
Perinteet ovat Kirsi-Marja Siltavuori-Illmerille, 65, luovuuden lähde. Hän on vetänyt Kalevalaisten naisten toimintaa 30 vuotta ja puhaltanut eloa uusiin perinteisiin.
Kipinä
Äidilläni oli Jämsässä hattukauppa, ja pääsin hänen mukanaan usein Helsinkiin tukkuostoksille. Oli vaikuttavaa ruokailla kansallisromanttisessa Kestikartanossa, jossa tulijoita tervehti Louhen patsas ja tähtikuvioitu katto. Menneen maailmaan viisautta avasi myös vanhoja tarinoita kerännyt isotätini.
Menneisyys on aina kiehtonut minua, joten kansanperinteen opinnot tuntuivat luontevilta.
Museotyön lisäksi olen vetänyt muinaisleirikouluja: kudoimme pystykangaspuilla, valoimme koruja ja teimme ”karhunpaistia” maakuopassa. Perinteen siirtäminen nuorille on tärkeää, samoin uuden perinteen luominen.
Nyt
Rauman seudun miesten kansallispuku sai virallisen statuksen liki 20 vuotta sitten. Nyt teemme työtä naisen puvun eteen. Olen ollut perustamassa Pitsikeskus Emeliaa. Käytän paljon hautalöytöihin perustuvia koruja.
Arvostettu Kalevala Koru on toimintamme Sampo. Useimmille arvokkainta on silti samanhenkinen seura, perinteen voimasta kirpoava ilo ja inspiraatio.
Liiton tämän vuoden teema oli voimapaikka.
Yksi Rauman upeista voimapaikoista on Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiöalue, Unescon maailmanperintökohde.
Palkinto
Se antaa rohkeutta ja uskoa, että kriiseistä on selvitty ennenkin – naisten yhteisen tekemisen turvin. Naiseuden kunnioitus on yksi toiminnan keskeisiä arvoja.
Moni Kalevalan naishahmo puhuttelee minua. Nuorena kiehtoi Ainon vetovoima. Lapset saatuani samaistuin Lemminkäisen äidin sitkeyteen. Ehkä pääsen iän karttuessa lähemmäs Louhen rauhallista voimaa.
Mikä Kalevalaisten Naisten Liitto?
- Perinne- ja kulttuurijärjestö. Perustettu 1935.
- 61 jäsenyhdistystä, joista 4 Ruotsissa. Jäseniä 4 100.
- Järjestää tapahtumia, seminaareja, vierailuja ja matkoja.
- Omistaa Kalevala Korun.
- Lisää: www.kalevalaistennaistenliitto.fi