”Aivokasvainleikkauksessa oli 66 prosentin mahdollisuus, että äitini kuolee.”

Elokuvaohjaaja Joonas Berghällin lause jää mieleen kummittelemaan samalla, kun hän hauraalla äänellään jatkaa elämänpolkujensa kertomista. Uusi Äidin toive -dokumenttielokuva nostattaa karvat pystyyn jo ensiminuuteillaan.

Pian ruudussa näkyy nuoren miehen vierellä vanhempi nainen tupakoimassa. Se tuntuu kuin merkiltä, että taas voi alkaa hengittää rauhallisemmin. Ohjaajan äiti selvisi leikkauksestaan.

Vuonna 2010 Berghäll kohautti Miesten vuoro -dokumentillaan, jossa pääosassa olivat suomalaiset miehet. Tällä kertaa hän on ohjannut dokumentin naisista oman äitisuhteensa innoittamana. Äitiyttä ja äitejä kuvataan eri puolella maailmaa Kanadasta Nepaliin ja Etelä-Afrikasta Suomeen. Jopa avaruuteen saakka.

”Kun kaipaa jotain, ymmärtää, kuinka paljon sitä rakastaa.”

Prologin jälkeen nimittäin ensimmäinen tarina ammutaan kirjaimellisesti rakettina avaruuteen. Siinä seurataan NASAn astronauttia, yhdysvaltalaista Karen L. Nybergiä (kuvassa yllä), joka pitää pojalleen koskettavaa videopäiväkirjaa lentonsa aikana. Hän myös kiteyttää yhdessä lauseessaan koko uuden dokumentin juonen: ”Kun kaipaa jotain, ymmärtää, kuinka paljon sitä rakastaa.”

Berghällin äidit ja rakkaus – myös niiden puute – muodostavat rankan, intensiivisen dokumentin, jossa ei huumoria ole tarjolla. Liikutuksella ja muilla ääritunteilla tarinat kosiskelevat senkin edestä. Myös mahtavat maisemat ja niidet kontrastit vetävät hiljaiseksi: välillä liikutaan likaisissa slummeissa, välillä jylhillä vuorilla. Sitten ollaankin taas länsimaisen kliinisessä keittiössä tai vauvauinnissa.

Dokumentin äidit ovat kohdanneet kovia: teemat liikkuvat kuolemantuomiosta hyväksikäyttöön. Mukana on muun muassa strippaava meksikolaisäiti ja poikansa kuolemasta syyllisyyttä tunteva brittiäiti. Nepalilaisäiti kertoo oman äitinsä polttaneen tyttärensä häävaatteet.

Kymmenen eri-ikäisen naisen tarinat tulevat iholle, kyyneleinäkin, vaikka katsoja ei olisikaan itse äiti tai nainen. Elokuvan päätähdet ovat arkipäivän selviytyjiä. Toiveikkuudellaan ja sinnikkyydellään he osoittavat, että elämässä on aina mahdollisuus toteutuviin toiveisiin.

Lue myös: Joonas Berghäll avoimena uutuuselokuvan alla – "Näitä kolmea äitini toivetta en ole toteuttanut"

Teksti: Annakaisa Vääräniemi

Äidin toive -dokumenttielokuva ensi-illassa Suomessa 16. lokakuuta.
Elokuva tekee yhteistyötä UNICEFin kanssa ja tähtää kansainväliseen levitykseen; puolet sen globaaleista voitoista ohjataan UNICEFin työhön heikossa asemassa olevien lasten auttamiseen.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kurkistajassa ET:n toimittajat supisevat kulttuurimaailman kuulumisista (vain sinulle), kurkkaavat kulissien taakse ja vinkkaavat parhaista elämyksistä, ilmiöitä, kirjoista ja kuulumisista.

Onko sinulla sipisipi-juttu taidemaailmasta? Kerro meille!

Toimituksen yhteystiedot löytä täältä

Hae blogista

Blogiarkisto

2015
2014

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla