Kirjoitukset avainsanalla sukupuu

Sukututkimuksen alkaessa ensimmäisiä päätöksiä on se, että minne sen sukupuunsa rakentaa. Menneinä aikoina ihmiset kirjasivat tietoja sukuraamatun lehdille, myöhemmin ns. pöytälaatikkoon, sitten pöytäkoneen syövereihin, kunnes tulivat ensimmäiset tietokanta-ohjelmistot. Aluksi ohjelmistot olivat kansainvälisiä, kunnes markkinoille saapui kotimaisia versioita ja tällä hetkellä onkin lukuisia vaihtoehtoja sille, miten ja minne sitä puunsa rakentaa.

Sukututkimustiedostoja eri ohjelmistojen välillä näppärästi siirtelevä gedcom-formaatti on ollut käytössä jo vuosikymmenten ajan ja sen turvin minäkin siirtelen sukupuutiedostojani netistä DNA-palvelinten sivulle. Satojen ihmisten tietoja ei kukaan halua alkaa kirjoitella, kun ne on kerran saanut jonnekin tallennettua! Lisäksi aina kun siirtelee tietoa manuaalisesti, ainakin minulla tulee virheitä. Ne päivämäärät erityisesti ovat hyvin typo-alttiita!

Minä valitsin omaksi sukututkimukseni pesäpaikaksi Genin (www.geni.com), josta voi ottaa sekä maksuttoman että maksullisen version haltuun. Olen ollut ilmaiskäyttäjänä nyt parisen vuotta ja kokeilut kerran maksullista versiota muutaman viikon ajan kokeilukuurilla. Maksullinen versio oli jumalaisen sukkela verrattuna välillä turhia kierroksia pyörivään maksuttomaan, mutta olen pihi, joten jaksan odotella. Lisäksi sukutukimukseni on kausittaista, välillä kirjailen uusia nimiä koko viikonlopun, joskus menee kuukausia etten löydä ketään lisättävää.

Valitsin Genin, koska moni muu sukututkija, joiden kanssa asioin tuohon aikaan, kun asia tuli ajankohtaiseksi, oli sen käyttäjä. En ole harmitellut valintaani ollenkaan, vaan olen ollut Geniin tyytyväinen. Genissä on rakenteilla "koko maailman sukupuu" joka on ideologisesti minusta hurmaava ajatus. Itse olen lisäillyt sinne nyt satoja profiileja (700+) ja koen mielessäni, että olen nostanut nämä esivanhempani takaisin "elämään": löydettäväksi, tutustuttavaksi, jaettavaksi. Lisäksi Geni toimii myös DNA-palvelimen (tällä hetkellä FTDNA, muita laajennuksia odotetaan) kanssa, joten DNA-osumani ovat nousseet myös Genin listoille

Nettisukupuut linkittyvät toisiinsa ja kun joku huomaa minun puussani oman puunsa henkilön ne yhdistetään tietenkin yhdeksi ja samaksi tyypiksi ja niin ne meidän puut yhdistyvät. Tässä onkin nettisukupuun iloisin asia: pääsee nauttimaan myös muiden työn hedelmistä. Yhdessä puu rakentuu sutjakkaa vauhtia, varsinkin jos on yhdistänyt puunsa moneen "jättipuuhun" joilla saattaa olla kymmeniä rakentelijoita. Toinen hyvä asia: muut huomaavat sinun virheesi todennäköisemmin, kuin jos vain itse niitä tuijottelet. Pieni miinus: toiset rakentelijat voivat tehdä virheitä, jotka sitten hyppäävät sinunkin puuhusi lehteilemään.

Itsehän en suhtaudu suurella kauhulla sukupuun virheisiin. Niitä tulee, ne ovat korjattavissa, no panic. Olen huomannut, että sukututkimusta harrastavat myös monet hyvin tarkat ihmiset, jotka pelkäävät virheitä suunnattomasti ja se tietenkin rajoittaa heidän liittymistään netin sukupuuohjelmiin. Heille kaltaiseni huolettomat sielut ovat kauhistus.

Nettisukupuut herättävät ilmeisesti tunteita myös ns. vanhan koulukunnan edustajissa, niissä henkilöissä, jotka ovat tottuneet tekemään sukupuuta yksin ja perinteisin metodein.  Molemmille tyyleille on tilaa. Mutta itse uskon kuitenkin siihen, että mitä enemmän jaat, sitä enemmän myös saat takaisin. 

Genissä on sen ilmeisen mukavan ominaisuuden, eli sukupuun tallentamismahdollisuuden, lisäksi muitakin juttuja. Sinne saa ladattua valokuvia, joten olen yrittänyt sijoitella sinne suvun vanhoja valokuvia. Lasteni ei ainakaan tarvitse pähkäillä, että kuka tuo mummo on, vaan he voivat muutamalla klikkauksella selvittää kuka on kuvassa ja miten henkilö on heille sukua. Haaveissani on kirjoittaa henkilöiden yhteyteen myös tarinoita ja tietoja heistä. Tilaa siellä on valmiiksi. Toistaiseksi se projekti on ns. alkuvaiheessa.

Pidän kuitenkin tärkeänä, että sukututkimus ei ole vain vuosilukujen ja päivämäärien lisäilyä. Sukututkimuksen pitää hengittää, elää, olla omassa ajassaan kiinni. Menneisyyden tyypit kasvavat ihmisiksi, kun heihin alkaa perehtyä, se tässä hommassa on parasta.

Geni antaa myös kiinnostavia tilastotietoja sukuni jäsenistä, esimerkiksi tämmöisiä:

Okei, tämä on karu fakta.

Vaikuttaako siltä, että esivanhemmillani on ollut pienet perheet? E-hei, eräs laiska ei vain ole jaksanut täydentää kaikkia sisaruksia, vielä.

Miksi suvussani on muuten syntynyt noin paljon väkeä tammikuussa? Tätä olen miettinyt monta kertaa.

Voin sen sanoa, että jos minulla olisi ollut Geni käytössä ennen kuin sain omat lapseni, olisi etsinyt suvun nimiä omille lapsilleni ahkerammin. Vaikka veikkaan tuon Marian nousevan korkealle kaikissa suomalaisissa sukupuissa.

 

Joskus huvittelen niin, että katselen mitä sukua olen erilaisille kuuluisille ihmisille. Geni listaa suosituimpia profiileja ja yleensä he ovat amerikkalaisia filmitähtiä ja presidenttejä. 

Geni antaa näppärästi sukulaisuussuhteet esiin. Martti Ahtisaari näyttää olevan kymmenes serkkuni (+once removed). Sininen linja kertoo verisukulaisuudesta, joten tässä ollaan, me serkukset :)

Mitenkäs tuo marski sitten?

No heh, nyt ei olla ihan saman pöydän väkeä. Sukua ollaan monen mutkan kautta, mutta kuten värikoodeista näkyy, tämä sukulaisuus menee kauas, eikä meillä ole yhteisiä esivanhempia, emme ole ns. verisukulaisia. En ole kovin yllättänyt tästä :)

Jos sinulla on karjalaisia sukujuuria, liity oitis Suojärvi-projektiin Genissä, voi olla että sukupuusi on jo pitkällä, sillä sitä rakentaa joukko osaavia ja innostuneita ihmisiä! Genissä on jopa mahdollisuus kirjata tietonsa karjalan kielellä, jota pidän pienenä kulttuuritekona. Tällä hetkellä Genissä on tällä hetkellä 102 890 389 profiilia, joten koko maailmaa siellä ei vielä löydy, mutta monen monta mennyttä esi-isää kyllä. 

Oletko sinä rakentanut sukupuuta? Minne?

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Sukututkimukseen hurahtanut tietokirjailija Ira Vihreälehto selvittää sukunsa menneisyyden mysteerejä. Olen koulutukseltani historioitsija ja etsin erityisesti venäläistä isoisääni, sivussa selvitän äitilinjaa ja teetän DNA-testejä. Jaan parhaat vinkkini täällä. Eksyn välistä sivuraiteille. Hyppää mukaan!

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat