Ragni Rissanen, 83, on Suomen ravintolaelämän pioneeri ja elävä legenda. Näin hän antoi kyytiä nilviäisille ja nousi itse tuhkasta perunan voimalla.

Ragni Rissanen, joka edelleen vaikuttaa ravintolabisneksessä, on monesti oivaltanut ennen muita, miten ravintoloihin loihditaan suuren maailman makuja ja meininkiä. Ragnin vainu osui oikeaan esimerkiksi 51 vuotta sitten Ranskassa.

Syksyllä 1963 Ragni matkusti Pariisiin. Siellä hän hullaantui ennen kokemattomasta herkusta, timjamin oksilla maustetuista simpukoista.

Simpukoita lennossa

Ragni pisti tapansa mukaan heti tuulemaan. Jo seuraavana päivänä hän keksi ottaa yhteyttä Finnairiin, jonka paikallisen työntekijän opastuksella hän löysi tiensä Pariisin vanhoille halleille.

Viikon päästä lensivät ensimmäiset osterit, simpukat ja mustekalat Ragnin ravintolan Rivolin keittiöön Helsingissä.

Hämmästyttävää kyllä, Ragni Rissasen kalaravintola säilyi pääkaupungin ainoana parikymmentä vuotta.

Paljon Ragnin pioneerihengestä kertoo sekin, että ravintolakoulu Perhosta tehtiin opintomatkoja hänen nilviäistensä luo. Merellistä tunnelmaa korostaneet tervatut lautasliinarenkaat tosin poistettiin, kun muuan hienostorouva uikutti, että terva sotkee viinin tuoksun.

Vuoden 1968 hittejä oli ranskalainen pateepöytä. Muutama vuosi myöhemmin Ragni tuotti ravintolaansa teksasilaisen arinauunin, ennakoituaan pizzaboomin. Sama uuni toimii Rivoletossa edelleen.

Uusi alku uuniperunoilla

Ragni Rissanen on saanut jaloilleen monen huonosti pyörineen paikan, kuten perinteikkään venäläisen Bellevuen. Varsinkin 1970-luvulla hänen hoiviinsa ajautui monenmoista muutakin legendaarista, kuten Svenska Klubben.

Parhaimmillaan, 1980-luvun lopulla, Rissanen pyöritti kahdeksaa ravintolaa ja työllisti 450 ammattilaista. Yrityskulttuurin kulmakiviä on silti aina ollut perhemäisyys, aito kiinnostus ja huolenpito. Ja sitkeys. Erityisesti se nosti Ragni Rissasen uudelleen siivilleen.

Ravintoloiden jatkoksi syntyi kokonainen hotelliketju, joka kaatui 1990-luvun alun lamaan ja vei mukanaan koko yritysrypään ja Ragnin henkilökohtaisen omaisuuden.

Päälle kuusikymppisenä Ragni nousi tuhkasta siivilleen. Aluksi hän myi täytettyjä uuniperunoita torilla, ihmisten puheista piittamatta. 

Nyt Rivoli Ravintolaa ja Hotellit Oy toimii taas, toimitusjohtajanaan Ragni Rissanen.

Ragni käy säännöllisesti testailemassa Rivolin tunnelmaa ja Belluvuen zakuska-pöydän tasoa. Ennen kaikkea hän hän pyrkii valamaan porukkaansa tulevaisuudenuskoa, nihkeistä ajoista huolimatta.

– Jos meiltä joku tarjoilija pois lähtee, niin yleensä hän jää eläkkeelle, kertoo Ragni, jonka lempinimi työntekijöiden keskuudessa on yhä Mamma
Arvostettu rautarouva ja kehittäjä hän on ollut myös alan järjestöissä.

Lue lisää Ragnista ja muuta ravintolanostalgiaa ET-lehden numerosta 19. joka ilmestyy 26.11.2014.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kurkistajassa ET:n toimittajat supisevat kulttuurimaailman kuulumisista (vain sinulle), kurkkaavat kulissien taakse ja vinkkaavat parhaista elämyksistä, ilmiöitä, kirjoista ja kuulumisista.

Onko sinulla sipisipi-juttu taidemaailmasta? Kerro meille!

Toimituksen yhteystiedot löytä täältä

Hae blogista

Blogiarkisto

2015
2014

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla