Kirjoitukset avainsanalla etnisyys

Tällä viikolla geneettistä sukututkimusta harrastavissa piireissä on käynyt kohahdus: Suomessa erityisen suositun DNA-testiapajan Family Tree DNA:n My Origins on päivitetty. Keskustelupalstat ovat täyttyneet kysymyksistä ja uusista havainnoista, sekä myös kiivaasta väittelystä sen suhteen, mitä uusista tuloksista voi ja saa päätellä. 

My Origins on kiva pieni lisä, jos olet ostanut Family Finderin ja saanut sitä kautta serkkuosumat. My Origins kertoo, mistä kaikkialta se sinun perimäsi koostuu ja on tänne Suomeen matkannut. Ketäpä ei oman perimän alkupaikat kiinnostaisi? Vilkas keskustelu on ymmärrettävää ja tämäntyyppiset tiedot ovat DNA-tutkimuksen harrastajalle suola ja sokeri.

Isolla osalla meistä suomalaisista ei ole mitään superylläreitä päivitetyssä My Originsissa odottamassa. Esivanhemmat ovat tulleet Suomeen vuosisatoja sitten ja asuneet melkolailla samoilla seuduilla viime vuosikymmenten sotien aiheuttamia muuttovirtoja ja kaupungistumista edeltävät ajat. Yleensä kumppanit hankkittiin samalta puolen Suomea, ns kävelymatkan päästä (joka ennen tosin oli vähän toista kuin nyt). Useimmilla on siis perimässään jopa 100 %:tia Suomea. My Originsin lisäksi on monta muutakin paikkaa, mistä oman etnisyytensä saa selvitettyä. Käyn tässä läpi ne, missä itse olen puuhastellut.

Kuten tiedossa lukijalla varmaankin on, isäni on neuvostosotavangin poika. Tämä sotavanki on ollut kotoisin Karjalasta tai Inkeristä, eli lähiseuduiltamme ja on kantanut perimässään siis suomalaista DNA:ta. Suomalaiset nimesivätkin näitä lähialueilta sotavangeiksi napattuja heimosotavangeiksi. Isoisäni tapauksessa tämä hassu nimitys on mitä osuvin. Koska olen etsinyt DNA-testeillä erityisesti vihjeitä isoisästä, käyn nyt läpi isäni DNA:ta.

Aiempi My Origins antoi isälle oikeastaan vain Suomea. Se näytti tylsältä, tuntui väärältä. Nyt Suomen rinnalle nousi tyhjästä 7%:tia  itäeuroa, 3 %:tia Siperiaa ja jotain taustakaikuja Etelä-Amerikasta. Isä on siis tämän mukaan 89%:sti suomalainen ja varmaankin yhdellä hänen isovanhemmistaan on ollut venäläistä (tai ukrainalaista, puolalaista, valkovenäläistä tms) vahvempaa taustaa tai sitten monella isovanhemmalla on ollut sitä ripaus. Koska minä (kuten ylläolevasta kuvasta voi päätellä) en ole perinyt tuota itäeuroa ollenkaan, se on häipynyt meiltä nopsassa tahdissa. En vain ole perinyt niitä kohtia DNA:sta. Suomi jyräsi (no, Siperia jäi taustahälyksi).

Minulla ei ole tuota merkillistä Etelä-Amerikkaa, mutta sen sijaan karttani värittyy Siperian ja Thaimaan paikkeilla. Luulen, että näihin kaikkiin löytyy selitys Siperiasta. Jääkauden jälkeen osa esivanhemmistani on kiertänyt Siperian kautta Suomeen ja osa taas marssinut etelään tai jopa Amerikkaan asti (isän tapauksessa). Nythän historioitsijat ja arkeologit ovat luopumassa teoriasta että Amerikka olisi asutettu vain Beringinsalmen kautta. DNA-tutkimuksetkin ovat tuoneet tähän soppaan merkittävän lisän, vaikuttaa siltä, että osa Yhdysvaltojen alkuperäisasukkaista (eli Native Americans, intiaanit) lienee saapunut ensiksi Etelä-Amerikkaan veneillä. Missä järjestyksessä mikäkin manner on saanut asutuksensa ja kuinka monessa aallossa, on jatkuvan tutkimuksen kohde ja lisätietoja tulee koko ajan. Aihetta on kiva pähkäillä ja luulen että osa kaukaisista minun ja isän esivanhemmista on jakaantunut Siperiassa ja lähtenyt eri suuntiin.

Moni suomalainen geneettisen sukututkimuksen harrastaja tuntuu vannovan FTDNA:n nimeen. Useimmilla nettisivuilla saa sellaisen käsityksen, että muualle ei kannata mennä ja jos erehtyy mainitsemaan teettäneensä testin esimerkiksi 23andMe:llä seuraa mahdoton voivottelu. (Samanlaista asennetta on monilla amerikkalaissivuilla, joissa puolestaan vannotaan Ancestryn nimeen). Itse olen sitä mieltä, että testin voi ja kannattaakin tehdä useassa paikassa ja vertailla tuloksia. Mitäs tuo Suomessa paljon kritisoitu 23andMe siis kertoo isästäni:

Eli ei mitään dramaattisia eroja päivitetyn My Originsin kanssa. Suomea on 87%:tia, itäeuroa vajaat 5 prossaa ja loput ovat yleistä "Broadly European" ,seä ripaus brittejä ja irkkuja ja Aasian osuus on nimetty "East Asian & Native American". Eli entinen FTDNA:n 99%:tia Suomea on nyt päivityksensä jälkeen lähestynyt kovasti 23andMe:n tuloksia.

DNAland on paikka, jonne voi viedä ilmaiseksi DNA-datansa eli esimerkiksi 23andMe:n tai FTDNA:n tulokset. Mitäs se isän DNA:sta tuumaa?

DNAland antaa vähän muita vahvemmat suomalaisperimät, pohjoisen alueen slaaveja 3,1%:tia ja Aasialle tulee tällä kertaa 2%:tia. Aasia on nimetty "Ambiguous" ja firman sivulla kerrotaan, että se tarkoittaa toistaiseksi epäselvää, eli ei ole tarpeeksi vertailtavia ryhmiä, jotta siitä voitaisiin sanoa mitään varmaan. Jaaha.

Summaisin siis, että isä on vahvasti suomalainen ja alle 10%:tia hänen perimästään vaikuttaa tulevan itäisestä Euroopasta ja jonkin verran myös muualta Euroopasta, sekä bonuksena kaukaisia kaikuja Aasiasta. Siitä näyttävät kaikki nämä neljä DNA-apajaa olevan nyt samaa mieltä.

Kun isän DNA:ta tutkii palvelussa Gedmatch, jonne voi DNAlandin lailla vielä oman datansa ja tuloksia pääsee ihmettelemään ilmaiseksi, saan kiinnostavaa tarkennusta suhteessa suomalaisiin. Jos valitsen MDLP K23b 4 (valittu Ancestors Oraclella Finnish) eli yritän verrata erityisesti muihin suomalaisiin, isäni tulos näyttää tältä:

Tulokset ovat Suomea, Karjalaa ja Venäjää. Plussana kaukana samoilla alueilla asuneita suomiugreja ja muita kansoja. Jos valitsen Gedmatchissa MDLP K16 Modern 4 (Ancestors Oracle valittu Russian) isän tulokset verrattuna venäläisiin eivät hirveästi muutu:

Eli samoilla alueilla pyöritään. Suomi on selvästi neuvostosotavangin pojan, isäni, isänmaa.

PS: Aiemmin kirjoitin DNA-testeistä täällä: http://www.etlehti.fi/blogit/kadonneen-suvun-metsastaja/dna-testit-miksi-miten-ja-mista

PS II: Jos et ole vielä nähnyt tätä videota, katso: https://www.youtube.com/watch?v=tyaEQEmt5ls

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Sukututkimukseen hurahtanut tietokirjailija Ira Vihreälehto selvittää sukunsa menneisyyden mysteerejä. Olen koulutukseltani historioitsija ja etsin erityisesti venäläistä isoisääni, sivussa selvitän äitilinjaa ja teetän DNA-testejä. Jaan parhaat vinkkini täällä. Eksyn välistä sivuraiteille. Hyppää mukaan!

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat