuntui hyvältä ajatukselta sillä hetkellä”. Rohkeampi tai paukapäisempi tapa erehtyä on uhmakas asenne: ”Tiedän mikä on oikein, mutta teen silti väärin”.

– Niitäkin löytyy laumoittain, jotka uskovat, että ”kun minä ryhdyn tähän hommaan, lopputulos on muuta kuin mitä tosiseikat antaisivat odottaa”.
Otetaan esimerkiksi vaikka Kolumbus, jonka mielestä maapallo oli paljon pienempi, mitä moni lähipiirissä ollut väitti. Koppavan kapun pelasti vain Amerikan olemassaolo.

Vesa Sisättö: Unohtunut avain, joka upotti Titanicin, Suomalaisen kirjallisuuden seura.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kurkistajassa ET:n toimittajat supisevat kulttuurimaailman kuulumisista (vain sinulle), kurkkaavat kulissien taakse ja vinkkaavat parhaista elämyksistä, ilmiöitä, kirjoista ja kuulumisista.

Onko sinulla sipisipi-juttu taidemaailmasta? Kerro meille!

Toimituksen yhteystiedot löytä täältä

Hae blogista

Blogiarkisto

2015
2014

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla