Löysin seuraavan tarinan Valpon papereista, arkiston kätköistä. En etsinyt mitään sen kaltaista, mutta en voinut lopettaa lukemista ennen loppuratkaisun selviämistä:

16.7.1941

Sen johdosta, että Lauttasaaressa Klaarantie 9.B:ssa vuosina 1940-41 neljä mieshenkilöä, joilla on ollut hämäräperäisiä puuhia ja heidän ruuanlaittajana on Nikita Agafia, toimitti allekirjoittanut toimistopäällikkö Sippola määräyksestä kuulustelun, josta on merkitty seuraavaa: palvelija Agafia ilmoitti syntyneenä 10.1.1882 Pietarissa jo kuolleen isänsä metsätyömies Feodor Nikitinin ja tämän jo kuolleen vaimon Marian o.s. Repkovan aviolapsena, olevansa kirjoilla Terijoen kreikkalaiskatolisessa seurakunnassa, joka nykyisin sijaitsee Järvenpäässä, asuvansa Meritullikatu 25.A.3. Naimaton. Työkseen ilmoitti tekevänsä siivousta ja tilapäistä työtä, josta saa palkkaa 50-100 markkaa päivältä. Ei aikaisemmin rangaistu oman ilmoituksensa mukaan. Ei ole kuulunut mihinkään puolueeseen tai mihinkään järjestöön. 

Asiasta kuultuna Nikitina Agafia kertoo, että hän Järvenpäästä muutti 20.6.1940 Lauttasaareen Klaarantie 9.B.2. Ollessaan Järvenpäässä työttömänä, tuli 20.6.1940 kuultavan luokse tuntematon naishenkilö, joka tarjosi hänelle paikkaa, kertoen, että kuultava saa hyvän paikan mutta hän ei saa käydä paikastaan missään, eikä hänellä saa käydä vieraita ja tavaratkin joita hän tarvitsee ruuanlaitossa ynnä muussa sellaisessa tuodaan hänelle valmiiksi, joten hän ei saa käydä ulkona koskaan. Kuultava suostui tarjoukseen ja nainen toi hänet samana päivänä uuteen työpaikkaansa, joka sijaitsi Klaarantie 9.B:ssä. Uudessa paikassaan kuultavan otti vastaan mieshenkilö, jota kuultava ei tuntenut ja tämä näytti kuultavalle keittiön, jossa hänen tuli valmistaa ruokaa ja asua. Kuultavan tuli keittiössä tehdä kaikki valmiiksi ja kantaa ruoka sitten suurempaan miesten käytössä olevaan huoneeseen ja heti sen tehtyään poistua. Kuultava ei saanut siivota miesten huoneita, vaan siivosivat miehet ne itse. Huoneisto käsitti kaksi huonetta ja keittiön. Miehiä, joille kuultava valmisti ruuan, oli neljä. Miehet eivät koskaan puhutelleet kuultavaa, paitsi mies, joka oli vastaanottanut kuultavan hänen tähän paikkaan tullessaan, oli kerran kysynyt, onko kuultavan hyvä olla ja ovatko toiset miehet puhutelleet kuultavaa tai tulleet keittiöön. Tähän kuultava vastasi, että hänen on hyvä olla ja ettei keittiössä ole kukaan käynyt. Miesten nimiä ei kuultava sano tietävänsä, eikä heitä muuten nähnytkään kuin joskus aivan sattumalta, jos ovi sattui aukeamaan, paitsi sitä miestä joka oli ottanut kuultavan ensiksi vastaan. Ruokatarpeet, joita tarvittiin, toimitti myöskin tämä sama mies. Tämä mies oli iältään noin 50-vuotias, pituus 165cm, vaaleatukkainen, hoikkavartaloinen, leveäkasvoinen, parta ajeltu. Kuultava ei tiedä, mitä miehet hommasivat, mutta yöllä oli aina hiljaista ja kuultavaa oli käsketty lukitsemaan keittiön ovi sisäpuolelta. 

Kuultava palveli edellä kerrotussa paikassa 20/6-41 asti, jolloin hänet sanottiin paikastaan irti ja vietiin autoon Järvenpäähän. Autossa ei ollut muita kuin kuljettaja. 19/6/-41 illalla kuultava ei kuullut mitään liikettä miesten puolelta. Hänen luonaan kävi mies,  joka oli ottanut hänet vastaan hänen paikkaan tullessaan ja oli sanonut, että kuultavan täytyy huomenna, 20/6/-41 katsoa ikkunasta ulos kello 10.00, niin portaiden eteen tulee auto, johon kuultavan on mentävä kaikkine tavaroineen. Auto tulikin niin kuin oli mies oli sanonut ja kuultava meni siihen, jolloin auto vei hänet Järvenpäähän. Kuultava yritti keskustella autonkuljettajan kanssa, mutta tämä ei halunnut keskustella.

Kuultava puhuu venäjää, mutta ei osaa kirjoittaa. Kuulustelussa toimi tulkkina Hakim Tuganay.

Merkitään, että Nikitin Agafialle luettiin hänet kertomuksensa ja myönsi hän sen tuleen oikein merkityksi ja vahvisti pöytäkirjan luonnoskappaleen omakätisellä puumerkillään niin kuin läsnäollut todistaja ja tulkki nimikirjoituksellaan. Vakuudeksi ylietsivä Sulo Kaartinen.

Seuraava asiakirja:

Klo 11.50 soitti herra Ala-Luusa, asuu Lauttasaaressa Klaarantie 9C 12:sta ja sanoi, että talon asukkaat ovat hänelle kertoneet, että samassa talossa Klaarantie 9B2:ssa asuu viisi hämärää henkilöä, jotka asukkaiden tietämän mukaan eivät ole missään töissä. Asunnosta kuulunut öisin kirjoituskoneen naputusta ja väittävät jotkut henkilöt, että olisi kuultu myös sähkötystä. Useat henkilöt ovat maininneet nähneensä huoneiston asukkaat kulkemassa ulkosalla karttakääröjä kainalossaan. Kun oli ensimmäinen ilmahälytys, ilmestyi talon edustalle auto, jossa ei ollut puukaasutinta, vaan kulki bensiinillä. Autoon nousi neljä huoneistossa asuvaa mieshenkilöä kolmen muun mieshenkilön kanssa, ja auto ajoi tiehensä. Nykyisin ovat asukkaat poissa huoneistosta, mutta huonekalut ovat edelleen paikalla. Huoneistossa asuu ilmoittaman mukaan

Mills, Paul Nikolainpoika, sähköasentaja, synt. 5.5.1908 Belutsask,

Kalashnikow, Aleksander, puutarhuri, synt. 24.12.1901 Kargkolis,

Stafejeer, Nikolai, monttööri, synt. 16.3.1915 Petroskoi,

Antipow, Mikael, piirtäjä, synt. 3.7.1916 Puduzh,

Nikitin Agafia, emännöitsijä, synt. 10.1.1882 Pietari.

Helsingissä 16.7. 1941.

Paperin alalaitaan on kirjoitettu melko selvällä käsialalla: Ei anna aihetta mihinkään. Miehet ovat päämajan käytössä, kirjoittavat propagandaa, jota käytetään venäjän kielisissä lähetyksissä.

Selvä. Seuraavaksi piti googlata: mikä on monttööri (asentaja). 

Sitten piti googlata miltä näyttää Klaarantie 9. Pettymys. Tavalliselta, sota-ajan rakennus on purettu ja tilalla on kerrostalo. Mielessäni rakentui jo sellainen Komisario Palmu -leffojen tyyppinen miljöö.

Sitten mietiskelin monta päivää, miten erilaista elämä oli sota-aikana, jolloin naapurissa saattoi asua Päämajan palveluksessa olevia miehiä ja vanha emäntä, joka ei poistunut huoneistosta ilmeisesti edes ilmahälytyksen aikana. Mitä heille mahtoi myöhemmin tapahtua? 

Ylläoleva kuva: Lauttasaari talvella, Työväen arkisto,  Finna

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Sukututkimukseen hurahtanut tietokirjailija Ira Vihreälehto selvittää sukunsa menneisyyden mysteerejä. Olen koulutukseltani historioitsija ja etsin erityisesti venäläistä isoisääni, sivussa selvitän äitilinjaa ja teetän DNA-testejä. Jaan parhaat vinkkini täällä. Eksyn välistä sivuraiteille. Hyppää mukaan!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla