Kirjoitukset avainsanalla muinaisDNA

Tänään olin Vapriikissa kuulolla Muinaissuomalaisten DNA:ta metsästämässä -tilaisuudessa, joka oli maksuton ja aivan tupaten täynnä. Arvaisin jo ennalta, että Vapriikin auditorio täyttyy nopeasti ja tiesin aiheen olevan sukututkijoiden keskuudessa hyvin kiinnostava, kun tutkimusartikkeleitakin on viime aikoina aiheesta julkaistu. Olin siis paikalla jo melkein tuntia ennen ja onneksi, sillä puoli tuntia ennen tilaisuuden alkua ovet avattiin - ja suljettiin. Sen jälkeen sali olikin täynnä ja vain muutama satunnainen onnekas pääsi jonon kärjestä sisään, jos hajapenkkejä vapautui tilaisuuden kestäessä.

Käyn seuraavassa läpi omat havaintoni ja ajatukseni päivän annista.

Aluksi FT Elina Salmela esitteli mielestäni oikein selkeästi ja ymmärrettävällä tavalla muinais-DNA:ta.

 • Muinais-DNA paljastaa väestöjen liikkeet ja sekoittumiset, yksilöiden (lähi)sukulaisuudet, vainajan sukupuolen, yksilön ulkonäön ja mahdolliset geneettisen sairaudet
 • Suomessa muinais-DNA:ta on saatu vasta vähän tutkittua, sillä suomalainen maaperä ei ole oikein otollinen sen säilymiseen ja toisaalta esimerkiksi pronssikaudella vallalla ollut polttohautaus on tuhonnut luista dna:n.
 • Kontaminaatio on myös riski, eli näytteeseen sekoittuu muuta kuin tutkittavan yksilön DNA:ta, kuten maaperää tai kaivauksen tai laboratoriokäsittelyn yhteydessä jotain muuta kuin alkuperäistä DNA:ta
 • Muinais-DNA:ta löytyy siis palamattomista luista ja hampaista ja kaikista parhaiten ohimoluusta, joka on kovaa ainesta ja kehittyy jo lapsella varhain kovaksi. Luun kunnosta ei kuitenkaan näe, saako siitä DNA:ta, joskus hyvin säilyneestä luusta ei irtoa, joskus huterasta luusta saadaan oikein hyvä näyte 
 • Lisäksi muinais-DNA:ta on saatu esiin luolan pohjahiekasta ja aivan viimesimpänä purupihkasta (joka on loistojuttu Suomen kannalta, sillä sitä meillä on säilynyt ilmeisesti paljon)

Salmela on työskennellyt SUGRIGE-projektissa, jossa on saatu kerättyä muinais-DNA:ta peräti kolmelta paikkakunnalta Kuolan niemimaalta, Leväluhdasta ja 1700-1800-lukujen saamelaishautausmaalta:

Tuloksista voit tarkemmin lukea täältä: https://www.nature.com/articles/s41467-018-07483-5

Salmela kertoo, että vainajat eivät muistuta "nykysuomalaista" ja vanhin, suomalaismiehillä hyvin yleinen Nc1-haplo, löytyi nyt Kuolasta. Vaikuttaa siis siltä, että eteläisen Suomen alueilla on ollut saamelaisasutusta, ennen "nykysuomalaista" enemmän muistuttavan väestön tuloa, mikä ei sinänsä ole uusi tieto. Nykysuomalaismiehille tyypillistä isälinjaa on kuitenkin esiintynyt Kuolan niemimaalla  jo ainakin varhaisrautakaudella. Lisäksi Leväluhdassa on ollut ainakin yksi, mutta kenties enemmän naisia, joilla on ollut perimää, joka muistuttaa enemmän nykyisiä keski-eurooppalaisia, kuin suomalaisia tai saamelaisia. Ihminen on liikkuvainen luonnostaan ja liikettä on aina piisannut!

Suomen alueelle ja läheisyyteen on saapunut näiden tietojen valossa "siperialainen komponentti" yli 3500 vuotta sitten. Mistä he ovat lähteneet? Ovatko he tulleet useassa aallossa? Luultavasti tämä Salmelan kuvailema komponentti ei kuitenkaan liity uralilaisiin kieliin, joita on näillä alueilla kuitenkin myöhemmin alettu enemmän puhua. Ja ennen kaikkea: milloin suomalaisille tyypillinen perimä on muodostunut/saapunut? Näihin kysymyksiin toivotaan saatavan vastauksia tutkimusten jatkuessa.

Salmela toivoi, että yleisö ei "tviittaile" lähitulevaisuudessa tulevia tutkimuksia eteenpäin, joten en minäkään sitten kaikkia tilaisuudessa jaettuja tietoja nyt jaa. Sen voinen kertoa, että meitä itäsuomalaisia kovasti kiinnostavaa muinais-DNA:ta on tutkittavana ja tulossa! Sitä mukaan kun tutkimukset on tarkistettu ja ne ovat julkisia, saanemme me savolaiset ja karjalaiset myös ihmetellä, onko meidän esivanhempia ollut meidän kotiseuduilla jo kuinka pitkään, vai onko sielläkin ollut vahva saamelaisasutus aluksi, tai jotain muuta...

Jos haluat vertailla itseäsi näihin muinais-DNA:n hahmoihin, vie oma DNA-datasi (esim FTDNA:sta tai My Heritagesta) Gedmatchiin (gedmatch.com -kirjaudu sisään, lue ohjeet datan tuonnille) ja sen jälkeen vertaa one to one -vertailulla itseäsi seuraaviin muinais-DNA-hahmoihin: 

Tämänhetkiset kitit Gedmatchissa (napattu Suomi-DNA -sivulta Facebookissa)

T478594 (BO002)
T890522 (BO004)
T008850 (CHV001)
T136451 (JK1970)
Z059547 (JK1968) 
T138843 (JK2065)
T800726 (JK1970)

(Säädöt Gedmatchissa: SNP count minimum 100 ja Minimum segment 1). Oletko sukua? 

Seuraavaksi saimme kuulla Simo Vanhatalon mukavaa tarinointia Janakkalan miekkamiehestä. Kävi ilmi, että hautapaikkaa oli tutkittu kylmissä ja kolhoissa olosuhteissa, haudasta oli löytynyt poikkeuksellisen pitkä ja komea miekka, jota on ihmetelty laajasti ja että vainajalla oli ollut purentaongelmaa, sekä ainakin sen verran oli kokenut väkivaltaa, että traktorilla on päältä ajettu.

Jan Storå Tukholman yliopistosta kertoi tutkimuksista Ruotsissa. Hän totesi, että arkeogenetiikka tuo uutta tietoa historian murrosaikoihin:

 • milloin saapui pioneeriasutus
 • maanviljelyksen ja hautastapojen muutokset
 • keramiikka, metallit
 • uskonto ja kristinuskon saapuminen
 • urbanisaatio
 • lapsuus (voidaan määrittää sukupuoli ja päätellä lisää myös naisten ja miesten elämästä ja lapsuudesta)

Storån mukaan muinais-DNA on vahvistanut joitakin olettamuksia, joita arkeologeilla on ollut esimerkiksi asutuksesta. Asutus esimerkiksi ei ole saapunut Skandinaviaan vain etelästä, vaan myös idästä pohjoisen kautta, joka on voitu havaita kiviteknologian kehittymisestä. Maanviljelys puolestaan on saapunut selvästi etelästä.

Kiinnostavinta antia oli mielestäni viikinkikaupunki Sigtunan muinais-DNA-tutkimukset. Noin puolet tutkituista vainajaista, eivät olleet "paikallisia", he olivat kuin yleinen eurooppalainen torikokous. Miten hienoa! Myös muutama suomalaisperäinen tyyppi on osunut eurooppalaisten geenien äärelle Sigtunaan. Ja kyllä, Janakkalan miekkamies lienee "sukua" tai "samankaltainen" Sigtunan viikinkiajan suomalaistyypeille.

Janakkalan miekkamiehestä kerrottiin, että hänen äitilinjansa on H1(a7?), joka on sama kuin oma äitilinjani (tosin olen H2a1). Meitä Helenoita on Euroopassa eniten, joten ei mullistava tieto. Isälinja Janakkalan miekkamiehellä on R1b, joka ei ole aivan tavallinen Suomessa.

FT Kati Salo kertoi, että tähän mennessä Suomessa on yritetty tutkia yli 200 vainajan muinas-DNA:ta ja seuraavaan 200:n on tutkimuslupa. Noin 2/3 on onnistunut, vanhimmat onnistuneet ovat  esiroomalaiselta rautakaudelta. Tuloksista julkaistaan artikkeleita lähitulevaisuudessa.

FT Mikael A. Manninen kertoi kivikautisesta purupihkasta lisää. Hän on Oslon yliopistossa ollut mukana projektissa, jossa tutkittiin sitä, saako purupihkasta DNA:ta ja onnistuminen oli ollut heille ilmeisesti myös iloinen yllätys.

Purupihka

 • ei ole pihkaa, vaan koivutuohitervasta valmistettua tököttiä
 • kertoo elävistä ihmisistä, ei vainajista
 • ilmeisesti purupihkalla oli terveydellisiä vaikutuksia (vrt. xylitol), lisäksi sitä käytettiin "liimana" jonka takia ihmisten piti ehkä pureskella sitä suussaan
 • purupihkaa löytyy myös haudoista
 • osassa purupihkaa löytyy lasten hampaiden jälkiä, osassa aikuisten

Viimeisenä päivässä oli Ulla Moilasen esitys Valkeakosken Toppolanmäen rautakautisesta ruumishaudasta (kts.kuva yllä). Haudassa oli mies, joka oli haudattu ikivihreälle pedille, tämä oli selvtetty siitepölytutkimuksen kautta. Toppolanmäen mies ei ilmeisesti ole sukua Janakkalan miekkamiehelle, hänen isälinjansa oli N-M178. Hänellä oli vaaleat hiukset, ei pisamia, taipumus ylipainoon ja hän muistuttaa nykysuomalaisia ulkonäöltään.

Muinas-DNA antaa vasta vihjeitä siitä, mitä kaikkea tiedämme meitä edeltäneistä tulevaisuudessa. Jään kiinnostuksella odottamaan!

Myös Vapriikissa aiheen tiimoilta jatketaan keväällä muiden tilaisuuksien yhteydessä.

 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Sukututkimukseen hurahtanut tietokirjailija Ira Vihreälehto selvittää sukunsa menneisyyden mysteerejä. Olen koulutukseltani historioitsija ja etsin erityisesti venäläistä isoisääni, sivussa selvitän äitilinjaa ja teetän DNA-testejä. Jaan parhaat vinkkini täällä. Eksyn välistä sivuraiteille. Hyppää mukaan!

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat