Jouduin varoittamatta lavalle Sofi Oksasen kirjanjulkistusjuhlassa. Juhlan juontaja Minna Kivelä pyysi minua ja muutamaa muuta naista nostamaan käden ilmaan. Sitten hän kysyi, onko vapaaehtoisia. ”Jaaha, näyttää olevan, kiva, tulepa sinä punahuivinen lavalle siitä.”

Ajattelin, että nyt mokataan komeasti Aleksanterin teatterissa. En ajatellut, että mikä mahtava mahdollisuus onnistua ja kukoistaa.

Seisoin siinä jalat vapisten ja luin ääneen Minna Kivelän kirjoittamia lappuja.

Ajattelin, että voi että miten tyhmältä varmaan näytän. Tukka likainen, hätäisesti työpäivän jälkeen kuivasampoolla pesty. Mekko liian lyhyt, miten minä nyt tämän satuin panemaan päälle. Kengät vanhat ja kiillottamattomat, repsottavat rumasti.

Välillä kuitenkin pystyin ajattelemaan, että kelpaan näin. Voin vain olla. Edustan tavallista suomalaista naista, johon – Minna Kivelän sanoin – voi luottaa. Joka tulee vaikka seinästä repäistynä 400 ihmisen eteen naurettavaksi, jos pyydetään.

Minna oli kirjoittanut luettavakseni vitsin:

”Miksi mummo tuli paikalle? Koska halusi ottaa tilaisuudesta vaarin.”

Jos olisin ollut tajuissani lukiessani sitä, olisin sanonut, että tämä sopii hyvin minulle, koska olen töissä ET-lehdessä. Mutta markkinointi jäi tekemättä. Toisaalta se oli vapaa-aikaa, ja lippukin oli itse maksettu.

Kun ajattelen häpeääni, huomaan että läsnä ovat Sofi Oksasen kirjan teemat: ulkonäköpaineet, hiusteollisuus ja -bisnes sekä lääketieteellinen turismi. Ajattelen, että olipa hyvä, että pyysivät lavalle ihan tavallisen naisen kauneusvirheineen, tyylipuutteineen, tavallisine omine hiuksineen.

Kelpaan näin. Jokainen kelpaa sellaisena kuin on. Sisin on tärkein. Sydämen kauneutta voi vaalia hyväksymällä itsensä.

Peilin edessä joutuu joka päivä nöyrtymään. Mutta halutessaan siinä voi rakastaa itseään sellaisena kuin on. Tekotukkaa, tekoripsiä, teennäistä yrittämistä, kauneusleikkauksia ei tarvita. Sisältö ratkaisee. ”Kas, hymy jo puoli on hyvettä,” Eino Leino sanoi.

Sofi Oksasen uusinta, 23.9. julkistettua Normaa en ole vielä lukenut. Aiotko sinä lukea sen?

Katso video tilaisuudesta tästä linkistä, jos et näe sitä alla.

Kiipeän lavalle kohdissa 0:19 ja 1:19.

2212224

Maria Niemi, toimitussihteeri, ET-lehti

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kurkistajassa ET:n toimittajat supisevat kulttuurimaailman kuulumisista (vain sinulle), kurkkaavat kulissien taakse ja vinkkaavat parhaista elämyksistä, ilmiöitä, kirjoista ja kuulumisista.

Onko sinulla sipisipi-juttu taidemaailmasta? Kerro meille!

Toimituksen yhteystiedot löytä täältä

Hae blogista

Blogiarkisto

2015
2014

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla