Teatteritapaus! Juhani Laitala, 62, eläytyy markiisi de Saden roolin järkyttävän väkevästi.

Bravo! Tämän esityksen pyörteisiin imeytyy mukaan väkisin. Hikisen kiihkon melkein haistaa, ja lattialle paiskattu viitta sananmukaisesti pyyhkii katsojan jalkoja. Intiimin tilan hurmaa jaloimmillaan!

Huoneteatteri Jurkassa juuri ensi-iltansa saanut Markiisin unet on monessa muussakin mielessä hengästyttävän hieno. Ja hirveä. Näytelmän päähenkilö on kyseenalaista kuuluisuutta saavuttanut ranskalainen aatelismies, markiisi de Sade (1740–1814), jonka nahkoihin Juhani Laitala ryömii virtuoosimaisesti. Ihan karmaisee, miten vaivattomasti hän keinahtaa tunnetilasta toiseen, saalistajasta uhriksi.

Markiisin roolilla Laitala, Kansallisteatterista ja lukuisista tv-rooleista tuttu mies, juhlii myös 40-vuotistaiteilijajuhlaansa.

 Filosofiaa vai pornografiaa

Ohjaaja Pasi Lampelan käsikirjoittama teksti piirtää de Sadesta moni-ilmeisen kuvan. Leikittelee vähän silläkin, löytyykö seksuaalirikollisena toistuvasti tuomitun aristokraatin kirjoituksista ja näkemyksistä ripaus filosofiaa.

”Ihminen ei ole eläimiä tai kasveja kummempi”, vakuutti virkamiehenäkin työskennellyt de Sade. Mutta luovimmillaan hän oli vankiloissa, joissa syntyivät myös kohutut kirjat Sodoman 120 päivää ja Justine. Vankilassa mies myös päivänsä päätti.

Nainen panee toimeksi

Markiisin unet sijoittuu mielisairaalaan, jonne de Saden kirjoituksista kimpaantunut keisari Napoleon on elostelijan sulkenut.

Tuon ajan Ranskassa aatelisten tapa alistaa palvelijoitaan oli enemmän sääntö kuin poikkeus. Näytelmässä palvelijan virkaa hoitava nuorukainen, Pyry Nikkilä, on kuitenkin ennen muuta markiisin elämänlanka, jonka kautta hän oivaltaa jotakin olennaista. Todella kipeää.  

Tilannetta sähköistää taitavasti myös salaperäinen nuori nainen, Petra Karjalainen, jonka todelliset vaikuttimet kuoriutuvat esiin vasta viime metreillä. Erityisesti se hurja hetki, jolloin Karjalainen samaistuu sekä häräksi ja matadoriksi, piirtyy verkkokalvoille pitkäksi aikaa.

Teatteri Jurkan lipunmyynti P. (09) 135 6166 tai www.lippu.fi

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kurkistajassa ET:n toimittajat supisevat kulttuurimaailman kuulumisista (vain sinulle), kurkkaavat kulissien taakse ja vinkkaavat parhaista elämyksistä, ilmiöitä, kirjoista ja kuulumisista.

Onko sinulla sipisipi-juttu taidemaailmasta? Kerro meille!

Toimituksen yhteystiedot löytä täältä

Hae blogista

Blogiarkisto

2015
2014

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla