Tällä viikolla päädyin neuvomaan innokasta aloittelijaa sukututkimuksen saloihin. Ehkä joku toinenkin miettii, mistä sukututkimuksen voisi aloittaa, joten tässä omat aloitusvinkkini. Netistä löytyy hakemalla lisää!

1) Aluksi listaa paperille tiedossasi olevat suvun sukunimet. Myös äitien tyttönimet. Listaa tuntemasi nimet ylös ja soita vaikka "suvun vanhimmille" ja haali niitä lisää. Kirjaa samalla ylös suvun kotipaikkoja eli mistä päin Suomea nämä sukunimien kantajat ovat olleet. Perunkirjoitusten, vanhojen valokuvien, hautausilmoitusten ja perheraamattujen lehdiltä löytyy yleensä lisää tietoa. 

Monet sukunimet itsessään liittyvät paikkoihin ja osa sukunimistä on suomennettu vieraskielisistä nimistä, joten nämäkin havainnot kannattaa laittaa ylös.

Lue läpi, mitä tietoja sukunimistä löytyy. Onko sukunimi yleinen vai harvinainen? Millä alueilla sukunimeä esiintyy eniten? Hyvä aloituspaikka on esimerkiksi Väestörekisterikeskuksen nimipalvelu: http://verkkopalvelu.vrk.fi/nimipalvelu/ ja toinen hyvä sivu on Sukunimi-info: http://www.tuomas.salste.net/suku/nimi/index.html Kirjaile ylös kiinnostavia havaintoja.

2) Alkuvaiheessa olisi hyvä päästä ainakin sadan vuoden taakse, sillä muut tiedot ovat salaisia henkilötietolain mukaisesti. Jos tämä ei kuitenkaan onnistu, voi yrittää saada sukunsa tietoja seurakunnasta. Valitettavasti kaikki seurakunnat eivät tarjoa palvelua "vain sukututkimustarkoitukseen" eli heiltä saa selvityksiä vain esimerkiksi perunkirjoitusta varten. Aina kannattaa kuitenkin kauniisti kysyä. Esimerkiksi kotipaikkakuntani Tampereen seurakunnan sivuilla kerrotaan tästä palvelusta näin: https://tampereenseurakunnat.fi/palveluja/sukututkimus

Kannattaa myös hakea kirjaston sivuilta löytyykö suvustasi jo valmista sukututkimusta? Tai onko kirjaston hyllyillä kylähistoriikkia? Tässä kannattaa palauttaa mieleen se, millä alueilla sukunimi on yleisin, sillä alueella todennäköisesti on myös tästä suvusta tehty tutkimustakin. Kannattaa myös googlata, josko suvulle on perustettu jo sukuyhdistys ja millaista apua sukututkimukseensa voi sieltä saada.

3) Kun sinulla on nimiä, syntymäaikoja ja kotipaikkakuntia 1900-luvun alkupuolelta voit aloittaa etsinnät digitoiduista aineistoista. Näitä on paljon, osa tarjoaa tietoja jo 1900-luvulta, osan tietoja ei ole vielä ehditty digitoida sinne asti. Tilanne kehittyy koko ajan! Digitoituihin aineistoihin kannattaa suhtautua sillä varauksella, että esimerkiksi hiskiin on tiedot aikanaan tallennettu kirjaamalla eli siellä ei ole kuvia alkuperäislähteistä. Kun välissä on inhimillinen toimija, käsinkirjoittaja, on saattanut syntyä virhe. Olisi siis tärkeää käydä tarkistamassa esimerkiksi hiskin tiedot vielä alkuperäislähteistä eli kuvista alkuperäisistä kirkonkirjoista.

Yleisimmin sukututkijat käyttävät näitä nettiarkistoja:

ns. hiski eli http://hiski.genealogia.fi/historia/

jos sukua on ollut Karjalassa, kannattaa suunnata ns. katihaan eli: http://www.karjalatk.fi/katiha/index.php

Arkistolaitoksen sivulta löytyy listaa digitoiduista aineistoista, täällä voi hakea sukunimellä, mutta paljon paremmin pääsee kiinni jos hakee paikkakunnalla: http://digi.narc.fi/digi/ nämä ovat nyt niitä alkuperäislähteitä!

Mormonien tuottama amerikkalainen hakusivusto on myös hyvä: https://familysearch.org

Kannattaa lukea tarkkaan vinkit Arkistolaitoksen sivulta: http://www.arkisto.fi/palvelut/sukututkijoille ja kerrata Suomen Sukututkimusseuran sivustoilta heidän vinkkinsä: http://www.genealogia.fi

Minä en ole osallistunut sukututkimuksen kursseille, olen opetellut tätä historioitsijan taustalla  ja ns. yritys-erehdys-menetelmällä. Luulen, että sellaiset kurssit voivat olla kivoja jos saa ne mahtumaan kalenteriinsa! 

4) Facebookissa on lukuisia sivustoja, joilla vilisee auttavaisia sukututkijoita. Etsi Facebookista esim kirjoittamalla haluamasi sukunimi ja "suku" tai "suvun", niin löydät jo liudan erilaisia sukunimien sivustoja. Etsi myös tiettyjen seutujen sukututkimussivustoja hakemalla "sukututkijat" kannattaa hakea myös kylät ja kaupungit ja katsoa mitä löytyy. 

Hyvät yleissivustot ovat: Harrastuksena sukututkimus ja Yhteiset sukujuuret -sukututkimus nykypäivän työkaluin.

Kun liityt uudelle sivustolle, esittele itsesi, kiitä hyväksynnästä sivulle ja kerro mitä sukuja etsiskelet. Voi myös hakea sivustolla jo julkaistuista ketjuista oikealla olevan hakutoiminnon avaulla eli "Hae tästä ryhmästä" ja kirjoita siihen sukunimi tai paikkakunta. Ei kannata kysyä asiaa, josta on jo hiljattain keskusteltu, vaan jatka vaikka siihen samaan keskusteluun omalla kysymyksellä.

5) Sukupuun rakentamisesta olen bloggaillut jo aiemmin täällä: http://www.etlehti.fi/blogit/kadonneen-suvun-metsastaja/maailman-suurin-sukupuu eli heti alussa kannattaa kyllä miettiä, minne sitä tietojaan alkaa kokoamaan. Kannattaa myös hakea genistä, jos siellä jo on joku tehnyt samasta suvusta sukututkimusta. Eli googlaa haluamasi sukunimi tai henkilön nimi ja "geni".

6) Tekisinkö DNA-tutkimuksen ja miten se auttaa sukututkimuksessa, siitä olen kirjoittanut täällä: http://www.etlehti.fi/blogit/kadonneen-suvun-metsastaja/dna-testit-miksi-miten-ja-mista

7) Onko suvussa avioton lapsi, mites siihen pitäisi suhtautua, sitä pohdin täällä: http://www.etlehti.fi/blogit/kadonneen-suvun-metsastaja/avioton-lapsi-sukumysteeri

8) Kannattaa katsoa mitä löytyy Finnasta, hae paikkakuntaa, hae sukunimeä, kokeile ja etsi: https://www.finna.fi Itse löysin sieltä lisätietoa, kun olin sukuni oikean noidan jäljillä (tai no vähemmän dramaattisesti: kansanparantajan), bloggaus täällä: http://www.etlehti.fi/blogit/kadonneen-suvun-metsastaja/noidan-sukua (taitaa olla yksi suosituimmista bloggauksistani muuten!)

9) Ehkä sukusi henkilö on päässyt lehteen? Varmasti onkin! Katso mitä löydä sukunimellä hakemalla vanhoista lehdistä: http://digi.kansalliskirjasto.fi

10) Entäpä jos olet ihan tyystin kadonneen jäljillä? Siitä minulla on niin paljon sanottavaa, että kirjoitan oman näkemykseni siitä ensi viikolla!

Kuvassa ylhäällä on upea suomalainen Unescon maailmanperintökohde, Raumalla sijaitsevat Sammallahdenmäen pronssikautiset hautaröykkiöt. Onkohan minun esivanhempani ollut niiden äärellä? Ehkä ei, mutta halua ajatella silti niin :) 

PS: Kyllä. Ylläoleva kuva on havainnollinen sen suhteen mitä on edessä, jos hommaan hurahdat. Kivi kerrallaan :)

Kommentit (2)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Sukututkimukseen hurahtanut tietokirjailija Ira Vihreälehto selvittää sukunsa menneisyyden mysteerejä. Olen koulutukseltani historioitsija ja etsin erityisesti venäläistä isoisääni, sivussa selvitän äitilinjaa ja teetän DNA-testejä. Jaan parhaat vinkkini täällä. Eksyn välistä sivuraiteille. Hyppää mukaan!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla