Kirjailija Anneli Kanto julkaisi vuonna 2013 romaanin Pala palalta pois – kertomuksia Alzheimerin taudista. Siinä hän kuvasi omakohtaisiin kokemuksiin perustuen tyttären ja muistisairautta potevan äidin suhdetta.

Nyt Kanto ja ohjaaja Heini Tola ovat dramatisoineet romaanin näyttämölle vavahduttavaksi katsojakokemukseksi. Esityspaikka on helsinkiläinen Teatteri Avoimet Ovet.

Lue myös: Tuttavan Alzheimer huolestuttaa

Jos on vähänkään tarttumapintaa aiheeseen, jokainen kohtaus ja melkein repliikkikin saa katsojan nyökyttelemään päätään. Juuri noin se menee. Juuri tuolta se tuntuu. Juuri noin muistisairaan persoonallisuus muuttuu. Juuri tuo yhteiskunnassa mättää.

Juuri noin muistisairaan persoonallisuus muuttuu.

Jos kosketuspintaa ei ole, kolmeen osaan jakautuva ja käytännössä Alzheimerin taudin koko spektrin heijastava esitys saattaa tuntua etäiseltä, jopa vieraannuttavalta.

Ensimmäinen osa on äitiä näyttelevän Sinikka Sokan riipaisevaa bravuuria. Matka muistisairauden epäilystä sen kieltämisen kautta lopulliseen syvenemiseen näyttäytyy hänen tulkinnassaan jopa pelottavan uskottavalta.

Muistisairas murenee pala palalta oudoksi ja oudosti käyttäytyväksi hahmoksi, jota läheisten on enää vaikea tunnistaa, saati rakastaa.

Taustaa: Näöntarkastus voi paljastaa Alzheimerin

Tytärtä esittävän Hanna Sepän tehtävä on alussa peilailla äidin tilannetta ja reagoida tautiin liittyviin oireisiin, oikkuihin ja vaihtelevien tunnetilojen koettelemuksiin.

Hänen vuoronsa on esityksen päätösjaksossa. Sen johtolangaksi nousee taakka, joka tyttären, siis nuoremman sukupolven päälle vanhuksen sairaudesta kaatuu. Yksin hoidon järjesteleminen, saati sen kustannukset voivat käydä ylivoimaisiksi.

Taustaa: Alzheimer voidaan vielä parantaa

Tehostaminen vie kotihoidosta laadun, tukiviidakossa suunnistaminen on kafkamaista seikkailua, laitospaikat ovat kiven alla.

Tätä teemaa käsitellään laveammin esityksen kavalkadimaisessa keskiosassa, jossa näyttelijät esittävät monia variaatioita omaishoitajien osasta – taakasta ja myös lopullisesta nääntymisestä.

Kuvaava on moneen roolin taipuvan Jukka Pitkäsen esittämän lääkärin toteamus, että Alzheimerin tauti on sitä sairastavalle armollinen, mutta läheisille julma.

Taas on pakko nyökätä.

Pala palalta pois. Äiti, tytär ja Alzheimer. Teatteri Avoimet ovet, Erottajankatu 5, Helsinki. Liput alkaen 14,50 e. Esityksiä on marraskuun loppuun, ja ne jatkuvat taas helmikuussa. www.avoimetovet.fi

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kurkistajassa ET:n toimittajat supisevat kulttuurimaailman kuulumisista (vain sinulle), kurkkaavat kulissien taakse ja vinkkaavat parhaista elämyksistä, ilmiöitä, kirjoista ja kuulumisista.

Onko sinulla sipisipi-juttu taidemaailmasta? Kerro meille!

Toimituksen yhteystiedot löytä täältä

Hae blogista

Blogiarkisto

2015
2014

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla