Isäni äidin Lempin suku on Ristiinasta kotoisin kuten olen aiemminkin täällä kirjoittanut. Ristiina on tunnettu muutamista merkkihenkilöistä, esimerkiksi kreivi Pietari Brahesta, jonka ajoista muistuttavat Brahelinnan rauniot Ristiinan kirkonkylän korkeimmassa kohdassa, Linnamäen harjanteella. Ristiinasta löytyvät myös mykistävät  Saimaan rantoja koristavat Astuvansalmen kalliomaalaukset, jotka vakuuttavat seutukunnan eloisuudesta muinaisina aikoina. 1800-luvun loppuvuosikymmeninä Ristiinaa toisinaan kutsuttiin kuitenkin "Kaisa Pöyryn pitäjäksi". Kukas tämä Kaisa Pöyry oikein oli?

Hän oli oikeastaan Katarina Wanqvist, loisvaimo, noidaksikin kutsuttu, joka oli hankkinut itselleen parantamisen taidon, tiettävästi lappalaiselta kiertäjämieheltään, jonka kanssa hän sai lapsen (1848) ja tuomittiin rangaistukseen salavuoteudesta. Kaisa oli köyhistä oloista ja kiersi piikana ja loisena pitkin Ristiinaa oikeastaan koko ikänsä. Hän oli syntynyt Mikkelin puolella Sairilan ratsutilalla 1818 loismies (toisinaan myös lähteissä rakuunaksi merkitty) Martti Wanqvistin ja hänen ristiinalaissyntyisen vaimonsa Anna Hokkasen tyttärenä. Kaisa on minun viidennen isomummoni Leena Hokkasen sisarentytär. Tosin en ole aivan varma, onko Leenalla ja Annalla sama isä, mutta ainakin he ovat saman äidin tyttäriä. (Niin, nämä minun sukulaiseni..).

Vanhuudenpäiviään Kaisa vietti poikansa perheen luona Pöyry-nimisessä talossa ja sai siitä kutsumanimen Pöyryn Kaisa. Lähteeni eivät kerro milloin Kaisa aloitti  ennustamisen ja lääkitsemisen, mutta moista toimintaa pidettin luonnollisesti vaarallisena. Suomettaressa kirjoitettiin 17.9.1858: "Keskelle pitäjäämme on ilmestynyt kaikkitietävä olento, jota tytönhuppanat ovat käyneet puhuttelemassa ikävöityistä sulhoistansa. Jos se siihen olisi seisauttanut, ei tuo olisi muuta kuin naurun asia; vaan siltä käydään hakemassa apua luonnollisissa sattumissa, tapaturmoissa ja taudin kohtauksissa. Iloksemme kuitenkin kuulemme, että se mokoma käskettiin kihlakunnan oikeuteen." Käräjille Kaisa ei kuitenkaan joutunu antamiensa hoitojen tähden, vaan sen takia, että oli pyhäpäivänä, Ristiinan kirkon lehterillä, kesken papin saarnan, ennustanut korteista vieressä istuville (Ristiinan syyskäräjät 1858).

Poppakonstit ja salamyhkäisyys sävyttivät Kaisa Pöyryn hoitokeinojakin. Katseilta piilossa hän luki loitsuja ja teki taikoja. Kerrottiin miten hän savupirtin hämärässä tai talon keittiössä luki loitsuja rukiiseen, voihin ja muniin. Parantamisessa hän ei silti turvautunut pelkästään loitsuihin vaan käytti hyväkseen luonnosta saatavia lääkeäaineita ja kokemuksesta hyväksi havaittuja keinoja. Muistitietona näistä Kaisa Pöyryn parannuskeinoista on säilynyt mm: 

"Ota kusiaispesä, pane siihen kiehuvaa sadevettä ja haudo sillä jalkaa niin paranee."

"Kaatumatauti asettuu säikäyttämällä."

"Ihottuman hoitoon: voidellaan vedessä olevasta puusta saatavalla vihreällä limalla. Sen annetaan kuivua yön yli ja peitetetään sitten hyvin. Näin toistetaan kolme kertaa ja ihottuma häviää."

Kaisasta kirjoitettiin ajan aviiseissa usein:

Tässä Kaisaa luonnehditaan "ihmisten narrajaksi" ja kuinka hän "loruilee". Näin toteaa Mikkelin Sanomat 15.10.1890.

Kaisaa tultiin siis ihan Pietarista asti tapaamaan ihmeteltiin lehdessä Mikkeli 15.6.1898. 

Kaisan kerrotaan olleen pienikokoinen, tummatukkainen ja tummasilmäinen. Hän avioitui 42-vuotiaana (1860) Ristiinan Liikalan kylästä kotoisin olleen torpparin veljen, renkimies Hesekiel Hiski Hermanninpoika Torniaisen kanssa (mahdollisesti minulle sukua). Hiskin kuollessa vuonna 1880 Kaisa muutti poikansa luo. Siellä hän opetti parantamistaitoja miniälleen Hedda Helena Väisäselle (mahdollisesti myös sukua), joka sitten jatkoi Ristiinassa taikojen tekoa. Pöyryn Kaisa kuoli 73-vuotiaana "ahdistustautiin" Ristiinan Kuomiolahdella.

Oliko Kaisa oikea noita? Mielestäni hän vaikuttaa olleen ainakin terävä ja "street wise", joka vaikeina aikoina turvasi elämisensä ja olemisensa taidoillaan. Varmasti hän myös osasi parannuskeinoja, muuten moista kohua ei olisi ympärille syntynyt. Oli helpompi päästä taloon asumaan, kun toi erityisosaamista mukanaan. 

Aleksis Kiven näytelmässä "Yö ja päivä" kuvaillaan Kaisa Pöyryn tapaista parantajanaista Kerttua, on jopa esitetty, että Aleksis Kivi olisi ollut Kaisan potilaana. Siitä en osaa sanoa mitään, mutta näytelmässä Kerttu on kuitenkin hyväntekijä ja rauhan ylläpitäjä, joka parantaa sokean neidon. 

"Kaisa Pöyry Ristiinan pitäjästä ja ympäristöstäkin kuuluuisa tietäjä eukko on viime perjantaina jättänyt tämän matoisen maailman. Paljon löytyi niitä hupsuja, jotka häneltä apua hakivat, aina Rostowasta ja Pietarista asti löytivät taikauskoiset tien tuon valon vihaajan asuntoon..."

Ajan myötä käräjäkäynnit ja moralisoinnit unohtuivat, kuten ne tapaavat tehdä, ja paikallisten muistoihin suodattuivat vain myönteiset asiat. Kaisa Pöyryllä on nykyisin Ristiinassa oma nimikkotie.

Muutama vinkki sukututkimukseen: www.finna.fi löytää vaikka mitä hakemalla nimillä, paikkakunnilla jne. Haeskelin tämän bloggauksen lähteitä ja valokuvia Finnasta.

Onko sukulainen ollut joskus lehdissä, luultavasti on! Kurkkaa Kansalliskirjaston digitoituja aineistoja vaikka sukunimihaulla. Tässä Kaisa Pöyryn nimellä löytyneet.

Tunnetut, koulutetut, aateloidut ja sen sellainen väki löytyy kansallisbiografiasta. Artikkeleita pääsee kurkkaamaan hieman ja pidemmät avautuvat yleensä ainakin kirjastojen koneilla maksuttomasti. Kotikoneella niitä voi tutkia myös maksamalla.

Lähteet:

http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/8115/

Wirilander, Hannele: Ristiinan historia I, s 312-313

Kuvat:

Sarilan koulukodin aitta, kuvaaja: Kyytinen Pekka 1963, Museoviraston kuva. (Kaisa syntyi Sairilassa). Finna.

Emäntä Ristiina, kuvaaja: Rytkönen Antti 1926, Museoviraston kuva. Finna.

Ristiinan kirkko ja väkeä. Kuvaaja: Juho Holmsten-Heiniö 1906-09. Tampereen museon, Vapriikin kokoelmat. Finna.

Kaisa Pöyryntie, Google Maps

 

Kommentit (2)

Jenni
3/2 | 

Sinulla on aivan mahtava blogi. Mielenkiintoista kuulla itselle tärkeän mökkipaikkakuntani henkilöhistoriaa. Ja mikä hauskinta, meillä on jonkinlainen yhteinen sukutausta, koska tulit vastaan DNA-yhteyksieni joukossa! 

IraVihreälehto
Liittynyt2.9.2016
4/2 | 

Heissan ja kiitos palautteesta :) Pitääkin lähteä heti kurkkimaan, miten ollaan sukua. Mahdatko olla sukua isäni kautta (Kautiainen?) se ainakin veisi tuonne Ristiinan suunnalle. Äidin suku on enemmän Juvan tienoosta.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Sukututkimukseen hurahtanut tietokirjailija Ira Vihreälehto selvittää sukunsa menneisyyden mysteerejä. Olen koulutukseltani historioitsija ja etsin erityisesti venäläistä isoisääni, sivussa selvitän äitilinjaa ja teetän DNA-testejä. Jaan parhaat vinkkini täällä. Eksyn välistä sivuraiteille. Hyppää mukaan!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla