Kirjoitukset avainsanalla DNAland

Pian on joulu ja se tarkoittaa joulualennuksia DNA-testeissä! Jos olet pitkään pähkäillyt, että teetänkö sellaisen, niin nyt voisi olla hyvä hetki. Vai onko sinulla sukulainen, jolla on "jo kaikkea", mutta ehkä ei kuitenkaan vielä DNA-testiä? Ehkä DNA-testi, matka itseen, voisi olla hyvä lahja hänelle?

Seuraava kysymyksesi kuulunee, mikä testi kannattaisi ottaa? Siitä minulla on jotakin sanottavaa, joten jaan omat vinkkini tässä:

1. Olen kiinnostunut sukututkimuksesta ja haluaisin selvittää, mitä uutta tietoa DNA-testi voisi tuoda suomalaisiin juuriini?

Tilaa Family Tree DNA:n Family Finder. Tällä testillä saat muutamia tuhansia serkkuosumia esiin, eli kaikki ne, jotka ovat testin teettäneet ja ovat sinulle sukua. Tämä lienee yleisin testi Suomessa ja jos sukusi on pääosin Suomesta, tällä on hyvä aloittaa DNA-testeihin tutustuminen. Liity samalla Finland DNA -projektiin. Saat todennäköisesti alennuksia testistä! Samalla kannattaa kurkata saatko testiin alennuskupongin Facebookin Suomi DNA-sivustolla. Tällä hetkellä tämä testi näyttää maksavan 59 taalaa, joka on halpa eli on joulualessa.

2. Haluan tutkia suomalaisia, venäläisiä tai ruotsalaisia juuriani?

Tilaa ensiksi Family Tree DNA:n Family Finder. Tässä firmassa löytyy eniten Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä testanneita.

Jos haluat saada paremman kokonaiskuvan siitä, kuinka paljon sinulla on lähiseudulla "serkkuosumia", sitten 23andMe on oikein hyvä ratkaisu, koska siellä on pääsääntöisesti eri testattuja kuin Family Tree DNA:ssa. Eli saat todennäköisesti tuhansia osumia lisää. Yleensä tämä testi on 199 taalaa, juuri tänään siellä on ale ja varmaan on joulukuussakin.

Skandinaviasta ja Venäjältä on muutettu paljon Yhdysvaltoihin. Joskus tämä muuttoliike tuottaa kiinnostavaa tietoa omista suomalaisista juurista. Eli lisätietoa voi saada myös suurimmasta DNA-firmasta eli Ancestrysta. Tämä testi on yleensä noin 100 dollaria  ja harvoin on ale, joka olisi voimassa Suomessa asti, mutta tuurilla saatat sellaisen löytää.

3. Haluan tietää isä- ja äitilinjani eli haploryhmät?

Jos olet yleisesti utelias tietämään mihin haploryhmiin kuulut, tee 23andMe. Jos olet mies, saat selville sekä isälinjasi, että äitilinjasi. Tämä testi ei ole riittävän tarkka, että saisit lopullisen paikkasi haplopuussa selville. 

Jos haluat samantien sukeltaa syvälle ja tietää tarkasti haploryhmistä (ja sinulla on useampia satasia) tilaa Family Tree DNA:n Y-DNA- tai MtDNA -testit. Nämä maksavat, joten kannattaa kytätä alennuksia ja käydä läpi esim aiemmin mainitsemaani Facebookin sivua, jossa ihmiset jakavat heille ylimääräisiä alennuskuponkeja.

Huom! Miehenä voit selvittää sekä isä- että äitilinjasi, naisena saat vain äitilinjan selville.

Isäni isälinjasta täällä.

4. Haluan löytää siirtolaisiksi Yhdysvaltoihin menneitä sukulaisia?

Aloita Ancestryn testillä, siellä on laajin otanta amerikkalaisia. Tämän testin (samoin kuin Family Finderin tai 23andMe:n) voit viedä gedmatchiin, joka on maksuton. Sieltä saat lisää osumia tietoosi.

Gedmatchissa kirjaudut sisään ja siellä on hyvät opasteet, kuinka muussa firmassa teettämäsi testin raakadata tuodaan Gedmatchiin.

5. Haluan liittyä erilaisiin projekteihin ja keskusteluryhmiin, jossa voin kysellä neuvoa DNA-testini jälkeen.

Tee Family Tree DNA:n Family Finder, siellä on paljon projekteja. Lisäksi Facebookin sivuilla puhutaan yleensä vain Family Tree DNA:n testeistä, joten sen tietämys on Suomessa suurin. 

6. Haluan tietää lisää omasta etnisyydestäni! Onko suvussani saksalaisia, venäläisiä, romaneja tms?

Family Tree DNA:n testi kertoo, jos sinulla on esivanhempia itäisessä Euroopassa (ei jaottele Venäjää) tai jos sukua on Keski-Euroopassa tai muualla. 23andMe:n testi vie hieman syvemmälle ja he ovat lupailleet uutta päivitystä ohjelmaansa lähiaikoina. 23andMe antaa myös arvion, onko mahdollinen venäläinen isovanhempi elänyt 1700- tai 1800-luvulla. Ancestryn testiä pidetään myös erittäin hyvänä. (EN suosittele My Heritagen testiä tässä suhteessa, se näyttää antavan aivan outoja tuloksia, mutta tilanne saattaa heilläkin muuttua, kun saavat lisää testatttuja.)

Kun olet saanut testitulokset, noudata kohdan neljä ohjetta ja mene Gedmatchiin. Siellä saat lisätietoa etnisyydestä. Samoin suosittelen maksutonta DNAlandia.

Lukaise myös vinkkini täältä.

7. Olen teettänyt jo DNA-testin ja mietin mitä kannattaisi tehdä seuraavaksi?

Tämä riippuu siitä, mitä etsit. Jos olet teettänyt Family Finderin, silloin YDNA tai MtDNA-testit Family Tree DNA:lla voisivat olla kiinnostava jatko. Käy ihmeessä myös lataamassa maksuttomat Gedmatch ja DNAland. Myös My Heritageen voi viedä datansa ilmaiseksi.

Jos olet teettänyt 23andMe:n, voit myös ladata itsesi maksutta Family Tree DNA:lle. Lisämaksusta saat sieltä paljon tutkittavaa lisää. Ehkä haluat myös tutkia lisää 23andMe:n antamaa haploryhmän arviota YDNA- tai MtDNA-testillä?

Jos olet teettänyt My Heritagen testin, sama ohje kuin edellinen, sinulle taitaa Family Tree DNA olla maksuton kokonaisuudessaan, kannattaa ehdottomasti hyöydyntää se!

Jos olet teettänyt Ancestryn, samat ohjeet pätevät kuin edellisiin. Suomalaisen DNA-sukututkimuksesta kiinnostuneet kannattaa katsoa Family Tree DNA, ihan vain varmuuden vuoksi.

8. Haluaisin tietää isälinjastani, mutta isäni on kuollut ja olen itse nainen?

Onko isällä veljeä, isoisällä veljeä, onko sinulla veljeä? Isälinjasi voi selvittää saman isälinjan miehistä.

9. Haluaisin tietää mitä DNA osaa kertoa terveydestäni?

Tilaa testi 23andMe:ltä. Se antaa aika yleisen ja vaarattoman paketin tietoutta terveydestäsi, ei mitään pelottavia "kuolemantuomioita". Jos haluat tutkia asiaa lisää lataa 23andMe:n, Family Tree DNA:n tai Ancestryn testi Prometheakseen, se maksaa noin 5 dollaria.

Lisää tässä bloggauksessa.

10. Minut on adoptoitu, en tiedä suvustani mitään?

Teetä useampi testi, saat todennäköisemmin hyviä sukulaisosumia kun testaat kattavasti ja viet DNA:si kaikkiin mahdollisiin paikkoihin. Kirjoita DNA-profiilisi yhteyteen, mitä etsit, ole aktiivinen ja löydettävissä!

Lisää kadonneiden sukulaisten etsinnöistä täällä.

11. En osaa englantia, joten DNA-testin teettäminen vaikuttaa vaikealta?

Auttaisiko joku lähisukulainen, kannattaa kysellä! Kokoontuko kotikaupungissa sukututkimuksen ryhmiä, ehkä sieltä löytyisi apua? Kysele myös Facebookin DNA-ryhmässä ja kerro vaikka että tarjoat kaffet, jos joku tulee auttamaan tilauksen teossa. Suomessa on hiljattain paljastanut huijarivälittäjä, joten ole erittäin varovainen jos joku firma tarjoutuu tilaamaan testin puolestasi, tilaa itse ja pidä homma ja rahat omassa hanskassa!

12. Etsin sellaista DNA-firmaa, jossa on muita sukututkimuksesta innostuneita testattuja?

Family Tree DNA on sinun paikkasi.

13. Minua kiinnostaa vain tietää, mitä testi kertoo, en halua alkaa kirjoittelemaan muiden testanneiden kanssa. Haluan tehdä tämän hyvin privaatisti, ehkä jopa nimettömästi?

Kaikissa DNA-paikoissa voit rajoittaa sitä, mitä itsestäsi kerrot. Sinun ei ole pakko paljastaa henkilöllisyyttäsi muille testanneille. Eniten ärtymystä tämä toiminta kuitenkin aiheuttaa Family Tree DNA:ssa, joten suosittelen mielummin 23andMe:tä jossa on paljon testanneita, jotka eivät jaa tietojaan eteenpäin.

14. Haluan testata yrityksessä, jolla on eniten käyttäjiä?

Ancestry on sinulle.

15. Haluan tietää mitkä ovat Neanderthal-prosenttini?

23andMe:n testi kertoo tämän helpoiten.

16. Kenet testaisin, voinko testata lapseni?

Voit. Mutta sukututkimuksellisessa tarkoituksessa kannattaa testata suvun vanhimmat, siksi että heillä on perimää, joka vie syvemmälle ja siksi, että voi tulla aika, kun heitä ei voi enää testata.

17. Ok, ostan testin, mutta en ymmärrä näistä mitään!? Mitä neuvoisit?

Tänä syksynä on ilmestynyt Marja Pirttivaaran kirja Juuresi näkyvät Geneettisen sukututkimuksen ABC. Kannattaa hakea se vaikka kirjastosta tai kirjakaupasta. Tämä on hyvä lisäosa mukaan, jos ostat testin jollekulle lahjaksi. Olen saanut kirjan hiljattain käsiini kirjastosta, joten yritän kirjoittaa siitä arvioni tänne lähiakoina.

Toinen kiinnostava kirja DNA-testien maailmasta on tämä: Karin Bojsin Homo Europeaus.

Myös oma kirjani Tuntematon sotavanki Venäläistä isoisääni etsimässä kertoo millaista on hyödyntää DNA-testejä sukututkimuksessa. Sitä saattaa vielä löytää kirjakaupoista (painos loppunee pian), mutta ainakin kirjastoissa sitä on.

Myös tässä bloggauksessa on lisää tietoa DNA-testeistä.

Miksi et suosittele My Heritagen testiä tai National Geographicin testiä?

Olen katsellut My Heritagea, enkä ole vakuuttunut. National Gegraphicia en ole itse teettänyt.

Yksi kysymys vielä, miten testi tehdään ja miten kauan tulosten kanssa kestää?

Mallia testin tekoon voit katsoa tästä videosta, jossa testailen isääni Ylen Prisma Studiossa. Yleensä testin saaminen Suomeen kestää alle 2 viikkoa ja tulosten saaminen 3-6 viikkoa, mutta jouluisin on ruuhkaa, joten varaudu pidempiin odotusaikoihin.

----

Kuva ylhäällä on räpsäisty Kansallismuseon Esihistoria -näyttelystä, jota suosittelen lämpimästi! Kuva on näyttelyn Leväluhdan osuudesta. Isonkyrön Leväluhtaan haudattujen vainajien arvoitus on näet viimein ratkeamassa. Luista on onnistuttu ensimmäisen kerran eristämään DNA:ta ja samalla tämä on ensimmäinen kerta, kun ihmisen suomalaista muinais-DNA:ta on saatu eristettyä. Pian varmaan voimme katsoa, kuka meistä nykysuomalaisista on heille sukua! 

Kommentit (2)

huolestunut
1/2 | 

Miten mentellä, jos haluat tehdä testit, mutta en halua, että muut näkevät mitään tietojani?

IraVihreälehto
Liittynyt2.9.2016
2/2 | 

Hei, silloin laitat tunnarin itsellesi, vaikkapa AB ja haet itsellesi gmailista s-postin, jossa jotakin sellaista kuin ab_dnatesti@gmail.com, eli ei sinne tarvitse julkisesti laittaa mitään itsestään. Suosittelen kuitenkin 23andme-palvelua eniten, jossa anonyymi testi ei kiinnitä kenenkään huomiota, eniten se saattaa kiinnostaa Family Tree DNA:ssa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen muutaman kerran aiemminkin blogannut DNA-testeistä, varsinkin siitä, miten niitä voi hyödyntää sukututkimuksessa.

Esim täällä: http://www.etlehti.fi/blogit/kadonneen-suvun-metsastaja/dna-testi-paljastaa-mista-tulet ja http://www.etlehti.fi/blogit/kadonneen-suvun-metsastaja/dna-testit-miksi-miten-ja-mista

Moni kuitenkin teettää DNA-testin hamutakseen lisätietoja itsestään, perimästään ja terveydestään. Suvussa saattaa olla perinnöllisiä sairauksia tai sitten vain kiinnostaa, onko joitakin riskejä olemassa, joihin voisi ehkä varautua. Terveystietojen selvittäminen saattaa myös tuoda lisävalaistusta sukututkimukseen, esimerkiksi onko jonkin harvinaisen sairauden kantaja, kuuluuko tiettyyn sukuun.

Minäkin sain alunperin motivaation DNA-testille luennolta, jossa biohakkeri Teemu Arina kertoi kokemuksistaan paremman terveyden tavoittelussa. Arina kertoi hyvin vakuuttavasti siitä, että kun hän yhdisti erilaista teknologiaa mitatakseen esimerkiksi unensa laatua, selvitti DNA-testin avulla riskitekijät ja etsi erilaisten uusien apuvälineiden avulla ihanteellisen ruokavalion ja tavan liikkua ja sitten jatkettuaan tovin: oli kuin lamppu olisi syttynyt. Parempi, virkeämpi, hoikempi, terveempi olo! 

No minua alkoi kiinnostaa, koska minulla selvästi on joskus lamppu vähän sammuksissa tai muuten vain heikolla kajastuksella. On stressiä, väsymystä, ylipainoa ja pientä pulmaa siellä ja täällä. Ajattelin, että teen DNA-testin ja selvitän itselleni ihanteellisen ruokavalion ja muut parhaat toimintamallit ja avot!

No eihän se nyt ihan niin mennyt.

Teetin siis DNA-testin. Firma oli 23andMe. Testi maksoi noin 170 euroa tuolloin, vuosia sitten. Luin tuloksia hyvin innostuneena ja kas vain, minulla ei esimerkiksi ole taipumusta ylipainoon. Ihan itse olen siis kiloni hankkinut, kuten varmaan moni muukin. En voi syyttää perimää myöskään selkävaivoistani. Yllättävää kyllä, minulla on peräti sprintteritaipumuksia, joita en ole hyödyntänyt millään tavalla, ellei nopsaa kiitämistä jääkaapille lasketa. 

Vaan olihan siellä tuloksissa paljon tuttuakin: juuri ne sairaudet ja vaivat, joita olin kuullut vanhempien sukulaisten kertovan meidän porukoista. On kohonnutta Alzheimer-riskiä, rintasyöpäriskiä, on skitsofreniaa.. Toisaalta on myös tavallista parempaa muistia, ei taipumusta tupakointiin, sokerihimoon eikä kahvikaan aiheuta kummoisia reaktioita. Testien mukaan minulla pitäisi olla laktoosi-ongelmaa, jota ehkä on, mutta jonka kanssa olen pärjännyt, koska en ole mikään suuri maitotuotteiden kuluttaja. Testi jopa tiesi, että minulla on märkä korvavaikku! Yh, hyh, ok. Varsin kiinnostavia ja hassuja juttuja siis paljastui.

Kun sain isäni tulokset samasta firmasta pääsin vertailemaan, mitä olen perinyt häneltä ja mitä äidiltäni. Tein kiinnostavia havaintoja, isäni on himoliikkuva absolutisti, joka ei myöskään koskaan ole tupakoinut ja hän kantaa merkittävää riskiä tupakointiin ja alkoholin suurkulutukseen. Eli taipumukset vastaan oma valinta: minä itte voittaa 6-0. 

Miten tulokset sitten vaikuttivat toimintaani? Liityin seuraamaan Alzheimerin uusia tutkimustuloksia julkaisevaa sivua Facebookissa. Joskus luen myös niitä juttuja, mitä he julkaisevat. Tiedostan nyt paremmin, että minulla on oikeasti heikot luut, joten siksi jotakin aina murtuu, kun kaadun. Välttelen siis entistä enemmän kaatumista. Testin mukaan minulla on korkeampi riski psoriakseen ja levottomiin jalkoihin, seuraan tilannetta, mutta taisin välttyä niiltäkin. Tunnen pientä huolta aikuisiän diabetesta kohtaan, johon minulla on riski, mutta en ole muuttanut elämäntapojani tämän asian tiedostettuani. En ole koskaan ollut suuri kahvinjuoja ja yritän pitää sitä tapaa edelleen kurissa, vaikka minulla on sen suhteen kuulemma nopea aineenvaihdunta ja voisin huolettomasti kipata sitä useamman kupin päivässä. Eli ei mitään kovin dramaattisia löydöksiä...

Kun kuulin, että DNA-tulokset saa syvennettyä vaivaisella muutaman dollarin lisämaksulla vein DNA-raakadatani sitten Prometheaseen (täällä: https://promethease.com) ja sain paljon lisää tutkittavaa. Harmillista kyllä, minulla ei ole ns. taistelijageeniä, joka tekisi  minusta alati positiivisen ja reippaan tyypin. No enhän sellainen kyllä olekaan. Tästä geenistä kertoo mukavasti tehty elokuva Genetic me (http://geneticmefilm.com). Suosittelen katsomaan!

Olen kaiken lisäksi tulosten mukaan epäempaattinen! Törkeä väite! Hmhhh. Tosin epäempaattisuuteni ehkä liittyy perimääni korkeaan autismin ja skitsofrenian riskiin, joita kumpaakaan minulla ei ole, onneksi. Toisaalta minulla pitäisi olla aivan huikea muisti ja kerron siitä kyllä ihmisille melko usein.

Ihan ilmaiseksi saa lisää tietoa itsesään DNAlandista (https://dna.land) kun vie sinne DNA-testinsä raakadatan. Kyseessä on vasta muutaman tiedomurusen tarjoava sivusto, mutta kannattaa sekin vilkaista.

Kun nyt useampi kaverinikin on teettänyt testinsä, olen päässyt kurkkimaan mitä heiltä löytyy. Jotakin samaa, jotakin erilaista, jotakin hirmuisen hassua ja jotakin vakavalta kuulostavaa.

Lisäksi olen ilahtunut siitä, että olen tarjonnut tietoa itsestäni tutkimuksen käyttöön. Jos lääketiedettä voi yhtään edistää samalla kun tyydyttää omaa uteliaisuuttaan, olen messissä. Olen aina ruksinut kaikki ne kohdat näissä testiputiikeissa, joissa minun tietojani saa käyttää lääketieteellisiin tutkimuksiin.

Kyseessä on kuitenkin vain riskit ja monimutkaisessa systeemissämme ei ole ennaltamäärättyjä voittajia ja häviäjiä: on altistavia tekijöitä, uhkakuvia ja on niitä loistavia mahdollisuuksia. Monessa kohtaa voimme itse vaikuttaa haluamaamme suuntaan. Mielestäni siis DNA-testi paremminkin avasi silmäni näkemään omien toimieni vaikutuksen minuun itseeni, kuin että se olisi säikäyttänyt minut kuoleman- tai sairaudenpelkoon. Omat elämäntapani ovat pääsääntöisesti syynä nykyisiin terveyspulmiini. Mutta jos sairastun vakavasti, voin kurkata nyt listojani ja katsastaa esimerkiksi että mitkä lääkkeet minulle todennäköisesti eivät sovi ja voin jakaa tietoutta itsestäni lääkärille. 

Olen edeltäjieni, mutta myös omien valintojeni tulos.

Ylläoleva kuva: Lastenlääkäri työssään, museoviraston kuva, Finna.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Tällä viikolla geneettistä sukututkimusta harrastavissa piireissä on käynyt kohahdus: Suomessa erityisen suositun DNA-testiapajan Family Tree DNA:n My Origins on päivitetty. Keskustelupalstat ovat täyttyneet kysymyksistä ja uusista havainnoista, sekä myös kiivaasta väittelystä sen suhteen, mitä uusista tuloksista voi ja saa päätellä. 

My Origins on kiva pieni lisä, jos olet ostanut Family Finderin ja saanut sitä kautta serkkuosumat. My Origins kertoo, mistä kaikkialta se sinun perimäsi koostuu ja on tänne Suomeen matkannut. Ketäpä ei oman perimän alkupaikat kiinnostaisi? Vilkas keskustelu on ymmärrettävää ja tämäntyyppiset tiedot ovat DNA-tutkimuksen harrastajalle suola ja sokeri.

Isolla osalla meistä suomalaisista ei ole mitään superylläreitä päivitetyssä My Originsissa odottamassa. Esivanhemmat ovat tulleet Suomeen vuosisatoja sitten ja asuneet melkolailla samoilla seuduilla viime vuosikymmenten sotien aiheuttamia muuttovirtoja ja kaupungistumista edeltävät ajat. Yleensä kumppanit hankkittiin samalta puolen Suomea, ns kävelymatkan päästä (joka ennen tosin oli vähän toista kuin nyt). Useimmilla on siis perimässään jopa 100 %:tia Suomea. My Originsin lisäksi on monta muutakin paikkaa, mistä oman etnisyytensä saa selvitettyä. Käyn tässä läpi ne, missä itse olen puuhastellut.

Kuten tiedossa lukijalla varmaankin on, isäni on neuvostosotavangin poika. Tämä sotavanki on ollut kotoisin Karjalasta tai Inkeristä, eli lähiseuduiltamme ja on kantanut perimässään siis suomalaista DNA:ta. Suomalaiset nimesivätkin näitä lähialueilta sotavangeiksi napattuja heimosotavangeiksi. Isoisäni tapauksessa tämä hassu nimitys on mitä osuvin. Koska olen etsinyt DNA-testeillä erityisesti vihjeitä isoisästä, käyn nyt läpi isäni DNA:ta.

Aiempi My Origins antoi isälle oikeastaan vain Suomea. Se näytti tylsältä, tuntui väärältä. Nyt Suomen rinnalle nousi tyhjästä 7%:tia  itäeuroa, 3 %:tia Siperiaa ja jotain taustakaikuja Etelä-Amerikasta. Isä on siis tämän mukaan 89%:sti suomalainen ja varmaankin yhdellä hänen isovanhemmistaan on ollut venäläistä (tai ukrainalaista, puolalaista, valkovenäläistä tms) vahvempaa taustaa tai sitten monella isovanhemmalla on ollut sitä ripaus. Koska minä (kuten ylläolevasta kuvasta voi päätellä) en ole perinyt tuota itäeuroa ollenkaan, se on häipynyt meiltä nopsassa tahdissa. En vain ole perinyt niitä kohtia DNA:sta. Suomi jyräsi (no, Siperia jäi taustahälyksi).

Minulla ei ole tuota merkillistä Etelä-Amerikkaa, mutta sen sijaan karttani värittyy Siperian ja Thaimaan paikkeilla. Luulen, että näihin kaikkiin löytyy selitys Siperiasta. Jääkauden jälkeen osa esivanhemmistani on kiertänyt Siperian kautta Suomeen ja osa taas marssinut etelään tai jopa Amerikkaan asti (isän tapauksessa). Nythän historioitsijat ja arkeologit ovat luopumassa teoriasta että Amerikka olisi asutettu vain Beringinsalmen kautta. DNA-tutkimuksetkin ovat tuoneet tähän soppaan merkittävän lisän, vaikuttaa siltä, että osa Yhdysvaltojen alkuperäisasukkaista (eli Native Americans, intiaanit) lienee saapunut ensiksi Etelä-Amerikkaan veneillä. Missä järjestyksessä mikäkin manner on saanut asutuksensa ja kuinka monessa aallossa, on jatkuvan tutkimuksen kohde ja lisätietoja tulee koko ajan. Aihetta on kiva pähkäillä ja luulen että osa kaukaisista minun ja isän esivanhemmista on jakaantunut Siperiassa ja lähtenyt eri suuntiin.

Moni suomalainen geneettisen sukututkimuksen harrastaja tuntuu vannovan FTDNA:n nimeen. Useimmilla nettisivuilla saa sellaisen käsityksen, että muualle ei kannata mennä ja jos erehtyy mainitsemaan teettäneensä testin esimerkiksi 23andMe:llä seuraa mahdoton voivottelu. (Samanlaista asennetta on monilla amerikkalaissivuilla, joissa puolestaan vannotaan Ancestryn nimeen). Itse olen sitä mieltä, että testin voi ja kannattaakin tehdä useassa paikassa ja vertailla tuloksia. Mitäs tuo Suomessa paljon kritisoitu 23andMe siis kertoo isästäni:

Eli ei mitään dramaattisia eroja päivitetyn My Originsin kanssa. Suomea on 87%:tia, itäeuroa vajaat 5 prossaa ja loput ovat yleistä "Broadly European" ,seä ripaus brittejä ja irkkuja ja Aasian osuus on nimetty "East Asian & Native American". Eli entinen FTDNA:n 99%:tia Suomea on nyt päivityksensä jälkeen lähestynyt kovasti 23andMe:n tuloksia.

DNAland on paikka, jonne voi viedä ilmaiseksi DNA-datansa eli esimerkiksi 23andMe:n tai FTDNA:n tulokset. Mitäs se isän DNA:sta tuumaa?

DNAland antaa vähän muita vahvemmat suomalaisperimät, pohjoisen alueen slaaveja 3,1%:tia ja Aasialle tulee tällä kertaa 2%:tia. Aasia on nimetty "Ambiguous" ja firman sivulla kerrotaan, että se tarkoittaa toistaiseksi epäselvää, eli ei ole tarpeeksi vertailtavia ryhmiä, jotta siitä voitaisiin sanoa mitään varmaan. Jaaha.

Summaisin siis, että isä on vahvasti suomalainen ja alle 10%:tia hänen perimästään vaikuttaa tulevan itäisestä Euroopasta ja jonkin verran myös muualta Euroopasta, sekä bonuksena kaukaisia kaikuja Aasiasta. Siitä näyttävät kaikki nämä neljä DNA-apajaa olevan nyt samaa mieltä.

Kun isän DNA:ta tutkii palvelussa Gedmatch, jonne voi DNAlandin lailla vielä oman datansa ja tuloksia pääsee ihmettelemään ilmaiseksi, saan kiinnostavaa tarkennusta suhteessa suomalaisiin. Jos valitsen MDLP K23b 4 (valittu Ancestors Oraclella Finnish) eli yritän verrata erityisesti muihin suomalaisiin, isäni tulos näyttää tältä:

Tulokset ovat Suomea, Karjalaa ja Venäjää. Plussana kaukana samoilla alueilla asuneita suomiugreja ja muita kansoja. Jos valitsen Gedmatchissa MDLP K16 Modern 4 (Ancestors Oracle valittu Russian) isän tulokset verrattuna venäläisiin eivät hirveästi muutu:

Eli samoilla alueilla pyöritään. Suomi on selvästi neuvostosotavangin pojan, isäni, isänmaa.

PS: Aiemmin kirjoitin DNA-testeistä täällä: http://www.etlehti.fi/blogit/kadonneen-suvun-metsastaja/dna-testit-miksi-miten-ja-mista

PS II: Jos et ole vielä nähnyt tätä videota, katso: https://www.youtube.com/watch?v=tyaEQEmt5ls

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Sukututkimukseen hurahtanut tietokirjailija Ira Vihreälehto selvittää sukunsa menneisyyden mysteerejä. Olen koulutukseltani historioitsija ja etsin erityisesti venäläistä isoisääni, sivussa selvitän äitilinjaa ja teetän DNA-testejä. Jaan parhaat vinkkini täällä. Eksyn välistä sivuraiteille. Hyppää mukaan!

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat